Tudtad, hogy régen a nők feketére festették a fogukat? 2000 éves szépségideálok

Összenőtt szemöldök, koponyapréselés és feketére festett fogak - ezt tartották szépnek 2000 éve.

A nők nemcsak napjainkban, már az ősidőkben is képesek voltak egészen messzire menni a szépségük érdekében. Ugyan a módszerek és a szépségideálok változtak, de szándék évezredek óta ugyanaz.

Koponyanyújtás és fogékszerek a majáknál

A maják egészen mást vallottak a szépségről, mint mostanában mi, és drasztikus megoldásokhoz folyamodtak annak érdekében, hogy a szépségideált elérjék, és a társadalmi státuszukat megmutassák. A maják a koponya eldeformálásától sem riadtak vissza, ami már a születésük utáni 4-5. napon megkezdődött. A koponya formájával nemcsak kinézetüket, hanem társadalmi rangjukat is demonstrálhatták: az egyik koponyaformáló eljárás során a csecsemő fejét két tábla közé szorították és addig lapították, amíg a szerintük ideális formát el nem érte.

A maja indiánok fogaikat is díszítették, ami nagyban emlékeztet a mai fogékszerekre: a fogaikba lyukat fúrtak, amikbe aztán drágaköveket tettek. A tehetősebbek jáde kővel díszítették a fogaikat.

Összenőtt szemöldök az ókori görögöknél

Az ókori görögöknél az összenőtt szemöldök a tisztaság és érintetlenség szimbóluma volt. Ma örülünk, ha nem kell bíbelődni a szemöldök kiszedésével, azonban régen, ha nem volt elég genetikai muníció a szemöldök összenövéséhez, sötét port használtak az érintetlenség kihangsúlyozására. Ha ez sem bizonyult elégnek, akkor kecskeszőrből kreáltak maguknak szemöldököt, amit gyantával ragasztottak fel.

Fehér fogak portugál vizelettel Rómában

Azért, hogy fogaiknak ragyogást és fehérséget adjanak, a rómaiak vizelettel öblögettek. A gazdag rómaiak, különösen a nők, úgy gondolták, hogy a fogak fehérítésének legjobb módja a vizelettel történő öblögetés. De nem akármilyen vizeletet használtak: a vizeletnek egyenesen portugál emberek hólyagjáról kellett jönnie, mivel úgy gondolták, hogy a világon az a legerősebb hatású. Néró még sarcot is kivetett a vizeletet szállító kocsikra, olyan nagy forgalmat bonyolítottak le a hiú és mindenre képes arisztokrata nőknek köszönhetően.

Fekete fogak Japánban

Amíg a rómaiak vizelettel öblögettek a fehér fogakért, addig Japánban pont az ellenkezője volt divatban. A fogak feketére festése, vagyis az ohaguro hagyománya körülbelül a 2. században kezdődött, de széles körben az 1200-as évektől terjedt el, és az 1800-as évekig kitartott. Úgy tartották, hogy a fehér fog a barbárság és a szegénység jele, mivel olyan, mintha a csontunk látszódna ki. A festéket ecetben áztatott vasreszelék, teafű, bogáncs és dió elegyéből készítették, ami a fogszuvasodást is segített megelőzni. A 18. életévüket betöltő lányoknak már mind feketére festett fogakkal illett mutatkozni, de a prostituáltak és gésák is feketére festették a fogukat. Az ohagurot végül 1870-ben tiltotta be Meidzsi japán császár.

Ezeket olvastad már?

Via Bust

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek