Szigorítják, milyen lehet az igazi trappista sajt

Hogyan kell kinézzen az eredeti magyar trappista? Hamarosan nemcsak az alakját, de a méretét és a csomagolását is egyértelműsítik majd a Magyar Élelmiszerkönyvben.

Trappista sajtról szóló fejezettel egészül ki hamarosan a Magyar Élelmiszerkönyv. A kiegészítésben arról esik majd szó, hogyan szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék méretét, de még az alakját is – közölte a Tej Terméktanács.

Nem mindegy, milyen a csomagolása vagy az alakja

Az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019-ben kiegészítette a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötet tejtermékekről szóló előírását a Trappista sajtra vonatkozó fejezettel.

Ugyanakkor jelezték, a fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti megnövekedett igénye miatt is fontos, hogy a Trappista sajtra ne csak termékcsoport szinten (érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem az új szabályozásban már termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is.

„A Magyar Élelmiszerkönyv a továbbiakban tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről”

– hangsúlyozta a Tej Terméktanács.

Közölték, a magyarországi gyártású Trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú Trappista sajt – amelynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a mennyiségből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók.

Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak” – sokkal tisztább képet kapnak majd a fogyasztók. Mindezek mellett a vásárlók arra a kérdésre is választ kaphatnak például, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi, náluk kevésbé elterjedt, alig ismert Trappista sajt – derül ki a Tej Terméktanács közleményéből.

Forrás: MTI


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek