TOP 12 izgalmas és kihagyhatatlan interjú, amit imádtatok olvasni idén

Idén sem hagytunk titeket érdekfeszítő interjúk nélkül. Egész évben olvashattátok séfekkel, sztárokkal, ismert gasztroarcokkal készült lebilincselő beszélgetéseinket, felelevenítjük most nektek a 2021-es kedvenceket.

  1. „Szitokszó lett a fine dining” – interjú Széll Tamással, a Stand és a Stand25 séfjével
    1.

    „Szitokszó lett a fine dining” – interjú Széll Tamással, a Stand és a Stand25 séfjével

    Nyert már Bocuse d’Ort, ahogy ő mondja, véletlenül, nyitott bisztró-éttermet a piacon, ami azóta folyamatos telt házzal üzemel az Attila úton, a Standdal pedig nyolc hónappal a nyitás után Michelin-csillagot nyertek. Mindeközben receptvideókat készít, amiből bárki megtanulhatja, hogy kell Széll Tamás-féle rakottkrumplit csinálni. A Stand és a Stand25 séfjével többek között Bocuse d’Orról és a hotelkonyhákról is beszélgettünk.

  2. „Szeretek a negatív emlékekkel is foglalkozni, hogy miként utálunk meg egy ételt” – Góg Angéla food designer mesélt nekünk
    2.

    „Szeretek a negatív emlékekkel is foglalkozni, hogy miként utálunk meg egy ételt” – Góg Angéla food designer mesélt nekünk

    Már formatervezőként is az érzelmeket kiváltó területek álltak közel hozzá, de végül a tárgyak helyett az ételek váltak az ő médiumává, amelyen keresztül eljuttatja üzenetét az emberekhez. És hogy mi Góg Angéla food designer üzenete? Hogy az ízemlékeket ápolni kell, és ha étkezésről van szó, az élményre kell törekedni. 

  3. „Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban nem létezik minőség” – interjú Mihályi László cukrászmesterrel
    3.

    „Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban nem létezik minőség” – interjú Mihályi László cukrászmesterrel

    Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

  4. „Spriccelnek ki az éttermek és a séfek is vidékre" – interjú Pesti Istvánnal, a Platán séfjével
    4.

    „Spriccelnek ki az éttermek és a séfek is vidékre" – interjú Pesti Istvánnal, a Platán séfjével

    Pesti István 2015-ben, néhány hónappal azután, hogy a Tanti konyhafőnökeként megkapta a Michelin-csillagot, döntött úgy, hogy elmegy a Platánba dolgozni. Akkor úgy fogalmazott, hogy a vidéki vendéglátás is képes olyan színvonalat képviselni, amire méltán lehetünk büszkék. Azóta eltelt hat év, idén pedig megnyitott a fine dining vonalat képviselő Platán Gourmet Étterem. A séffel a hely szelleméről, ételekben őrzött emlékekről, ízlésformálásról, régi és új trendekről beszélgettünk.

  5. „Az asztal tartja össze a családot” – Rákóczi Feri mesélt nekünk étterméről és gasztronómia iránti szeretetéről
    5.

    „Az asztal tartja össze a családot” – Rákóczi Feri mesélt nekünk étterméről és gasztronómia iránti szeretetéről

    Az országban valószínűleg mindenki ismeri Rákóczi Ferit, de talán kevesebben tudják, hogy a gasztronómia a szenvedélye, sőt, több is annál. Hobbiszakácsból hét évvel ezelőtt étterem-tulajdonossá vált, és azóta is azon dolgozik, hogy a Korhely étterem formájában megtestesült álma minél többeknek okozzon örömöt.

  6. „Az igazság az, hogy én tényleg erre születtem" – a Torta és Karamell megálmodója, Lengyel József mesélt nekünk
    6.

    „Az igazság az, hogy én tényleg erre születtem" – a Torta és Karamell megálmodója, Lengyel József mesélt nekünk

    Lengyel Józsefet az Isten is cukrásznak teremtette, saját elmondása szerint maga is meglepődött, hogy milyen gyorsan elsajátított új technikákat, de ez nem azt jelenti, hogy ne gyakorolta volna a karamellvirágok készítését éjszakába nyúlóan. A népszerű Torta és Karamell blog szerzője és az azonos nevű győri tortaszalon alapítója mesélt nekünk a kezdetekről, macaronokról és első könyvéről.

  7. Itt a veganuár, ezért a Nemakarokbeleszólni Eszterével beszélgettünk a vegánságról
    7.

    Itt a veganuár, ezért a Nemakarokbeleszólni Eszterével beszélgettünk a vegánságról

    Fancsikai Eszter amellett, hogy a Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal triójának tagjaként mókás videókban parodizálja a mindenkinél mindent jobban tudó ismerősöket, Vegamama néven saját Instagram-oldalán és YouTube-csatornáján népszerűsíti a növényi étrendet. A minden év januárjában megrendezett veganuár kezdeményezés kapcsán beszélgettünk vele.

  8. „Édesanyám azt mondta, hogy bármi lehetek, csak szakács ne” – interjú Mede Ádámmal, a Laurel étterem séftehetségével
    8.

    „Édesanyám azt mondta, hogy bármi lehetek, csak szakács ne” – interjú Mede Ádámmal, a Laurel étterem séftehetségével

    Mede Ádám, a Laurel Budapest séfje a tavalyi év után idén ismét elnyerte az Év Fiatal Séftehetsége díjat, csapatával pedig egyre inkább a budapesti fine dining szcéna meghatározó szereplőjévé válik. A Michelin Guide által ajánlott étterem séfjét ennek apropóján kérdeztük munkásságáról, arról az útról, amelyen 18 éves kora óta halad töretlenül előre.

  9. „Ha célokat adunk a hajléktalan embereknek, akkor jövőt is adhatunk nekik” – a Budapest Bike Maffia alapítójával, Havasi Zoltánnal beszélgettünk
    9.

    „Ha célokat adunk a hajléktalan embereknek, akkor jövőt is adhatunk nekik” – a Budapest Bike Maffia alapítójával, Havasi Zoltánnal beszélgettünk

    2011-ben indult útjára a Budapest Bike Maffia, mára pedig egy 40 fős állandó csapat és több száz önkéntes segít abban, hogy minél több hajléktalanhoz, illetve hajléktalanszállóra jusson élelem, vitamin és minden, ami a túléléshez szükséges. Fagyban vagy járvány idején sem állnak le, sőt, tudják, ekkor még nagyobb szükség van rájuk. A BBM alapítójával Havasi Zoltánnal, beszélgettünk.

  10. „Talán elfelejtik a vendéglátók, hogy ételt dobnak ki" – a maradékmentő Munch alapítóival beszélgettünk
    10.

    „Talán elfelejtik a vendéglátók, hogy ételt dobnak ki" – a maradékmentő Munch alapítóival beszélgettünk

    Fél perc az életünkből – mindössze ennyi időt kell rászánnunk az ételrendelésre, ha letöltjük a Munch applikációját. A kidobásra ítélt, tökéletes állapotban lévő, fogyasztható ételek mennyisége évente körülbelül 1,3 milliárd tonnára rúg, a Munch-csapat pedig úgy döntött, itt az ideje leszámolni a pazarlással. A Munch.hu alapítótagjaival, Wettstein Alberttel és Perepelica Kirillel beszélgettünk.

  11. „Olyan vendégek jöttek az étterembe, mint Elizabeth Taylor, Marcello Mastroianni vagy Catherine Deneuve” – interjú Wolfgang Puck sztárséffel, aki elhozta Budapestre a Spagót
    11.

    „Olyan vendégek jöttek az étterembe, mint Elizabeth Taylor, Marcello Mastroianni vagy Catherine Deneuve” – interjú Wolfgang Puck sztárséffel, aki elhozta Budapestre a Spagót

    A 71 éves Wolfgang Puck, akit sokan csak a sztárok séfjeként emlegetnek, legújabb éttermét Budapesten nyitotta meg, és ebből az alkalomból néhány napot el is töltött a fővárosban. A Spago étteremlánc tulajdonosát többek között arról kérdeztük, hogy mitől lesz sikeres egy innováció, hogy változott a főzéshez való viszonya a szakmában eltöltött évtizedek alatt, és mit gondol a televíziót meghódító sztárséfekről és főzőműsorokról.

  12. „Azt éreztem, nem fogom tudni tovább élni az életem úgy, ahogy addig" – a Vegán Hegylakóval, Karalyos Gáborral beszélgettünk
    12.

    „Azt éreztem, nem fogom tudni tovább élni az életem úgy, ahogy addig" – a Vegán Hegylakóval, Karalyos Gáborral beszélgettünk

    Karalyos Gábort a legtöbben valószínűleg színészként ismerik, négy éve azonban Vegán Hegylakó néven vezet blogot, amiben mindennapjait dokumentálja Budapest szélén, egy hatalmas kertből. Önfenntartásról, környezettudatosságról és a veganuárról beszélgettünk vele.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

6 tipp a tényleg finom töltött padlizsánhoz

Sokan ódzkodnak a különböző töltött zöldségektől, így a töltött padlizsántól is, amely averziónak gyakran egy negatív múltbéli élmény adja az alapját – nézzünk hát most pár trükköt, ami a jövőben segít majd kikövezni az utat a fogás megkedvelése felé.

Lakos Benedek