Rákot okozhat az itthon is népszerű színes cukorka

Emberi egészségre ártalmas vegyületeket találtak az amerikai Skittles cukorkákban.

Titán-dioxidot tartalmaz az egyik legismertebb amerikai színes drazsé, a Skittles. A kémiai vegyület daganatos megbetegedéseket, szervi károsodásokat és gyulladásokat okozhat, a cukorkát gyártó amerikai cég ellen polgári per indul – derül ki a Life.hu cikkéből.

Amerikában még mindig kerülhet titán-dioxid az ételekbe, az EU-ban jobb a helyzet

A titán-dioxid festékekben, ragasztókban, naptejben, nyomdafestékekben, illetve műanyagokban és tetőfedő anyagokban előforduló vegyület. A cukorkát gyártó amerikai cég, a Mars Wrigley 2016-ban azt ígérte, 5 éven belül kivonja termékeiből a káros összetevőt, ez azonban az ígért határidőig nem történt meg, így most a cég ellen polgári per indul Amerikában.

Bár nem kommentáljuk a folyamatban lévő peres ügyeket, a Mars Wrigley minden összetevője biztonságos, és az élelmiszerbiztonsági szabályozó hatóságok, köztük az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) által meghatározott szigorú minőségi és biztonsági követelményeknek megfelelően készül

– nyilatkozta az NPR hírportálnak Justin Comes, a vállalat kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2021-es jelentése szerint a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként „nem tekinthető biztonságosnak”. A hivatal nem tudta kizárni, hogy a titán-dioxid részecskék fogyasztása génkárosodást okozhat, 2022 elején pedig olyan jogszabályt hoztak meg, mely tiltja, hogy az élelmiszerekben titán-dioxid (E171) legyen.

Rágógumikban is lehetett találkozni az E171-es mesterséges anyaggal

Az év elején meghozott jogszabály értelmében augusztustól nem lehet olyan élelmiszert árusítani az EU-ban, amely titán-dioxidot tartalmaz – írta korábban a Nébih. A vegyületet sokféle élelmiszerben használják, többek között étrend-kiegészítők, pékáruk, bevonatok, rágógumik, italfehérítők, ízesített italok (pl. üdítők, italporok), szószok, feldolgozott hal és halászati termékek (pl.: füstölt hal) adalékanyagaként.

Az uniós rendelet 2022. február 7-én lépett hatályba, és az ennél korábbi szabályoknak megfelelően előállított élelmiszerek – vagyis amelyek az előírt élelmiszer-kategóriákban és az előírt mennyiségben tartalmazhatnak titán-dioxidot – 2022. augusztus 7-ig továbbra is előállíthatók és forgalomba hozhatók. Ide értendőek az eladás céljából raktárban tárolt élelmiszerek is. Tehát a gyártók a 2022. augusztus 7-ig gyártott és a raktárukban készen tartott termékeket forgalomba hozhatják, illetve a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig árusíthatják.

FRISSÍTÉS

A Skittles terméket gyártó MARS a médiában megjelent cikkek után közleményben reagált az érintett termékekkel kapcsolatban:

Termékeink biztonsága elsődleges számunkra. A fogyasztóink igényeire és elvárásaira reagálva a Mars Wrigley 2020-ban befejezte a titán-dioxid kivonását az európai portfóliójához tartozó termékekből.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek