Vigyázz, a TikTok táplálkozási trendjeinek csak 2%-a megbízható

Napi tippünk nem egy újabb konyhai praktika, de nagyban megkönnyíti az életed: kiderült, a TikTok táplálkozási tanácsok nagy része téves, úgyhogy azt tanácsoljuk, semmiképp se kövesd ezeket vakon.

A TikTokon számos nagyon jó receptet (például a Nosalty-tól) és konyhai praktikát lehet megismerni. Egy dolgot azonban ne a TikTokon keress: táplálkozási tanácsokat. Ha ez eddig nem lett volna egyértelmű, most egy amerikai kutatás is megerősítette, hogy nem érdemes mindent készpénznek venni, amit a platformon látsz, ahogy egyébként a konyhai trükkök közül is van, ami kimondottan veszélyes.

Vigyázz, a TikTok táplálkozási trendjeinek csak 2%-a megbízható

Minden héten egy új trend

Minden héten egy újabb csoda táplálkozási trend üti fel a fejét a TikTokon, és a MyFitnessPal, valamint a Dublin City Egyetem által közösen végzett kutatás szerint az emberek 57 százaléka be is építi a mindennapjaiba ezeket a megkérdőjelezhető forrásból származó tippeket.

Pedig több óvatosságra volna szükség, ugyanis a kutatás alapján a TikTokon található táplálkozási tanácsok mindössze 2,1 százaléka bizonyult akkurátusnak, vagyis a közegészségügyi irányelveknek megfelelőnek. Minderre 2000 ember és több mint 67 ezer TikTok-videó vizsgálata után jutottak.

Eközben a millennial- és a Z-generációs TikTok-felhasználók 87 százaléka megbízik a platformon megjelenő egészségügyi tanácsokban, és 67 százalékuk azt mondta, hogy hetente többször is kipróbál legalább egy trendet, amit ott lát. És minél szenzációsabb egy tipp, annál jobban terjed.

Hogyan tudod felismerni a megtévesztő információkat?

Honnan lehet felismerni a szenzációhajhász tippeket, amik csak lájk- és nézőszámgyűjtésre jók? Érdemes megkérdőjelezni az olyan trendeket, amelyek gyors megoldást kínálnak – mivel ahogy az élet többi területén, a táplálkozásban sem létezik ilyen. A gyors fogyás, gyors hasi zsírvesztés és hasonló témájú tartalmak irreális elvárásokat teremtenek, emiatt azt az érzést keltik az emberekben, hogy kudarcot vallanak, ha nem tapasztalják a jótékony hatásokat rögvest - holott ez eleve nem is volt lehetséges.

Ráadásul vannak olyan trendek, amelyek kimondottan veszélyesek is lehetnek. Például a nagy mennyiségű chiamag fogyasztása gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat.

De nemrég egy lány videójában osztotta meg, hogyan kötött ki a kórházban egy TikTok-trendnek köszönhetően. Szorulása volt, és a platformon egy tartalomgyártó azt ajánlotta, hogy ilyenkor narancsra cayenne borsot és fahéjat kell szórni, majd héjastul megenni a gyümölcsöt. Ő így is tett, de a megkönnyebbülés helyett kórházba kellett mennie, annyira rosszul lett: az influencer csodás szorulás elleni tippje ugyanis megégette a nyelőcsövét.

@theplantslant

Replying to @Heathen thank you for telling your story @Lutinii and thanks @Food Science Babe for sharing this as well #influencers #dangerous

♬ original sound - Liam

A korlátozott tápanyagbevitel veszélyei

Az oldalon népszerű egyes diéták azért kimondottan veszélyesek, mert rendkívül lekorlátozzák a tápanyagbevitelt azáltal, hogy csak egyfajta étel fogyasztását ajánlják, például ilyen a káposztaleves-diéta. A kiegyensúlyozott, változatos, teljes értékű élelmiszereket tartalmazó étrend ezzel szemben sokkal jobb megközelítés az általános egészség és jó közérzet fenntartásához hosszú távon.

A legfontosabb dolog, amit fogyasztóként tehetsz, hogy odafigyelsz arra, hogy milyen tartalmaknak szenteled a figyelmet.

Ha az állítások túlságosan leegyszerűsítettek, vagy rendkívül általánosítóak, akkor érdemes óvatosnak lenni. Csak azért, mert valakinek sok követője van, vagy mert nagyon sok megtekintés és lájk van a tartalmán, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy megbízható.

De akkor is érdemes elővigyázatosnak lenni, ha valakinek van képesítése, például dietetikus vagy egészségügyi szakember. Mindig tájékozódj több forrásból, és ellenőrizd le az információ helytállóságát, mert ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az.

Forrásunk volt.


Még többet az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek