Téli-déli gyümölcsök

Bár a hazai tárházból rendelkezésünkre áll az alma és a körte, most még egy kicsit nagyobb a választék a melegebb éghajlatról származó gyümölcsökből. A citrusfélék mellett elérhető a banán, a kivi, ínyenceknek az ananász, a gránátalma.

A kiegyensúlyozott étrendben a napi ajánlott zöldség-, gyümölcsbevitel legalább 400-500 g. Nem ártunk azonban szervezetünknek akkor sem, ha az immunrendszerünket fokozott kihívások elé állító téli időszakban akár ennél többet is fogyasztunk belőlük. Addig is, amíg várjuk a tavaszt a maga sok színével és ízével, nézzük meg, mivel gazdálkodhatunk még a következő hetekben.

Sárgában, narancsban, zöldben

A citrusok egyik jellemző tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, amelynek köszönhető alacsony energiatartalmuk (30-50 kcal/100 g). Zsírtartalmuk gyakorlatilag nincs, fehérjetartalmuk is alacsony (1 g/100 g). Jellemző tápanyaguk a szénhidrát (~ 10g/100g), C-vitaminban (30-50 mg/100 g) gazdagok. Élelmirost-tartalmuk magas (2-3 g /100 g), amely kedvező hatással van az emésztőrendszerünkre.A citromot csavarhatjuk teába, (télen) ihatunk (forró) limonádét, darabolhatjuk süteménybe is, bár a hőkezelés során C-vitamintartalma csökken. Narancsot, mandarint fogyasszuk magában vagy tehetjük őket vegyes gyümölcssalátába, esetleg ajándékozzuk meg magunkat reggelire frissen facsart citruslével vagy több gyümölcsből álló vitaminkoktéllal. A grépfrútot, pomelót csavarjuk ki, vagy, ha van türelmünk megpucolni, fogyasszuk magában vagy gyümölcssaláták részeként. A pomelo igazi különlegesség, annak ellenére, hogy leginkább mérete miatt a grépfrútra hasonlít, íze kifejezetten édes.

Télre délrőlIgazi különlegesség a gránátalma, amely szintén magas rosttartalmú (4 g/100 g) és C-vitamin-tartalma is jelentős (10 mg/100 g). Egyetlen hátránya, hogy kicsit macerás vele bánni, azonban a kinyert magokat aztán ehetjük magukban vagy szórhatjuk salátára, műzlikeverékbe. Türelmesebbek kicsavarhatják a levét, szerintem isteni ital kerekedik belőle.

Az istenek gyümölcse, a gránátalma >>Közkedvelt déligyümölcs a kivi is, amelynek C-vitamin-tartalma közel kétszerese a citroménak 93 mg/100 g. Fogyaszthatjuk tízóraira, uzsonnára magában vagy gyümölcssalátába keverve.Ne feledkezzünk meg az ananászról és a banánról sem, amelyek magukban is finomak (ha sikerült megküzdenünk az ananász héjával), de isteni tejes vagy joghurtos turmixokat is készíthetünk belőlük.

Az adatok forrása: USDA

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek