Te tudod, mi az a "jus"? - Újból kimentünk az utcára, hogy faggassuk a járókelőket konyhai kifejezésekről

Bár sok ember szeret főzni, még sincsenek tisztában a konyhai szakkifejezésekkel. Kíváncsiak voltunk, vajon tudja-e az utca embere, mi fán terem a szuvidálás?

Egy igazán ízes alaplevet elkészíteni időigényes elfoglaltság, pláne elmagyarázni, hogy pontosan, hogyan is készül. Az olyan éttermi berkekben szívesen használt kifejezéseket, mint a jus, vagy a sous vide (ejtsd: szuvid) ne is említsünk. Az éttermek többsége nem kitolásból tesz az étlapra furcsa szavakat, hanem egyszerűen csak azért, mert ebben a szakmában is akadnak olyan kifejezések, amiket nem lehet mással helyettesíteni. De vajon egy átlag ember mennyire ismeri ezeket?

Kimentünk az utcára és újra különleges eljárásokról, konyhai szakszavakról, és alapanyagokról faggattuk az embereket. Kérdéseinkre adott válaszaikból kiderül, hogy bár nem szoktak a gasztronómián gondolkodni a nap minden percében, de elég sok kifejezést ismernek.

Ha nem voltak egyértelműek a szakszavak és definícióik, akkor most leírjuk őket neked!

  • Alaplé

Húsból és/vagy zöldségekből víz hozzáadásával összefőzött lé.

  • Al dente

Fogkemény vagy fogra való a tészta akkor, amikor nem főzzük szét, mint a menzán, hanem haraphatóra hagyjuk. Ez nem egyenlő a félig nyerssel!

  • Filé

Csont / szálka nélküli hús- vagy halszelet.

  • Jus

A húsból sülés közben kifolyó ízletes pecsenyelé. Beforralva valamilyen folyadékkal (pl. borral) egy ízletes szaftot kapunk.

  • Szuvidálás

Vákumos hőkezelés. Az alapanyagokat előkészítés, fűszerezés után légmentesen lefóliázzák (speciális fólia és gép szükséges hozzá), majd 50-60 fokon hosszú időn át főzik.

via GIPHY

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Mindent kóstolj meg, mielőtt azt mondod rá, hogy fúj!" - VIDEÓ

Címlapról ajánljuk

További cikkek