Edd a retket tetőtől-talpig!

Levelei leginkább a spenóthoz hasonlítanak, vétek lenne kidobni őket. Azonban mielőtt nekiállnánk az elrágcsálásának, bizonyos folyamatokon – logikusan – végig kell esniük.

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj-tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell szabadulnunk a leveleitől, amelyek elszívják a nedvességet, emiatt a retek hamar megpuhulhat. De ne szabaduljunk meg végleg a zöldjétől – készítsünk belőle remek finomságokat!Főzés előtt alaposan mossuk meg a leveleket - ezeket általában szépen alaposan belepi a homok és föld. Merítsük őket egy tál hideg vízbe, és dörzsöljük át a leveleket, amíg meg nem szabadulunk az összes homokszemcsétől. Öntsük le róla a vizet, és mossuk tovább a leveleket - ezt addig ismételgessük, míg teljesen tiszta nem lesz a víz a tálban. (Ez körülbelül két-háromszori mosást jelent.)

Retek levél

Ha szép tiszták a levelek, tegyük salátába, vagy turmixoljuk le, és igyuk smoothieként, de egy kevés olívaolajon meg is párolhatjuk egy pár gerezd fokhagymával, sóval és borssal. Sőt, még pestót is készíthetünk belőle.

Tehetjük zöldség- vagy húslevesbe, de kifejezetten ebből, illetve a retek gyökeréből készíthetünk ínycsiklandó krémlevest is - ahogy én is tettem!

Reteklevél krémleves recept

Aprítsunk fel hagymát, fokhagymát, és együtt egy kevés olívaolajon dinszteljük meg őket. Szeljünk fel egy burgonyát és körülbelül 15 fej retket. Ezt is dobjuk a lábosba, majd öntsük fel majdnem egy liter alaplével. Ha már teljesen megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a retek levelét, borsot, és egy kevés szójaszószt, majd turmixoljuk le a levest.

Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom, és mivel én a bevett krémlevesfőző szokással ellentétben nem használtam hozzá tejszínt, még diétásnak is mondható.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...