Te alma vagy körte alakúra híztál?

A válaszhoz nincs másra szükség, mint egy szabócentire. Cikkünkből pedig kiderül, miért is fontos ez!

Ha plusz kilókkal küzdünk, az egyik első lépés, hogy meghatározzuk a testtömeg-indexünket. Ez azonban nem minden – egészségünk megőrzése érdekében érdemes felderítenünk, hogy hova rakódtak ránk a többletkilók.

A felhalmozódott zsírpárnák jellemző elhelyezkedése alapján két alap elhízástípust különböztetünk meg: az alma és a körte típusút. Mindegyik más-más rizikófaktorokat rejt magában, amelyekkel érdemes tisztában lennünk. Lássuk, melyek ezek!

Az alma típusú elhízás jellemzői

 • Gyakrabban fordul elő férfiaknál.
 • A súlyfelesleg főleg a hasra rakódik le, ezért hasi vagy centrális típusú elhízásnak is nevezik. A hason kívül az arcon, a nyakon, a karokon és a mellkason jellemző még a zsírlerakódás.
 • A legfontosabb tudnivaló, hogy növeli a szív-és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
 • Határérték feletti derékkörfogat jellemzi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint ez a határérték nőknél 80, férfiaknál 94 cm. Nőknek 96 cm felett, férfiaknál a 102 cm felett lényegesen nagyobb kockázattal kell számolniuk a felsorolt betegségek tekintetében.
 • A derékbőségen kívül még a derék- és csípőkörfogat arányával is számolhatunk. Nőknél 0,85, férfiaknál 0,9 érték felett beszélünk hasi/alma típusú elhízásról.

A körte típusú elhízás jellemzői

 • Nőkre jellemzőbb.
 • A plusz kilók elsősorban a csípőtájékon, a fenéken és a combokon fedezhetők fel, esetleg az alhason.
 • Nőknél 0,85, férfiaknál 0,9 alatti derék-csípő hányados jellemző.
 • A szív-és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyes daganatos betegségek kialakulását tekintve az alma típusú elhízásánál alacsonyabb rizikót jelent ez az állapot, ugyanakkor a visszeresség és a láb ízületi betegségeinek kockázatát növeli.

Elő a centivel!

Az alma- vagy körtetípusba soroláshoz két mérésre van szükségünk: a derekunk és a csípőnk körfogatára.

 1. Derékkörfogatunk méréséhez a has legyen laza, elernyedt. Csalni, hasat behúzni nem ér! A mérés helye egész pontosan a felső csípőlapát (a „kiálló" csípőcsontok elöl) és a legalsó bordánk felezési pontja. Ha nem találjuk a derekunkat, a centit a köldök felett 2,5 cm-s magasságban vezessük körbe.
 2. Csípőkörfogatunk mérését állva, zárt lábakkal végezzük, és ott mérjük, ahol a legszélesebb a medencénk. A mérés során mindkét tomport érintsük. Ügyeljünk rá, hogy vízszintesen vezessük végig a mérőszalagot (a fenék résznél könnyen lecsúszhat)!
 3. A két mért számot cm-ben jegyezzük fel, a derék-csípő hányadosunk kiszámításához a derékkörfogatot osszuk el a csípőkörfogattal. Az így kapott hányadost vessük össze a fent meghatározott határértékekkel - így megtudhatjuk, hogy alma vagy körte típusú-e az elhízásunk, és hogy milyen mértékben vagyunk érintettek a fenti krónikus betegségek tekintetében.

A túlsúly, az elhízás mindenképpen egészségünkre veszélyes állapot, testsúlyunk megfelelő ütemű csökkentéséhez, a személyre szabott étrend összeállításához forduljunk dietetikushoz!

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!