Itt ehetsz háztáji csirkepaprikást a belváros nyüzsgő szívében

Budapest belvárosára nem feltétlenül gondoltunk úgy, hogy ott megtalálhatjuk a vidék legzamatosabb ízeit. Eddig. A Tati novemberi megnyitásával azonban minden megváltozik: az étteremben az élet lelassul, az autózaj eltűnik, nem marad más, csupán a természettel egy ritmusban változó étlap, azon pedig a legistenibb aromák, textúrák és színek.

A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája. 2022 novemberében viszont, a TATI érkezésével, a város ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejes saláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.

Itt ehetsz háztáji csirkepaprikást a belváros nyüzsgő szívében

A TATI farm-to-table (a gazdaságból egyenesen, a legrövidebb ellátási láncon keresztül az étterembe érkező alapanyagok felhasználása) koncepcióra épít. Ez egyrészt visszatekint a régi idők sokkal fenntarthatóbb munkaszervezésére, másrészt követi a világ gasztrotrendjeit, Koppenhágától Oszakáig. Az erzsébetvárosi hely nagyot vállal: kizárólag magyar termelők áruival dolgozik, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről vagy éppen húsról. Ez az üzletpolitika a fine dining szektorban jellemző, de a TATI most az elérhetőbb, közérthetőbb színtérre hozza el, büszkén vállalva az összes nehézséget.

Társtulajdonosa az a Poisson-Angeli Barbara, akinek a nevéhez fűződik a belváros legnagyobb négyévszakos trópusi oázisa, a Twentysix és a 2019-ben debütáló Plant a Tree Cocktail, amivel már közel tízezer névre szóló facsemetét ültettek az országban. Barbara fenntarthatósági, a bolygó érdekeit előtérbe helyező törekvései az elvetett magtól a levesét boldogan kanalazó vendégig tartanak. Sőt, talán tovább is, hiszen maga a szemléletformálás, a párbeszéd is fontos.

Nélkülözhetetlen tanácsadójuk és egyik fő beszállítójuk Horváth Boldizsár, (Farm2Fork), aki nagyban hozzájárul a hazai élelmiszer-ellátási lánc lerövidítéséhez termelő és felhasználó között.

A tudatos étlapszerkesztés jegyében a TATI valamivel zöldséghangsúlyosabb

A Tati gondolatvilágát tükröző széleskörű menü Gáspár Attila alkotása, aki 18 év külföldön töltött év után érkezett vissza a magyar gasztronómiába. Az ő Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatai tükröződnek a tányérokon megjelenő fogások kreatív tartalmában és különleges megjelenésében.

Kooperációjuknak köszönhetően szezonnaptár szerint tudják összeállítani az aktuális menüket, amelyek lépést tartanak a termőföld, a természet változásával. Az induló étlap például egészen decemberig fenntarthatóan működhet.

A tudatos étlapszerkesztés jegyében a TATI valamivel zöldséghangsúlyosabb, mint egy átlagos menü, de a háztáji csirke, az etikus forrásból származó marhahús, a magyar édesvízi hal is megjelenik. Így a kezdő novemberi-decemberi menün kiemelt szerepet kap a csirkepaprikás háztáji csirkecombból, vajas galuskával, tejföllel és ecetes fejessalátával. A tejfölös burgonyafőzelékre tárkony-pesztó és omlós bárány csevap kerül, a kifejezetten zöldséges szezonális főételek közül a konfitált ördögszekér és pirított laskagomba, savanyított csiperke triója és a sóban sült vörös és sárga cékla is kedvencek lehetnek. Előremutató kezdeményezés, hogy 4 főre tervezett, kifejezetten családi ajánlatokat is bevezet a TATI, ésszerű árazással. Levesek, húsos és húsmentes főételekből kreált tálak, desszertek is rendelhetők ebben a formában.

Kifejezetten családi ajánlatokat is bevezet a TATI

Italfronton az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány, de természetesen a Plant a Tree Cocktail is elérhető (a megszokott matcha helyett TATI-ra hangolt búzafűvel), további természetközelibb koktélokkal egyetemben. Frissen préselt répalé, céklalé is megjelenhet egy TATI signature italban.

Az arculattervezés a Socially értő csapatának köszönhető és ezen a téren is fontos volt az adott körülményekhez történő értéktöbblet hozzáadása. Egy hajdani bisztrót hangoltak a TATI filozófiájára. De, hogy mit keres egy ló a pultban és miért TATI a fenntartható működést legfontosabb céljául kitűző farm-to-table étterem neve, az derüljön ki egy látogatás alkalmával!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek