A mozgásforma, ami több betegség kockázatát is csökkenti

És a legjobb, hogy már heti 30 perc is elengedő ebből a mozgásformából ahhoz, hogy csökkentsd a diabétesz vagy mondjuk a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A British Journal of Sports Medicine című orvosi szaklapban megjelent kutatás arra az eredményre jutott, hogy már heti harminc perc izomerősítő tréning 10-20 százalékkal csökkentheti az olyan betegségekben való elhalálozás kockázatát, mint a rák vagy szívinfarktus – írja a marieclaire.hu.

A mozgásforma, ami több betegség kockázatát is csökkenti

A kutatás összesen 5 ország tizenhat tanulmányának végeredményit elemezte, melyben 18–97 év közöttieket vizsgáltak. Az összes tanulmányban az izomerősítő edzések hatékonyságát vették górcső alá a felnőttek egészségére nézve.

A szakemberek azt állapították meg, hogy már heti 30 perc súlyzós edzés akár 10-20 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát.

A diabétesz kialakulásának esélyét is csökkenti a heti a félórás edzés, de ha ezt az időt felemeljük 60 percre, akkor tovább nőnek a jótékony hatásai. Ennek hátterében az áll, hogy az izomszövet nagy szerepet játszik a cukor anyagcseréjében.

Továbbá azt is megállapították, hogy az súlyzós edzések okozta izomnövekedés és izomerősítés bizonyos rákfajták – különösen a béldaganatok, vese-, húgyhólyag- és hasnyálmirigyrák – esetében akár 10 százalékkal is csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.


Még több a mozgásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...