Egy tálka mennyország: a creme brulee

Van már csokis, kávés, narancsos, sőt sajtos változata is, mi most mégis az eredetit, a vaníliás creme brulee-t mutatjuk be nektek. Higgyétek el, ez a legjobb dolog, ami egy tenyérnyi tálkába belefér!

Emlékszem az érzésre, amikor először fogtam a kezembe a Drágát. Kis, barna cserépedényben szolgálták fel, letették elém a kék kockás abroszra, és egy külön kistányéron hozták hozzá a kanalat. Ami ebben az esetben nemcsak az elfogyasztását segíti elő, hanem egyenesen célszerszámként szolgál. A creme brulee egyik legnagyobb vonzereje ugyanis a törésben rejlik. Tizen-iksz év távlatából is emlékszem, ahogy a kezembe vettem a kiskanalat, és jól irányzott csapásokkal feltörtem a kemény karamellréteget, hogy aztán a vaníliakrémmel összeforgatva elropogtathassam a mennyei törmelékeket. Első élményem a creme brulee-vel meghatározó volt, pedig nem is hazájában Franciaországban, hanem Barcelonában kóstoltam.

Másnap aztán megvolt az első élmény a spanyol változattal, a katalán krémmel is, ami csak annyiban különbözik francia rokonától, hogy fahéjjal és citrommal készítik. A műfaj lényege ugyanis a kiváló alapanyagokban rejlik. Mindegy, hogy mivel dobjuk fel, és ízesítjük a több mint 300 éves receptet, a szinte elronthatatlan édesség sikere csak az alapanyagokon múlik. Na, és persze a karamellen –hiszen az élvezet a kiskanállal való kalapácsolásnál kezdődik!

Recept elmenthető itt >>

Még több creme brulee-recept itt >>

Tudtad? Az első creme brulee receptje egy 1691-es szakácskönyvben jelent meg, melynek szerzője Francios Massialot volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...