Az 5 legfontosabb szempont, hogy megtaláld a számodra tökéletes szúnyogriasztót

Nincs is bosszantóbb, mint amikor a szúnyogok miatt be kell vonulni a házba a kerthelyiségből. Szerencsére léteznek szúnyogriasztók, hogy ezt megússzuk, de mégis melyik a legjobb számunkra? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most segít, hogy megtaláld!

36 különféle folyékony szúnyog- és kullancsriasztó szer hatóanyagtartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Teszteredményeik abban segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Az is kiderül, mit használjunk, ha gyermekre fújjuk, amikor babát várunk vagy allergiás vagyunk valamire.

Alapvetően a különböző rovarriasztók mind biztonságosnak tekinthető termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk! Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján alacsony, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén különösen célszerű minimális kockázatot vállalni.

Az 5 legfontosabb szempont, hogy megtaláld a számodra tökéletes szúnyogriasztót

Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválasztható és használható a legkevésbé kockázatos szúnyogriasztó szer:

• életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
• egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
• mennyi ideig tartózkodunk szúnyogos vagy kullancsos területen?
• mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre megyünk (mikor – éjjel vagy nappal, eső után)?
• van-e ott fertőzésveszély?

A fentiek átgondolása után érdemes a boltokban fellelhető óriási választékkal elkezdeni ismerkedni és tájékozódni a termékek címkéiről. Ebben is segítséget nyújt a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikke, melyből egyrészt megtudhatjuk a különböző típusú hatóanyagok előnyeit, hátrányait és veszélyeit, ha vannak; másrészt táblázatban rendszerezve mutatják be a boltok kínálatát. Felhívják a figyelmet arra is, hogy előfordul, hogy ugyanazzal a névvel, de más formátumban (spray vagy krém), más és más hatóanyagtartalmú termék kerül forgalomba.

Azt is fontos tudni, hogy nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Ez igaz minden hatóanyagra és azt jelenti, hogy az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha többször fújkáljuk magunkat. Esztelen és az egészségünknek sem a legjobb fújkálás helyett tehát tervezzünk és tájékozódjunk!

Az ingyenesen elérhető teszt eredményei itt olvashatók.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.