Színpadra kerülnek a karantén alatt felvett főzési szokásaink: színház és divatbemutató a Városmajorban

A karantén alatt megváltozott főzési szokásainkról szól a Soharóza és a Catwalk Concert Productions közös darabja. A Dalok a kamrából című előadás 2021. július 7-én látható először a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Kórusszínház, divatbemutató és extravagáns jelmezek várják a nézőket.

Sok minden változott 2020-ban, a változások nagy hatással voltak a gasztronómiára, ezen belül pedig a saját konyháinkra is. Kenyeret sütöttünk, kísérleteztünk és fermentáltunk, az ételrendelés mindennapos tevékenységgé vált. A bezárt éttermek helyett ránk szakadt az otthoni főzés felelőssége, a nagycsaládi ebédek helyett a gép előtt falatoztunk a rendelt pad thaiból, vagy ráérősen nekiálltunk végre fermentálni. Drasztikus és meghatározó élmény volt ez gasztronómiailag, ami egyszerre nyújtott menedéket és állított minket új kihívások elé.

Borkóstoló mellett énekel új kulináris szokásainkról a Soharóza

A Soharóza karantén-éléskamrájában megforduló különös alakok mind ismerősek lehetnek az otthon töltött kényszerű időszakból. Egy parókán szusiszett tűnik fel, mások öltözékei a bezárt, üres éttermek terítékeit idézik, de mesél egy szereplő a házi kimchi készítéséről is.

A főző praktikák legnagyobb varázslója persze a spejz-királynő nagymama marad - innen az előadás elnevezése is. Közben az elektronikával megtámogatott kóruszene egyszerre szól a bezártság magányáról és az azt legyőző sütögetésről, mindezt pedig egy sommelier által vezetett borkóstoló tételei központozzák – de mintha az italokat felszolgáló pincérek sem lennének átlagosak.

Az előadás ennek a furcsa időszaknak állít mementót, miközben szívmelengető és humoros formában segít összegezni újdonsült konyhai tapasztalatainkat.

Egy rendes spejz nem közröhej, ő élő test, egy porhüvely,
Megízlel, szaglász, lát, fülel, és tapogat, tipp-topp ő.
Egy rendes spejz az lexikon, tud mindent rólad, úgy bizony,
ő téged táplál és viszont, ő teveled egyenlő.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina 2016-ban új műfajt teremtett a Soharózával, amikor a Trafóban bemutatták Tabu kollekció c. első catwalk concertjüket. A koncepcióban egyenrangúan keveredik a kórusszínház és a divatbemutatók világa, a lélegzetelállító jelmezekben flangáló modell-énekesek dalainak Bartha Márk sound designer zenéje ad további mélységet.

Ezt követte 2018-ban Az ügy, a páros a hangos sikeren felbuzdulva onnantól Catwalk Concert Productions néven folytatta a hasonlóan színes projektek megalkotását. 2019-ben a svájci Luzerner Theater színpadán már így mutatták be A kis szellem c. előadásukat.

Karanténgasztronómia kifutóra komponálva

Erre húztak most újabb lapot, amikor Mautner Zsófival, az ország vezető gasztrobloggerével szoros együttműködésben a konyhaművészetet is bevonták a műfaji kavalkádba.

A kulináris témák mellett a nézők Fejérvári Gergő sommelier vezette borkóstolóval kalandozhatnak tovább a Városmajor kifutós éléskamrájában, a bemutató napján pedig Mautner Zsófi személyes köszöntővel indítja útjára az előadást.

Az összművészeti élményt Bartha Márk elektronikai alapjai, Kovács Domokos koreográfiái és Kiefer Tibor fényei teszik teljessé.

A színdarab bemutatójának eseménye itt érhető el.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk