Így szilvesztereztünk a piros aranyos Kádár-korszakban

Ha szilveszteri finomságokra gondolunk, akkor biztosan beugrik a reszelt trappista sajtos szendvics, a csilingelő pezsgős pohár, és a krémes franciasaláta. Te vajon emlékszel, hogy milyenek voltak a régi korok szilveszterei?

Anno a ketchup helyett Piros Aranyat használtunk, a Kossuth rádiókabaréja alatt elkészítettük a kocsonyát 1-jére, és a tévéműsort illetően nem vacilláltunk sokat: vagy az M1, vagy az M2 adón néztük jóformán ugyanazt.

A reszelt trappista sajttal gazdagon megszórt szendvicsek nélkül nem létezett szilveszter. A sajt alatt klasszikus májkrémes, turista szalámis és olajos halas kenyérszeletek várták, hogy magunkévá tegyük őket. Egy tisztességes szilveszteri szendvicsről a karikákra vágott savanyú uborka és a főtt tojás sem hiányozhatott, a kompozíciót pedig végül Piros Arannyal koronáztuk meg, ami a legjobban a tojás sárgájának a közepén mutatott.

A kaszinótojás olyan különleges élvezetet ígért, hogy még az is evett belőle, aki egyébként nem feltétlen rajongott a tojásos ételekért. Minden évben, újra és újra elkészítjük azóta is, és nem nagyon ismerünk olyan embert, aki ne szeretné.

A kaszinótojás legjobb barátja a franciasaláta. Amióta világ a világ, vagy legalábbis amióta a tervgazdálkodás, a TSZ és a KMK beépült a köztudatba, azóta a szilveszterhez is hozzátartozott, hozzátartozik a franciasaláta.

Még szilveszter napján elkészítettük a kocsonyát, miközben a háttérben a Kossuth Rádió szilveszteri rádiókabaréja szólt. A kocsonya estére megdermedt, megszórtuk piros paprikával, és akár már éjjel is kanalazhattuk az újévi finomságot.

Karácsonyi kocsonya, recept a képen

Ami valóban jó, arról évtizedek alatt sem szokunk le: így vagyunk a linzerkarikákkal, a kókuszgolyókkal és a sajtos pogácsával is. Szilveszterkor mindenki annyit készített, hogy egy-egy vájling biztos, hogy megtelt az apró harapnivalókkal.

25 dekás juhtúrós pogácsa, receptért kattints a fotóra
Maradékmentő kókuszgolyó, receptért katt a képre

Szilveszterkor a likőrök, konyakok sem maradhattak el. Anyáink nagy favoritja a tojáslikőr volt, utána jött a csokoládé likőr, de a konyaknak is ott volt a helye az ünnepi asztalon.

Hagyományos tojáslikőr, recept a képen

Régen is voltak hosszúkás pezsgős poharak, de a legtöbben mégis a mostani martinis poharakhoz hasonlító, alacsonyabb, szélesebb poharakból kortyoltuk a buborékos italt. Finom volt.

Retro talpas pezsgőspoharak, a szilveszteri bulik főszereplői / Forrás

Éjfél után következett a virsli. Akkoriban még nem voltak mikrohullámú sütők, sem előre csomagolt, zacskóban megfőzhető változatok. Feltettük a tűzhelyre egy vízzel teli lábast, és kivártuk, amíg megfő az újév első meleg étele, amit jóízű mustárba tunkolva, fehér kenyérrel lapátoltunk befelé.

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a szilveszteri finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...