Szilvát a desszertbe!

Vannak sütemények, amiket ugyan könnyen össze lehet dobni, de egy kicsit több idő ráfordításával igazi házi finomságot készíthetünk - most a szezonban természetesen szilvával!

Ha jön az augusztus meg a szilva, első körben a lekvárfőzés jut eszünkbe. Meg a s zilvás pite. Meg a szilvás egyensúlysüti. És persze a szilvás gombóc. Tiszta szerencse, hogy a szilvaszezon most vagy 2 hónapig egyfolytában tart, mert annyi jópofa dolog készülhet ebből a szép, hamvas, kékes-lilás gyümölcsből, hogy az ember nem győzi felhasználni. Ilyenkor meg, a szezon elején, még akkor is utána nyúl, ha a recept amúgy nem kívánná meg feltétlenül - de az újdonságokról nehéz lekattanni, ezt mindannyian tudjuk.

A vaníliás kosárkát szilvakompóttal itt találod

Még a pudingos kosárkákról is, pedig magát a szót enyhén szólva sem kedvelem - igaz, ez nem szegény árva sütemény hibája, sokkal inkább azé a trehányságé, aminek következtében egy jobb érzésű, gyomrát kedvelő ember hidegrázást kap. A 'pudingos' jelző ugyanis, hála a porverziónak és a látványpékségek kreatív iparihulladék-felhasználásának, a gasztronómiában inkább szitokszónak számít, mint nyálelválasztás-beindítónak. Ez persze csak az én véleményem, viszont én ragaszkodom hozzá. A tojássárgájából és rendes, minőségi alapanyagokból 10 perc alatt elkészített, rezgős, édes, eredeti pudingnak ugyanis semmi köze nincsen a tejjel felönthető zacskós verzióhoz. Olcsóbbnak esetleg olcsóbb, gyorsabbnak nem mondanám, finomabbnak meg pláne nem.

A vaníliás kosárkát szilvakompóttal itt találod

Valójában nem az a célom, hogy az egyiket leszóljam - jól csinálom, mi? - , hanem hogy kedvet csináljak a másikhoz. Mivel a puding próbája az evés, ehhez természetesen el kell készíteni - és most nemcsak magának a krémnek álltam neki, hanem egy olyan vajas tésztának is, amit szintén lehet előre gyártva kapni a boltban, ugyanúgy nem nagy dolog összedobni, és legalább annyival veri a kész verziót, mint a porpuding a valódit.

A vaníliás kosárra szilvakompóttal receptjéért ide kattints

Két egyszerű alaprecept - egy vajas tészta és egy vaníliás puding. Mindkettő kiindulópontja lehet rengeteg más desszertnek is, így érdemes megtanulni az elkészítésüket. A vajas tészta lehet sütemények és torták alapja, de bármilyen idénygyümölccsel megtöltve a legalapvetőbb pitét kapjuk meg, sós töltelékkel pedig egy komplett vacsora alapja. A pudingot ehetjük magában, ha épp nagyon vágyunk valami édességre, házi piskótatésztával és gyümölccsel a legegyszerűbb nyári tortát kapjuk eredményül, de házi péksüti készítésekor is jó szolgálatot tesz.

A vaníliás kosárka szilvakompóttal receptjét itt találod

A kettő együtt pedig egy klasszikus, békebeli franciás süteményt alkot - ami csak még jobb lesz a friss szilvából összerottyantott szirupos-fahéjas kompóttal. Próbáljátok ki, és ha nem győz meg titeket az eredmény, ígérem, többet nem prédikálok!

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Válaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben

A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?

Brecz Judit

Címlapról ajánljuk

További cikkek