6 étterem, ahol a szegedi halászlén túl is megízlelheted Szegedet

Saját halászléstílus, saját pirospaprika, Pick szalámigyár, pezsgő egyetemi élet, a mediterránhoz közelítő éghajlat, a Tisza és a Maros folyók találkozása. De mit együnk Szegeden?

Üdv Szegeden, ahol lenni jó és enni is jó: 6 különböző stílusú éttermet ajánljunk a Napfény városában.

  • Újító konyha az óvárosban, a Michelin Guide ajánlásával: Alabárdos

Az ország egyik legtehetségesebb ifjú séfje, Tóth Pál alkotásait kóstolhatjuk a belvárosi étteremben – miután kigyönyörködtük magunkat a kreációiban. Még a fine dining világában is kiemelkedően esztétikusnak számítanak Tóth Pál fogásai, és az ízek sem maradnak el a látvány mögött. Ha egy egyszerűnek tűnő hagymalevest kérünk ki, az is ötféle hagymából készül, füstölt marhanyelv, kaviár és parmezán mellett. Látszólag klasszikus ételeket is étlapra tesz a séf, így rántott borjúkarajt krumplipürével, somlói galuskát és túrógombócot is, de ezekben sem a jól bevetett megoldásokra számítsunk:

„…én nem az anyukám főztjét akarom a konyhámban viszont látni, hanem járom a magam útját. Különleges ízpárosításokat akarok összehozni, meg akarom mutatni, hogy milyen technikai képességeim vannak, és látványban is olyat szeretnék nyújtani, ami elvarázsolja a vendégeket” – mesélte a Nosaltynak adott interjújában. Egy ideje a Michelin Guide által ajánlott étterem is.

Alabárdos Étterem / forrás

Alabárdos Étterem

Szeged, Oskola u. 13.

  • A Michelin-kalauz térképén is tényező: Alkimista Kulináris Műhely

Nem csak hangzatos elnevezés a kulináris műhely, az Alkimista valóban kuriózum, nem csak Szegeden, hanem országos szinten is. Katkó Krisztina gasztronómiai világát és világlátását tavaly részletesebben is bemutattuk, és a rendhagyó éttermi koncepciót a magyar vidékre megérkezett Michelin Guide is ajánlással értékelte.

Az aprócska Alkimista hetente mindössze három estén tart nyitva, mindössze 16 vendéget fogadnak, 9-11 fogásos degusztációs menüjükkel. Katkó Krisztina séf, kulináris kutató és kalandor, egyszerűen csak bízzuk rá magunkat. A nyári vacsoranaptárja menüi így hangoznak: A Nyárillatú, A Napfordulós, Az Aratómenü, A Kortárs Kis Piros, A Kisvendéglős. Az Alkimistát egyszer mindenkinek látnia és kóstolnia kell!

Alkimista Kulináris Műhely / forrás

Alkimista Kulináris Műhely

Szeged, Kelemen utca 2.

  • A Kapca nélkül értelmezhetetlen Szeged vendéglátása: immár a Rézhárssal is várnak

„Éttermünkben nem verjük átvendégeinket növényi alapú sajttal, a marhahús nem főleg vagy részben marha, hanem teljesen” – szól a Kapca vallomása, és minden szegedi tudja, hogy itt valóban őszinte a konyha, a legjobb specialty kávéktól és kisüzemi söröktől a teljes menüig. Sokan a kézműves hamburgerek miatt preferálják a Kapcát, olyan kreációkkal nyomulnak, mint Lila Köd, a Papa vagy a Gyerek burger, ínyenc hozzávalókkal.

Nemrég a Rézhárs Bisztrót is becsatlakoztatták a Kapca mellé, még egyet emelve a téten. A fine bistro kategóriába sorolnánk az egyazon házszám alatt keresendő éttermet, ahol kifinomultabb gourmet fogásokkal várnak, kiegészítve a Kapca laza, de igényes vonalát egy kicsit emelkedettebb vendéglátással is.

Kapca Kávézó és Bisztró / forrás

Kapca Kávézó és Bisztró és Rézhárs Bisztró

Szeged, Rákóczi u. 1., Alsóvárosi Kultúrház

  • Kövesd a fekete macskát: Cirmi

Cirmi jó cica: megbízható, megfizethető és a kategóriájában abszolút kiemelkedő. Nem bonyolítják túl, egyszerűen csak menő ételeket készítenek, legyen az pho leves, pad thai, fajitas, rizottó vagy csirkeszárny, de ezeket nagyon is komolyan veszik. Akiknek gyengéi a jól megkomponált burgerek, biztosan cirmiztek már Szegeden, a hónap burgereiként olyan kreációkat hirdetnek meg, mint a tépett bárányhúsos, a húsvétra hangolt tormás tojáskrémes sült tarjával vagy a tépett kacsás áfonyás lilakáposztával, narancsos majonézzel. A júniushoz címett hortobágyi Angus-burgerhez pedig állkapcsokat kiakasztani!

Cirmi

Szeged, Tisza Lajos krt. 76.

  • Ropogós széleket és a legjobb sörökat a népnek! Plebs Crust & Craft

Az egyik legjobb dolog, ami egy hasonló stílusú, kisebb hellyel történhet, ha a tulajdonosok gondolnak egy merészet, és nem akarnak egyszerre tíz hangszeren játszani. A szellemes nevet kapott Plebs Crust & Craftból a rutinosabban ki is találhatják, hogy itt bizony ropogós szélekre és kraftsörökre számíthatunk, a bemutatkozásuk is ennyi: „nálunk két dolgot találsz: a nápolyi stílusú pizzát és a legmagasabbra értékelt kraftsöröket”. Ha azt gondolnánk, hogy uncsi a dolog, a legnagyobbat tévedünk. Egyik új pizzájukkal világítanánk meg ezt: a Rocambolesque nevének jelentése fantasztikus kaland. Taleggio sajt, savanyú uborka, dijoni mustára sonka, újhagyma és válogatott pul biber chili csábít kalandra.

Plebs Crust & Craft / forrás

Plebs Crust & Craft Szeged, Oskola u. 25.

  • Csak mediterránosan a szabad ég alatt: Maláta grillkert

Árnyas fák, méretes napernyők alatt lazulhatunk a fehér murván. Pont így képzelünk egy sörkertet grillételekkel. Sőt. A Maláta vezetői is a legszerencsésebben gondolkodnak: a sörözős, laza hangulat mellé jól csúszó komfortételeket kínálnak, ezek kivitelezése viszont nem az ismert sörkorcsolyák és megúszós konyhák szintjén áll meg, hanem sörözés nélkül is érdemes ide beülni. Az élmény persze a válogatott kraftsörökkel teljes, feszengésmentesen, akár négylábú kísérőinkkel is.

Maláta kézműves sör- és grill kert / forrás

Maláta kézműves sör- és grill kert

Szeged, Somogyi u. 13., Fekete Ház udvara

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Maláta kézműves sör- és grill kert


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek