Éhesen a Fertő-tó körül – 4+1 étterem, ahová érdemes betérni

Ugyan csak a tó kisebb része a miénk, a Fertő-tó egy remek kirándulóhely. A bicikliseknek nem is kell bemutatni, és bár nem egy strandparadicsom, családi programokra és romantikázásra kiváló. Na meg arra, hogy jókat együnk!

A Fertő-tó egész Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, és több okból is speciális. Kifejezetten sekély vízű tó, partközelben 50-60 centi mély, de a legmélyebb részein is legfeljebb 1,8 méteres.

Adottságai révén sokkal inkább kedvelt kirándulóhely, a kerékpárosok egyik kedvenc helyszíne Magyarországon. Ha nagyokat strandolni nemigen lehet a Fertő-tó magyar szakaszán, tekerni és sétálni nagyon is ideális helyszín.

5 étterem a Fertő-tó közelében, ahová jó ötlet betérni, ha megéheztünk! 

  • Piros muskátlik, fehér fakerítés, kockás abrosz: Bozi-Rozi Csárda 

Idén májusban tart kereken 30 éve nyitva a Bozi-Rozi. Az elsőre meghökkentő név Fertőbozra utal, az étterem pedig a Fertő-parti kerékpárút kedvelt pihenőhelyeként aposztrofálja magát. Nem is ok nélkül, ugyanis megállhatunk csak egy ebédre is, a panzióban pedig akár meg is szállhatunk. Igazi régi vágású vendéglő, hosszú étlappal és csupa olyan fogással, amit el is várunk egy hasonló stílusú helytől. A Cordon Bleu vegyes körettel érkezik, a sertésoldalas kemencében sül, de Rozi és Laci névre is hallgató pecsenyét is kikérhetünk. Aki kedveli ezt a műfajt, biztos választás. 

Bozi-Rozi Csárda / forrás

Bozi-Rozi Csárda 

Fertőboz, Fő u. 24. 

  • Az Esterházy-kastély előtt-után a Gránátos 

A fertődi Esterházy-kastély Magyarország egyik legnépszerűbb történelmi látványossága. Az épületegyüttessel szemben, a Rábensteiner Panziótól, Apartmanháztól és Kávézótól külön, volt testőrségi épületek egyikében működik a Gránátos. Nyáron az étterem teraszát érdemes bevenni, és a több száz éves fák árnyékában elkölteni az ebédet vagy vacsorát. Az étterem nem csak a történelmi helyszín miatt időutazás, stílusában ugyanis a ‘90-es évek vendéglátását idézi, mind az enteriőrt, mind az étlapot illetően. A ház specialitása a Fertő-tavi pontyhalászlé, és az Esterházy Antal herceg ajánlásával kínált húsleves házi májgombóccal, a marhaszelet Esterházy-módra zsemlegombóccal és a házi baracklekváros palacsinta. 

Gránátos Étterem / forrás

Gránátos Étterem 

Fertőd, Joseph Haydn u. 2. 

  • Fertőhomokon Szent Anna vár 

Mintha csak vendégségben járnánk, egy hatalmas családi házban élő vidéki rokonunknál. A leghangulatosabb nyáron kiülni a nádfedeles kis kültéri,különálló asztalokhoz, és élvezni a fogadó vendégszeretetét. A személyzet kedvessége emlékezetes, az ételek pedig abban a biztos mezőnyben indulnak, amit szeret a család 3 és 73 esztendős tagja is. A húslevest több formációban kérhetjük, cérnametélttel, májgaluskával vagy sós palacsintával (ez a fridatto). Specialitásuk a kifejezetten sűrű Fertő-tavi halászlé, és naná, hogy erős a bundás mezőny. 

Szent Anna Fogadó 

Fertőhomok, Akác u. 105. 

  • A környék legmenőbb helye: Tornácos Ház, Hegykő 

A Fertő-tótól dél felé indulva Fertődön és Fertőszéplakon túljőve érjük el Hegykő települést. Érdemes megtenni ezt a kis utat, a Tornácos Ház ugyanis a legjobb fajta vendéglátás képviseli. Az egyszerre rusztikus hangulat és a kortárs, minimalista dizájn szervesen simul egymásba, és a hely minden kis részletéből csak úgy árad a minőségre törekvő igényesség. A Tornácos Ház kiváló gourmet konyhát visz: tökéletesen közérthető, de sokat adnak az esztétikumra is. Éhesen itt biztosan nem maradunk, a Tornécos Ház ínyenckonyhája nem jelent kis adagokat. Aranypaníros rántott szeletet és túrógombócot annál inkább! 

Tornácos Ház, Hegykő / forrás

Tornácos Ház, Hegykő 

Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.

  • Igazi lugasos-tornácos vendégfogadó: Nyerges 

Képzeljünk magunk elé egy barátságos, piros muskátlis, fehérre meszelt falú vendégfogadót, és megkapjuk a Nyergest. Az ilyen éttermekben az élmény legalább felét ez a házias, vendéglős hangulat adja, és a nosztalgiafaktor sem marad el: a halászlé kis bográcsban, a rizsköret félgömbben, a hortobágyi palacsinta kötelezően egy karika hegyes erőssel érkezik. Meg is volnánk sértődve itt, ha brassói aprópecsenye vagy a a somlói galuska nem is a hagyományos módon érkezne. Nyerget le, betyárok.

Nyerges Vendégfogadó / forrás

Nyerges Vendégfogadó 

Hegykő, Nyárfa sor 8. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Tornácos Ház


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...