Éhesen a Fertő-tó körül – 4+1 étterem, ahová érdemes betérni

Ugyan csak a tó kisebb része a miénk, a Fertő-tó egy remek kirándulóhely. A bicikliseknek nem is kell bemutatni, és bár nem egy strandparadicsom, családi programokra és romantikázásra kiváló. Na meg arra, hogy jókat együnk!

A Fertő-tó egész Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, és több okból is speciális. Kifejezetten sekély vízű tó, partközelben 50-60 centi mély, de a legmélyebb részein is legfeljebb 1,8 méteres.

Adottságai révén sokkal inkább kedvelt kirándulóhely, a kerékpárosok egyik kedvenc helyszíne Magyarországon. Ha nagyokat strandolni nemigen lehet a Fertő-tó magyar szakaszán, tekerni és sétálni nagyon is ideális helyszín.

5 étterem a Fertő-tó közelében, ahová jó ötlet betérni, ha megéheztünk! 

  • Piros muskátlik, fehér fakerítés, kockás abrosz: Bozi-Rozi Csárda 

Idén májusban tart kereken 30 éve nyitva a Bozi-Rozi. Az elsőre meghökkentő név Fertőbozra utal, az étterem pedig a Fertő-parti kerékpárút kedvelt pihenőhelyeként aposztrofálja magát. Nem is ok nélkül, ugyanis megállhatunk csak egy ebédre is, a panzióban pedig akár meg is szállhatunk. Igazi régi vágású vendéglő, hosszú étlappal és csupa olyan fogással, amit el is várunk egy hasonló stílusú helytől. A Cordon Bleu vegyes körettel érkezik, a sertésoldalas kemencében sül, de Rozi és Laci névre is hallgató pecsenyét is kikérhetünk. Aki kedveli ezt a műfajt, biztos választás. 

Bozi-Rozi Csárda / forrás

Bozi-Rozi Csárda 

Fertőboz, Fő u. 24. 

  • Az Esterházy-kastély előtt-után a Gránátos 

A fertődi Esterházy-kastély Magyarország egyik legnépszerűbb történelmi látványossága. Az épületegyüttessel szemben, a Rábensteiner Panziótól, Apartmanháztól és Kávézótól külön, volt testőrségi épületek egyikében működik a Gránátos. Nyáron az étterem teraszát érdemes bevenni, és a több száz éves fák árnyékában elkölteni az ebédet vagy vacsorát. Az étterem nem csak a történelmi helyszín miatt időutazás, stílusában ugyanis a ‘90-es évek vendéglátását idézi, mind az enteriőrt, mind az étlapot illetően. A ház specialitása a Fertő-tavi pontyhalászlé, és az Esterházy Antal herceg ajánlásával kínált húsleves házi májgombóccal, a marhaszelet Esterházy-módra zsemlegombóccal és a házi baracklekváros palacsinta. 

Gránátos Étterem / forrás

Gránátos Étterem 

Fertőd, Joseph Haydn u. 2. 

  • Fertőhomokon Szent Anna vár 

Mintha csak vendégségben járnánk, egy hatalmas családi házban élő vidéki rokonunknál. A leghangulatosabb nyáron kiülni a nádfedeles kis kültéri,különálló asztalokhoz, és élvezni a fogadó vendégszeretetét. A személyzet kedvessége emlékezetes, az ételek pedig abban a biztos mezőnyben indulnak, amit szeret a család 3 és 73 esztendős tagja is. A húslevest több formációban kérhetjük, cérnametélttel, májgaluskával vagy sós palacsintával (ez a fridatto). Specialitásuk a kifejezetten sűrű Fertő-tavi halászlé, és naná, hogy erős a bundás mezőny. 

Szent Anna Fogadó 

Fertőhomok, Akác u. 105. 

  • A környék legmenőbb helye: Tornácos Ház, Hegykő 

A Fertő-tótól dél felé indulva Fertődön és Fertőszéplakon túljőve érjük el Hegykő települést. Érdemes megtenni ezt a kis utat, a Tornácos Ház ugyanis a legjobb fajta vendéglátás képviseli. Az egyszerre rusztikus hangulat és a kortárs, minimalista dizájn szervesen simul egymásba, és a hely minden kis részletéből csak úgy árad a minőségre törekvő igényesség. A Tornácos Ház kiváló gourmet konyhát visz: tökéletesen közérthető, de sokat adnak az esztétikumra is. Éhesen itt biztosan nem maradunk, a Tornécos Ház ínyenckonyhája nem jelent kis adagokat. Aranypaníros rántott szeletet és túrógombócot annál inkább! 

Tornácos Ház, Hegykő / forrás

Tornácos Ház, Hegykő 

Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.

  • Igazi lugasos-tornácos vendégfogadó: Nyerges 

Képzeljünk magunk elé egy barátságos, piros muskátlis, fehérre meszelt falú vendégfogadót, és megkapjuk a Nyergest. Az ilyen éttermekben az élmény legalább felét ez a házias, vendéglős hangulat adja, és a nosztalgiafaktor sem marad el: a halászlé kis bográcsban, a rizsköret félgömbben, a hortobágyi palacsinta kötelezően egy karika hegyes erőssel érkezik. Meg is volnánk sértődve itt, ha brassói aprópecsenye vagy a a somlói galuska nem is a hagyományos módon érkezne. Nyerget le, betyárok.

Nyerges Vendégfogadó / forrás

Nyerges Vendégfogadó 

Hegykő, Nyárfa sor 8. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Tornácos Ház


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek