Szedd magad az epret!

Ismét itt a Szedd magad!-szezon! Az ország számos pontján vannak eperföldek, pár hasznos információt nyújtunk a jelenlegi helyzetről és az eperszedés szabályairól.

fotó: Chiot's Run's

Az egyik legtudatosabb vállalkozás az utóbbi években a Szedd magad! mozgalom rohamszerű terjedése volt. Ha az emlékeink nem csalnak, elsőként az eperrel indult el az igazi piaci hiátust betöltő kezdeményezés, óriási sikerrel és az újdonság erejével – alig akartuk elhinni, hogy szedegetés közben vidáman lakmározhatunk is az ültetvények produktumából. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint nem árt az eperszezon elején, hivatalosan úgy május közepétől szimatolni az eperföldek üzemeltetőinél, hogy milyen a termés, az ár, meg persze egyáltalán nyitva tartanak-e. A gyümölcs ára szinte napról napra változik, a szezon végének közeledtével egyre lejjebb tart.

12 tipp eperszezonra >>

Epervelős tortácskák

 • Sem túl korán, se későn észbe kapva nem jó érkezni – az első hetekben sokszor még nem elég édes a gyümölcs, de már megnyitják a földeket a türelmetlenek előtt. Idén úgy tűnik, bőséges, finom termés várható, mert nem tette tönkre a tavaszi fagy a kis növényeket, így az eper ára – hosszú évek után – végre nem kétezer forint körül alakul. Június első hetétől már nem lutri a Szedd magad! – szinte biztos, hogy elégedetten és tömött kosarakkal távozunk.

Egyenesen a termelőtől! >>

 • Ha megtehetjük, valamelyik hétköznap délelőttöt válasszuk a szüretelésre – ekkor kevesebben vannak, így valószínűleg több epret betakaríthatunk. Ne a hétfő legyen ez a nap: a hétvégi nagy roham után ilyenkor kell pár nap, mire a következő adag beérik.
 • Szedéskor ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöt kapkodjuk le: ha félig fehéres, zöldes az eper, még biztosan nem is édes.
 • Célszerű műanyag ételhordó dobozba vagy nagyobb mennyiség vásárlásakor kosarakba gyűjteni a zsákmányt: az eperszedés igazi türelemjáték, ne tépjük a kis bokrokat, vizsgáljunk meg minden szemet és finoman helyezzük a gyűjtőnkbe.
 • Dobálni nem szabad, mert megnyomódik és könnyen tönkremegy az eper. A szedés közbeni eperlakoma jó móka, ezzel nagyjából a kínzó éhséget is elodázhatjuk egy-két órára, de mivel nagy a valószínűsége, hogy napsütésben szüretelünk, egy liter folyadék mindenképp legyen a közelünkben.

fotó: iguanasan

Eperföldek elérhetőségei:

(a Budapest környéki földek telefonszáma egységesen: 06-26-368-000)

 • Budakalász – Lupa-sziget, a 11-es főút Lupa-szigeti elágazásánál
 • Érd – a 7-es főút Érd elkerülő szakasza mellett
 • Pomáz – a dobogókői út mellett
 • Szigetszentmiklós – Csepelről Szigetszentmiklós felé vezető főút mellett
 • Győrszemere – a 83-as főút mellett
 • Vértesszőlős – a vasútállomástól 150 méterre a földúton
 • Rajka – új eperföld, a focipályával szemben
 • Mosonmagyaróvár – az 1-es főúttal szemben

Oszd meg: Ha a környéketeken is van eperföld, írd meg nekünk kommentben az elérhetőségét!

Még több epres receptre vágysz? Kattints! >>

Az ÖkoSalty cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!