Százezreket fizetnek az emberek ezért a méregdrága ételért - lehet, már te is fogtad a kezedben

Ha nyaraltál már valaha tengerparton, nagy valószínűséggel láthattál már tengeri uborkával játszó gyerekeket. Fogadunk, nem is gondolnád, mennyit érhet ez a furcsa élőlény! 

A legtöbben azt gondolnánk, hogy a tengeri uborka nem sok mindenre jó, és ha ehető is, biztosan nem ér sokkal többet szárazföldi névrokonánál. A valóság azonban, hogy a tengeri uborka kilójáért akár 3000 dollárt, vagyis majdnem 835.000 forintot is érhet attól függően, honnan halászták ki.

Mielőtt azonban fognánk magunkat és rögtön foglalnánk egy apartmant a horvát tengerparton, nem minden arany, ami fénylik. A világon nagyjából 1250 fajta tengeri uborka létezik, minél mélyebb és távolibb területről való, annál többet ér.

Mi is az a tengeri uborka?

A tengeri uborkák a tüskésbőrűek osztályába tartozó végtaggal nem rendelkező élőlények. Különleges módon védekeznek a ragadozók ellen, egyes fajok végbele körül ún. Cuvier-csövek találhatók, melyek veszély esetén ragacsos fehér fonalakat bocsátanak ki magukból, ha pedig bélcsövüket éri valamilyen kár, rövid idő alatt teljesen reprodukálni tudják azt.

A tengeriuborkát évszázadok óta különleges csemegének tekintik Kínában, ahol sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak ezt a magas proteintartalmú ételkülönlegességet. A tengeriuborka az 1980-as években lett igazán felkapott étel, amikor is az egyre inkább felemelkedő kínai középosztály is megengedhette már magának ezt a nem mindennapi luxuscikket.

A tengeri uborkát általában kiszárított és előrecsomagolt formában árulják különleges alkalmakra. Minél szúrósabb, annál húzósabb az ára. Sokan a japán tengeri uborkát tartják a legfinomabb, ebből kifolyólag a legdrágább különlegességnek, 1 kg áruért 3500 dollárt is elkérhetnek (ez kb. 975.000 forint). A tengeri uborka nem csak kulináris különlegesség, a világon több helyen is használják ízületi gyulladások és érrendszeri betegségek kezelésére.

Az elmúlt évtizedek felfedezésének következménye, hogy egyre több ország szeretne befektetni tengeriuborka-bizniszbe. A tengeri herkentyűknek nem nagyon akad külön tenyészete, így rengeteg búvár szükséges ahhoz, hogy minél több és különlegesebb tengeri uborka kerüljön felszínre.

A halászat azonban nem veszélytelen: az elmúlt években legalább negyven búvár vesztette életét tengeriuborka-halászat közben, mert túl mélyre vagy túl veszélyes helyre merészkedtek, ahonnan már nem volt visszaút.

Szakértők szerint egyre nagyobb szükség lenne a tenyészetek kialakulásához, a tengeri vadászat ugyanis nem csak veszélyes, de hosszú távon ökológiailag sem kifizetődő.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...