Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Százezreket fizetnek az emberek ezért a méregdrága ételért - lehet, már te is fogtad a kezedben

Ha nyaraltál már valaha tengerparton, nagy valószínűséggel láthattál már tengeri uborkával játszó gyerekeket. Fogadunk, nem is gondolnád, mennyit érhet ez a furcsa élőlény! 

A legtöbben azt gondolnánk, hogy a tengeri uborka nem sok mindenre jó, és ha ehető is, biztosan nem ér sokkal többet szárazföldi névrokonánál. A valóság azonban, hogy a tengeri uborka kilójáért akár 3000 dollárt, vagyis majdnem 835.000 forintot is érhet attól függően, honnan halászták ki. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reef Express (@reef_express_missionbeach) által megosztott bejegyzés,

Mielőtt azonban fognánk magunkat és rögtön foglalnánk egy apartmant a horvát tengerparton, nem minden arany, ami fénylik. A világon nagyjából 1250 fajta tengeri uborka létezik, minél mélyebb és távolibb területről való, annál többet ér. 

Mi is az a tengeri uborka?

A tengeri uborkák a tüskésbőrűek osztályába tartozó végtaggal nem rendelkező élőlények. Különleges módon védekeznek a ragadozók ellen,  egyes fajok végbele körül ún. Cuvier-csövek találhatók, melyek veszély esetén ragacsos fehér fonalakat bocsátanak ki magukból, ha pedig bélcsövüket éri valamilyen kár, rövid idő alatt teljesen reprodukálni tudják azt. 

A tengeriuborkát évszázadok óta különleges csemegének tekintik Kínában, ahol sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak ezt a magas proteintartalmú ételkülönlegességet. A tengeriuborka az 1980-as években lett igazán felkapott étel, amikor is az egyre inkább felemelkedő kínai középosztály is megengedhette már magának ezt a nem mindennapi luxuscikket. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

海产品 (@hasil_lautnusantara19) által megosztott bejegyzés,

A tengeri uborkát általában kiszárított és előrecsomagolt formában árulják különleges alkalmakra. Minél szúrósabb, annál húzósabb az ára. Sokan a japán tengeri uborkát tartják a legfinomabb, ebből kifolyólag a legdrágább különlegességnek, 1 kg áruért 3500 dollárt is elkérhetnek (ez kb. 975.000 forint). A tengeri uborka nem csak kulináris különlegesség, a világon több helyen is használják ízületi gyulladások és érrendszeri betegségek kezelésére.

Az elmúlt évtizedek felfedezésének következménye, hogy egyre több ország szeretne befektetni tengeriuborka-bizniszbe. A tengeri herkentyűknek nem nagyon akad külön tenyészete, így rengeteg búvár szükséges ahhoz, hogy minél több és különlegesebb tengeri uborka kerüljön felszínre.

A halászat azonban nem veszélytelen: az elmúlt években legalább negyven búvár vesztette életét tengeriuborka-halászat közben, mert túl mélyre vagy túl veszélyes helyre merészkedtek, ahonnan már nem volt visszaút. 

Szakértők szerint egyre nagyobb szükség lenne a tenyészetek kialakulásához, a tengeri vadászat ugyanis nem csak veszélyes, de hosszú távon ökológiailag sem kifizetődő.

EZ IS ÉRDEKES:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Sun, 2019-01-13 20:12

Bár én szeretem a kínai kajákat, de az ilyeneket akkor sem enném meg, ha nem lenne más. Nem sok mindent eszem meg, ami vízben él. Inkább a körömpörkolt!