Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Falnád a csípős paradicsomot? - Egy kutatócsoport éppen azon dolgozik, hogy neked még jobb legyen

Képzeld el, ahogy egy génmanipulációval foglalkozó kutató éppen csípős paradicsomszószt kever otthon és egyszer csak így szól: HEURÉKA! Ez a paradicsom magától is csíphetne!

Bár arra még nem derült fény, mekkora lenne a kereslet a boltokban a csípős paradicsomra, egy ír és brazil tudósokból álló kutatócsoport szerint a mai modern génmanipulációs technológiának köszönhetően viszonylag „egyszerű” módon lehetne kifejleszteni a paradicsom csípős változatát. 

A csípős ízért felelős molekulákat kapszaicinnek nevezik, ez a molekula pedig a paradicsomban és a csípős paprikában is egyaránt megtalálható. A különbség az, hogy míg a csiliben ezek a genetikai információk aktívan működnek, addig a paradicsomban ezeket a molekulákat „ be kellene kapcsolni”. Itt jön képbe a modern technika vívmánya, vagyis a a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer. 
 
Valószínűleg a csípős paradicsomra még éveket kell várni, hiszen a kutatók még nem teljesen biztosan abban, valóban képes-e a CRISPR módszer átszabni a paradicsom jelenlegi génállományát.
 

Receptajánló:

Amennyiben a tudósok sikerrel járnak, úgy a csípős paradicsom nem csak a kulináris élmények kedvelőinek nyújt majd új élvezeteket, hanem a gyógyszeriparnak is, a kapszaicin ugyanis rengeteg fájdalomcsillapítóban és gyógyászati termékben megtalálható alapanyag.

 

EZ IS ÉRDEKELHET

via IndexGizmodo

 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!