Konyhasó, vákuumsó, Himalája só, tengeri só, bányászott só...melyik mire jó, mit használjunk főzéshez, és mivel jégmentesítsük télen az utat? Egyáltalán, van különbség köztük?
Általános iskolából mindenki emlékezhet rá, hogy régen a földet tengervíz borította. Mikor szépen kiszáradt, sót hagyott maga után. A sólelő helyek később a lemezmozgásoknak köszönhetően lesüllyedtek vagy megemelkedtek, a "sótartalmukat" azonban megőrizték. Nem, nem akarok geológiaórát tartani, egyáltalán nem értek hozzá, de a fenti borzasztó egyszerű példa illusztrálhatja, hogy olyan nagy különbség nincs a bányászott és a tengeri só között. Kémiai vegyjele mindkettőnek nátrium-klorid, ugyanazt az anyagot tartalmazzák, csak míg az egyiket tengervíz lepárlásával nyerik, a másikat bányásszák. A tengerből származó só (tehát minden só) azonban nem tiszta nátrium-klorid, kis mennyiségben más sókat illetve némi szennyeződést is tartalmaz. Hogy ez a szennyeződés piszkos, szürkés színűvé varázsolja-e a sót vagy szép rózsaszínűvé, nos, ez már csak a szerencsén múlik. Hogy egészségügyi különbség van-e köztük, arra nem tudok választ adni - akinek nincs magas vérnyomása, annak valószínűleg mindegy, melyiket választja, akinek pedig van, annak mindegyikkel óvatosan kell bánnia - de lássuk, melyiket válasszuk?
Kősó
Vagy bányászott só. Ezek azok a sók, melyet nem lepárlással, hanem értelemszerűen bányászással nyernek. A só színe különbözhet picit, attól függően, hogy melyik bányából van. Tisztítás nélkül általában durva szemcsés, szürke, néha pici kavicsok is megtalálhatóak benne - ez az úgynevezett útszóró vagy ipari só. Nem nagyon használják étkezésre, bár nem mérgező, csak nem tisztított.
A tisztított só
Más néven asztali vagy konyhasó: már finomabb, de sok más sóhoz képest még mindig elég durva. Alapvetően főzéshez szokás használni, hiszen a nagy szemcsékre magába ráharapni nem igazán kellemes. Leveses, szószos ételek ízesítésére alkalmas, hiszen könnyen feloldódik. Sókéregben sült csirkéhez vagy halhoz is bátran használhatjuk!
Vákuumsó
Apró szemcséjű, finom só, ezt már nyugodtan tehetjük az asztalra is, hiszen finom szemcséi közvetlen fogyasztásánál sem zavaróak.
Jódozott só
Akár tengeri, akár bányászott alapanyagból csinálják, mindenképpen jódot adnak hozzá. 1989 óta engedélyezik, hogy a sóhoz jódot is adjanak - bár magától is tartalmaz egy lehelletnyit - a lakosság jódproblémáinak megoldására. Hogy ez jó vagy rossz, azt azóta több kutatás is igazolta illetve cáfolta. Mindenesetre, ha valaki tudja, hogy jódra van szüksége, érdemes ezt a fajtát választani.
Tengeri só
Mint említettük, ez majdnem megegyezik a bányászott sóval - kémiailag legalábbis. Ugyanúgy tisztítják, mint a bányászott társát. Különböző méretben kapható az egészen finomtól a
Nagyszemű sóig
A nagyszemű tengeri sót általában nem ízesítésre, nem is főzésre, csak díszítésre használják. Vannak ételek, amihez nagyon megy, gondoljatok csak a bajor perecre, vagy egy rusztikus és roppanós olasz foccacciára. A fleur de sel, vagyis sóvirág ugyanezt a pozíciót tölti be. A lepárláskor kicsapódott nagyszemű só különösen ízletes!
Az egyik legnépszerűbb sófajta. Tulajdonképpen a Himalájától 200 kilométerre, Pakisztánban bányásszák, szép színét pedig a szennyeződésnek köszönheti. Mérettől függően ugyanúgy használjuk, mint a tengeri vagy bányászott sót.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Hiába egészséges és szépen növekszik, mégsem hoz virágot a viaszvirágod? Lehet, hogy épp a túl sok törődés tartja vissza! Mutatjuk, min érdemes változtatnod.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
A dióról köztudott, hogy rendkívül egészséges, ezért ajánlott akár napi rendszerességgel fogyasztani belőle. Lassan azonban aranyárban mérik a magyarok kedvenc ropogtatnivalóját, amiből idén rekord alacsony mennyiség termett hazánkban.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Sokan nem is gondolnák, de komoly következménye lehet annak, ha vásárlás közben beleesznek egy termékbe. Az önkiszolgáló kasszák terjedésével a boltok egyre szigorúbban ellenőrzik a vásárlói magatartást.
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...
Nálunk minden Karácsonykor ez a menü.
Nagyon szeretjük a kacsát. Addig-addig kísérleteztem a sütéssel, míg rájöttem erre a módszerre. Ahogy írtam a receptben, teljesen kisül a ...