Sókérdés - mi a különbség?

Konyhasó, vákuumsó, Himalája só, tengeri só, bányászott só...melyik mire jó, mit használjunk főzéshez, és mivel jégmentesítsük télen az utat? Egyáltalán, van különbség köztük?

Általános iskolából mindenki emlékezhet rá, hogy régen a földet tengervíz borította. Mikor szépen kiszáradt, sót hagyott maga után. A sólelő helyek később a lemezmozgásoknak köszönhetően lesüllyedtek vagy megemelkedtek, a "sótartalmukat" azonban megőrizték. Nem, nem akarok geológiaórát tartani, egyáltalán nem értek hozzá, de a fenti borzasztó egyszerű példa illusztrálhatja, hogy olyan nagy különbség nincs a bányászott és a tengeri só között. Kémiai vegyjele mindkettőnek nátrium-klorid, ugyanazt az anyagot tartalmazzák, csak míg az egyiket tengervíz lepárlásával nyerik, a másikat bányásszák. A tengerből származó só (tehát minden só) azonban nem tiszta nátrium-klorid, kis mennyiségben más sókat illetve némi szennyeződést is tartalmaz. Hogy ez a szennyeződés piszkos, szürkés színűvé varázsolja-e a sót vagy szép rózsaszínűvé, nos, ez már csak a szerencsén múlik. Hogy egészségügyi különbség van-e köztük, arra nem tudok választ adni - akinek nincs magas vérnyomása, annak valószínűleg mindegy, melyiket választja, akinek pedig van, annak mindegyikkel óvatosan kell bánnia - de lássuk, melyiket válasszuk?

Kősó

Vagy bányászott só. Ezek azok a sók, melyet nem lepárlással, hanem értelemszerűen bányászással nyernek. A só színe különbözhet picit, attól függően, hogy melyik bányából van. Tisztítás nélkül általában durva szemcsés, szürke, néha pici kavicsok is megtalálhatóak benne - ez az úgynevezett útszóró vagy ipari só. Nem nagyon használják étkezésre, bár nem mérgező, csak nem tisztított.

A tisztított só

Más néven asztali vagy konyhasó: már finomabb, de sok más sóhoz képest még mindig elég durva. Alapvetően főzéshez szokás használni, hiszen a nagy szemcsékre magába ráharapni nem igazán kellemes. Leveses, szószos ételek ízesítésére alkalmas, hiszen könnyen feloldódik. Sókéregben sült csirkéhez vagy halhoz is bátran használhatjuk!

Vákuumsó

Apró szemcséjű, finom só, ezt már nyugodtan tehetjük az asztalra is, hiszen finom szemcséi közvetlen fogyasztásánál sem zavaróak.

Jódozott só

Akár tengeri, akár bányászott alapanyagból csinálják, mindenképpen jódot adnak hozzá. 1989 óta engedélyezik, hogy a sóhoz jódot is adjanak - bár magától is tartalmaz egy lehelletnyit - a lakosság jódproblémáinak megoldására. Hogy ez jó vagy rossz, azt azóta több kutatás is igazolta illetve cáfolta. Mindenesetre, ha valaki tudja, hogy jódra van szüksége, érdemes ezt a fajtát választani.

Tengeri só

Mint említettük, ez majdnem megegyezik a bányászott sóval - kémiailag legalábbis. Ugyanúgy tisztítják, mint a bányászott társát. Különböző méretben kapható az egészen finomtól a

Nagyszemű sóig

A nagyszemű tengeri sót általában nem ízesítésre, nem is főzésre, csak díszítésre használják. Vannak ételek, amihez nagyon megy, gondoljatok csak a bajor perecre, vagy egy rusztikus és roppanós olasz foccacciára. A fleur de sel, vagyis sóvirág ugyanezt a pozíciót tölti be. A lepárláskor kicsapódott nagyszemű só különösen ízletes!

Himalája só

Himalája só

Az egyik legnépszerűbb sófajta. Tulajdonképpen a Himalájától 200 kilométerre, Pakisztánban bányásszák, szép színét pedig a szennyeződésnek köszönheti. Mérettől függően ugyanúgy használjuk, mint a tengeri vagy bányászott sót.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Kedves Dakota, ha megengeded, lenne néhány javító szándékú megjegyzésem az egyébként elég jól megírt cikkhez. "kis mennyiségben más sókat illetve némi szennyez?dést is." - lemaradt a "tartalmaz" szó. " Leveses, szószos ételek ízesítésére alkalmas, hiszen könnyen elolvad." - a só a vízben (levesben, szószban) nem elolvad, hanem feloldódik. Lásd pl: https://www.mozaweb.hu/Lecke-TER-Termeszetismeret_6-4_Az_oldodas_nem_olvadas-105337

Dacota

Köszi, javítottam! :)

_levi_

Ugy olvastam valahol,hogy a nem tengeri so,harmad resz homokot,harmad resz uveget tartalmaz,ami felserti az ereket,koleszterin tultermelest okozva. Akinek ilyen problemai vannak,erdemes lehet utanaolvasni a temanak..

Törölt felhasználó

te jó ég! Amit eszel, az a gyomrodba/belekbe kerül, a vérbe csak az alapanyagok jutnak át. Az étkezési sóba nem nem tesznek üveget, mert egyrészt értelmetlen lenne, másrészt drága. Akinek ilyen problémái vannak, az gondoljon vissza az általános iskolában tanultakra...

Törölt felhasználó

Az a bosszantó, hogy a boltban csak olyan sót kapni, amibe csomósodásgátlót tesznek. Egy kivételt találtam eddig, az darabos k?só volt, apró szikladarabkákkal.

Törölt felhasználó

Hol sikerült olyat beszerezned? Illetve pontosan mi a termék neve? El?re is köszi a választ, már én is keresek egy ideje csomósodasgátló mentes sót, de sima élelmiszerboltban nem találtam.

Címlapról ajánljuk

Hogyan tovább, Balaton? – Ez lehet az éttermek sorsa a...

Hiába volt két nagyon jó éve a Balatonnak, az idei nagy nyitás miatt a turisták ismét külföldön nyaralnak, a magyar éttermeket mindeközben a munkaerőhiány, az infláció és az energiaválság is fenyegeti. Mi lesz az éttermekkel a balatoni vendéglátósok szerint? A Nosalty Hogyan tovább? - című sorozatának új részében erről kérdeztük a szakmabelieket.

Nosalty

További cikkek