Kiszámolták, mennyi lesz a csirkemell ára, ha vége az árstopnak

Az egyik legkedveltebb húsunk nagyjából 60 százalékos áremelkedés elé néz, de több más alapélelmiszer is jelentősen megdrágulhat.

„A kormány június 21-én tárgyal arról, hogy meghosszabbítja-e az árstopot, amely jelenleg kilenc élelmiszert érint, és a döntést még a napokban közölniük kell. Az utóbbi hetek-hónapok lépéseinek fényében nem lenne váratlan, ha júliustól az árstopok megszűnnének" – írja a G7 oldala.

Több alapélelmiszer is megdrágulhat az elkövetkezendő időszakban

Kilenc terméknél várható jelentős áremelkedés

Az árstop esetleges hirtelen kivezetése kilenc terméknél (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, tyúktojás és étkezési burgonya) idézhet elő jelentős áremelkedést.

A csirkemell esetében az árstop nélkül a szabadpiaci árnak valahol 2600 forint körül kellene alakulnia, ami 73 százalékkal magasabb az árstopos értéknél, vagyis nagyjából ennyivel kellene megemelni az árát, hogy felérjen az inflációs szinthez. Az UHT 2,8-as tej árstop nélkül nagyjából 415 forintba kerülne literenként. Ebből az következik, hogy a jelenlegi 211-es átlagot 96 százalékkal kellene megemelni, hogy a fent említett szintet elérje.

Nagy drágulás elé néz a sertéscomb

A sertéscombnál pedig egy 35-60 százalék közötti emelés várható.

A rétesliszt és a porcukor áremelkedését elnézve a 149 forintos liszt, a 239 forintos cukor és az 540 forintos étolaj szintén drágulás elé néz. Bár ezek még csak becslések, ám a számokból könnyedén lehet következtetni az áremelkedések mértékére.

„Az árstop nagyon eltérítette ezeket a termékeket a valós piaci viszonyoktól, nagyfokú áremelkedés (és ezért a kereslet erős csökkenése) várható a kivezetéskor, azt pedig majd a kivezetés utáni adatokból lehet majd találgatni, hogy az intézkedés (amennyiben egyszeri lépésben valósul meg) megdobja-e az inflációt" – írja a lap.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek