Kedvenc leveszöldségünk a legdurvábban dráguló élelmiszer jelenleg

Meglepő lehet, de úgy tűnik, az egyik legalapvetőbb és nemrégiben még kifejezetten olcsónak számító zöldségünk ára emelkedik jelenleg a legbrutálisabban és -gyorsabban.

Úgy tűnik, a sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszerünk. A KSH adatai szerint egy hónap alatt 89 százalékkal fizetünk többet érte, míg a hagyma 73, a káposzta pedig 23 százalékkal lett drágább - írja a Sokszínűvidék.

Mindössze egy hónap alatt, azaz júniusról júliusra 89 százalékkal többe kerül a sárgarépa: júliusban már átlagosan 730 forint volt kilója.

Hogy mi a drágulás oka?

A terméktanács információi szerint egész Európában sárgarépahiány van. Van, ahol az aszály miatt termett kevesebb, például Hollandiában, de gondot jelent az is, hogy a termelési költségek megemelkedtek, a termelési kedv pedig csökkent, kevesebbet vetettek, így jött egy árrobbanás.

Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogyha ősszel beérik a későbbi vetés, legfeljebb 15-25 százalékkal lehet majd olcsóbb a répa, de a többi zöldség nem lesz olcsóbb, pedig a vöröshagyma 73, a káposzta 23 százalékkal drágult.

Forrásunk volt.


További aktuális híreink:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.