A lecsó tartalmasabbá tétele szinte közhelyes feladat egy háziasszonynak/-úrnak: ilyenkor kerül elő a tojás, a sok-sok kenyér, a kolbász, a virsli és a különféle köretek: a tarhonya, a bulgur, a kuszkusz vagy a klasszikus rizs! Na de mikor tegyük őket az lecsóhoz?
Lássuk, mi a helyzet a rizses lecsóval:
vannak, akik már az elején, nyersen beleöntik a készülő lecsóba az átöblített fehér rizst, mások gyorsrizzsel próbálkoznak (mi ezt inkább nem ajánljuk), megint mások félúton öntik a félkész lecsóhoz, szintén nyersen. Aztán van, aki előfőzi a rizst, sőt, sokan külön készítik el a betétet, és adagolják a már kész ételhez.
Íme egy egyszerű módszer a rizses lecsó elkészítéséhez:
- mossuk meg a fehér rizst, forrázzuk, majd szűrjük le
- személyenként körülbelül 2-3 evőkanálnyit számoljunk
- adjuk a lecsóhoz, mielőtt a paprika és a paradicsom teljesen megpuhulna, de miután már levet eresztettek
- fedő alatt főzzük, pároljuk őket puhára - kóstolgassunk!
- miután a rizs a lecsó levét mind felszívta, de még nem elég puha, szükség szerint néhány kanál vizet és egy kevés sót, akár fűszerpaprikát még adhatunk hozzá
További tippek:
- ha aggódunk, hogy nem puhul meg eléggé a lecsóban a fehér rizsünk, a lecsóhoz adás előtt főzzük félkészre - nem kellemes ropogó rizsszemekre harapni
- ha basmati- vagy jázminrizzsel dolgozunk, kevesebb időt számoljunk, mert gyorsabban készre főnek
- ha barna rizsre esik a választásunk, jóval több idő kell majd, hiszen a rostdús, egészségesebb barna rizs lassan puhul - érdemes külön kifőzni, nem a lecsóban
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokat leshetsz el innen is: