Retró és újhullámos tejfölfagyi

A házi fagyi nem nagy ügy, még gép nélkül is megy, mindjárt bizonyítom! 

Pár héttel ezelőtt szólt ÍzHuszár, hogy a Gourmet fesztiválon lesz egy laza egy órás haknink, ahová valamilyen desszertet kéne készíteni. A sok tennivaló között kicsit elfelejtődött a projekt, aztán 2 héttel korábban kaptunk észbe, hogy még semmi jópofaságot nem találtunk ki. ÍzHuszár egy berlini cukrászdai élmény nyomán ragaszkodott az uborkához - én meg nem ellenkeztem. Próbáltunk hozzá kitalálni valamilyen süteményt, ami különleges, egy óra alatt meg tudjuk csinálni, és még kóstoltatni is tudunk belőle. Mivel a fesztivál fő témája idén a paprikás csirke volt, azt javasoltam, hogy az uborka mellett a tejföl legyen a fő vonal. Egy darabig próbálkoztunk különböző sütiötletekkel, de végül úgy döntöttünk, legyen egy sima tejfölfagyi.

A korianderes-uborkás tejfölfagyi receptjét itt találod

Aláírom, hogy ez így elsőre akár meredeknek is hangozhat, de ha valaki szereti lenyalni a kiskanálról a tejfölt, miután tett a levesre vagy bármilyen más ételre, amihez passzol, na az az ember a tejfölfagyit is szeretni fogja, garantálom.

És ami az egészben a legjobb, hogy nem kell hozzá fagyigép. Amúgy nekem személy szerint nincs semmi bajom ezekkel a ketyerékkel, de viszonylag ritkán készítek otthon fagyit, így nem érzem szükségét annak, hogy még egy dolog porosodjon a konyhámban. De néha azért rákívánok a házi fagyira, ahogy ez tavaly is történt az olívás verzióval.

A korianderes-uborkás tejfölfagyi receptjét itt találod

Akkor csak úgy próbaképpen álltam neki, mert a korábban kóstolt, gép nélküli házi fagyik egy kicsit mindig kristályosok lettek. Ez egyébként cukrászdaival is előfordulhat, ilyenkor kell a helyet a későbbiekben messze elkerülni. Lényeg a lényeg, mindig azt hittem, az otthoni készült fagyi gép nélkül jeges lesz, punktum. Még az olívaolaj-fagyinál sem esett le a megoldás, de most, mikor a harmadik adag tökéletesen krémes tejfölfagyit szedtük elő a mélyhűtőből, rájöttem, mi a siker titka - ha hiszitek, ha nem, a zsír.

Ebben a fagyiban gyakorlatilag csak magas zsírtartalmú tejföl van, és szintén nem túl fogyókúrás tejszín - piacon szerzett házi, aminek a tetején ujjnyi vastagon ott ül a föl. Más folyadék nincs, csak cukor és lime, hogy beállítsuk azt az ízt, amitől olyan abbahagyhatatlan lesz. A magas zsírtartalom és a sima víz kizárása miatt pedig nem kell kristályosodástól tartani.

A "Túró Rudi" fagyi receptjét itt találod

Az alapfagyi íze olyan, mint egy jó retró krémtúró - hogy ezt az ízt hogy hoztuk össze, az nem tudom, de kíváncsi lennék, ti is ezt gondoljátok-e - amit aztán variálhatunk a "feltétekkel". Az uborkás-korianderes lime-os toppinggal friss, nyárias, izgalmas lesz, csokiba forgatva pedig teljesen olyan, mint egy krémes, jéghideg házi túró rudi. Na, melyiket választanátok?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?