Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 dolog a spájzból, amely kevesebb ideig áll el, mint gondolnád

A tartós élelmiszerekről sokan hiszik tévesen azt, hogy akár több évig is elállnak minőségük megromlása nélkül. Pedig egyes élelmiszerek hamarabb járnak le, mint gondolnánk.

Liszt, rizs, konzervek és gondosan lezárt magvak, ezekről az élelmiszerekről sokszor okkal feltételezzük, hogy évekig elállnak a kamrában. Tény, hogy a légmentesített csomagolásban, valamint a száraz, fénytől elzárva tartott alapanyagok akár évekig is elállnak bármiféle probléma nélkül, egyes alapanyagok viszont sokkal hamarabb lejárnak, mint gondolnánk.

Itt az ideje, hogy elővedd a kis sámlit,körbenézz a magasabb polcokon és kidobd azokat a kajákat, amelyek már csak árthatnak neked!

A tea és a kávé sokkal hamarabb megromlik, mint gondolnád

Bár a kávénak és a teának alapvetően nincsen lejárati dátuma, a teafüvek és ledarált magvak bizonyos idő elteltével veszítenek ízintenzitásukból. Míg a teafű száraz helyen 6-12 hónapig marad friss és ízletes, addig a darált kávé 5, az egész kávészemek maximum 9 hónapig fogyaszthatóak biztonsággal.

Hogy mi a helyzet az instant kávéval? A fémtasakban lezárt kávéporok akár két évig is bírhatják a szekrény hátuljába száműzve.

Konzervek 

A konzervben tárolt élelmiszereknél érdemes figyelembe venni, mennyire savas a benne tárolt étel. Míg mondjuk egy sima babkonzerv a gyártási időtől számított öt évig is tökéletesen eláll a polcon, addig például a paradicsomos vagy ananászos konzerv 1-1,5 évig fogyasztható anélkül, hogy veszítene ízének minőségéből. 

A konzervek felnyitásánál mindig legyünk körültekintőek: amennyiben egy konzerv már kívülről is rozsdás vagy esetleg lyukas, jobb azonnal kidobni a kukába!

Lisztek

A különböző liszteket fajtájuktól függően különböző ideig tárolhatjuk. Fontos, hogy mindig száraz, hűvös helyen tartsuk a liszteket, főzőlap, sütő vagy mosogató tárolási helyként kizárva! A teljes kiőrlésű liszt fél évig, a fehér liszt és a rizsliszt átlagosan 8, míg a kukoricaliszt akár 12 hónapig is eláll a megfelelő körülmények között. 

A barna rizs hamarabb romlik meg, mint fehér testvére

A fehér rizs meglepően sokáig bírja az idő múlását, akár 5 évig is tárolhatjuk úgy, hogy mit sem veszít minőségéből. Ezzel szemben a barna rizs sokkal könnyebben megy tönkre, 6-8 hónap után már elkezdhet avasodni, ilyenkor pedig nincs más választásunk, mint kidobni a maradékot a kukába. 

Olajos magvak

Mint a nevük is mutatja, az olajos magvak a bennük lévő olaj miatt kezdenek el viszonylag hamar, 6-8 hónap után avasodni. Mi a megoldás? Sokaknak nem újdonság, de jól bezacskózva, a fagyasztóban akár másfél évig is tárolhatjuk kedvenc magvainkat.

Krumpli

Azt tudjuk, hogy a krumplit érdemes hűvös helyen tárolni, ott ugyanis nehezebben csírázik ki, és legalább három hónapig fogyasztható marad. Ha nincs hűtőben 3-5 hétig marad friss a zöldség, ezek után kis sötét/fekete foltok jelzik, ha már nem érdemes őket főzésre használni. 

Ez is érdekelhet

via:eatbydate, insider

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!