Egy jó káposztás rétest?

Még hogy rétestésztát házilag? Kinek van arra ideje? Nem mondom, hogy összedobálós leírás következik, de a házilag gyúrt rétestészta mindent visz!

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, annyira azért nem autentikus, hogy asztalnagyságúra nyújtsam, de így is drága nagymamám ősi, mesés receptjének elkészítését céloztam meg. Nem mondom, a misszió nem kevés munkát igényelt, a felénél elgondolkodtam, hogy mennyire volt épelméjű ötlet ilyesmibe fognom, mert nagyon hosszú, nettó két és fél órás előkészületet vett igénybe a rétes. Töltelék gyanánt csak a párolt káposztában gondolkodtam, elvégre az nagyon őszies, és így azt is elmondhatom majd magamról, hogy készítettem már rétestésztát házilag.

Első ránézésre nem bonyolult a kivitelezés, de a tészta gyúrása közben a víz mennyiségével hadakoztam, míg végül megszületett a tökéletes arány. Zsiradék gyanánt libazsírt használtam, gondoltam a vajra is, de nagyi receptje a zsírról szólt és anyu telefonos tanácsai is ezt a választást erősítették meg. Jó tudni, hogy miután rajztábla nagyságúra nyújtottuk (ezt az arányt írja az eredeti recept is), és megkentük a lisztes zsírral, hagyni kell állni egy keveset a tésztát, hogy a zsiradék megdermedhessen rajta valamelyest, különben feltekeréskor az egész ki fog folyni. Jó 20-25 perc után göngyölíthetjük, majd részekre osztjuk, nekem öt kisebb, négyzet alakú tészta jött ki szeletelés után.

Ebből most csak kettőt sütöttem ki, a maradék ment a fagyasztóba, hogy legközelebb már tényleg csak előkapni kelljen - persze a hajszálvékonyra nyújtást akkor sem úszom meg. Jó tudni! ízHuszár kolléga megfogalmazásában akkor jó a rétestésza, ha átlátunk rajta, a konyhában közös erővel teszteltük, jelentjük, sikerült a terv. Amíg a tésztám állt, addig lereszeltem a fejeskáposztát, két kisebb rúdhoz hetven dekányit, majd három evőkanál zsíron cukrot karamellizáltam és összeforgattam a káposztával, amit ezután meg is pároltam alacsony hőmérsékleten. 180 foknál több nem kell neki a sütőben, illetve 17-20 percnyi sütési idő, figyeljük folyamatosan, ha barnulni kezd a teteje, már nyert ügyünk van.

Még több rétes receptje

Az még nagyon fontos, hogy mivel a tésztát öt részre osztottam, így viszonylag vékony réteseket kaptam, aki ezt kevésbé kedveli, persze nyújthat nagyobb adag tésztákat is. Hosszadalmas, és fárasztó folyamat a réteskészítés házilag, nem mondom - de a végeredmény tényleg annyira jó, ráadásul garantáltan adalékanyag-mentes. Aki szereti a kihívásokat, annak ez tökéletes szombat délutáni program!

Hozzászólások (2)

Béba_43

MI nem szeretjük a réteseket!

Törölt felhasználó

Az igazán jókaja a rétes/ek/.

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek