Reggelizés egyenlő késés?

A leggyorsabb reggeli az lenne, ha az egész család átállna a fotoszintetizálásra. Pár perc a balkonon és kész. Mivel a fényevés nem megoldható, más működő napindító kell.  

Nálunk minden nap villás reggelivel kezdődik. A kisfiam ugyanis képes a felszeletelt májkrémes (na persze házi) kiflit is villával elfogyasztani. Hiába, az anyatejet is Zsolnay csészéből szürcsölte, a Bogyó és Babócát pedig ógörögül olvastuk fel neki. Jól hangzik, hogy reggel adjuk meg a módját, reggelizünk akár a királyok, és tény, hogy egy kellemes, ráérős beszélgetés családi körben jó napindítás. Megtehetném, hogy beállítom az ébresztő órát hajnali ötre, akkor lenne másfél óránk a kényelmes reggelihez. Ehelyett ebből áll a reggel: kapkodás, rohanás és minden körülmények között egy nagy adag kávé. Nem túl gyerekbarát napkezdés. Próbálom vigasztalni magam azzal, hogy én egy bagolytípus vagyok, így működik a biológiai órám. Reggel bóbiskolnom kellene, igazi kiszúrás, hogy a modern munkarend a pacsirtáknak kedvez. Ők azok, akik a kelő nappal kelnek ki az ágyból, cserébe a Barátok közt után, vagy már alatta bevágják a szundit.

Belső óra ide vagy oda, a gyereknek még kell valami reggelit adni. Ehhez ragaszkodom. Fontos, hogy ne üres gyomorral induljon el otthonról. Az óvodát nem az evéssel köti össze elsősorban. A “ barátok” és a “nem otthoni, izgis játékok” villognak belső kijelzőjén az óvodával kapcsolatban. Így esélyes, hogy a szabad reggeliztetést éltető csoportjában inkább a játszószőnyegnél indít, nem pedig a terített kis asztalnál és a margarinos zsemléknél. Nyugodtabb vagyok tehát, ha láttam őt enni reggel, a saját két szememmel, és tudom, hogy mit evett. Mert én készítettem el neki.

A reggeli fontosságáról olvashatsz még itt:

A reggeliből ne csináljunk viccet!

Ha tartalmas reggelit szeretnénk, és időhatár is van, a legjobb ha leredukáljuk a bevont konyhai eszközök számát. Vagyis ami kell: kenőkés, kenhető felület és amit kenünk.

Kencereceptek alább:

Lemértem, úgy hogy az ebédlőben még a tükörbe is belenéztem, hogy csekkoljam a reggeli arcszínemet, 3 és fél perc alatt landoltak a megkent zsemlék a körtés gyerektányéron. Nem rossz! Persze ehhez kell egy kis “edzés” előző este, amíg elkészítjük a másnapi krémet. Egy zárható tetejű dobozban több napig is eláll, reggeli közben megtérül a befektetett energia.

Ha pedig túl kommersznek és uncsinak érezzük a megkent kenyérszeleteket, zsemléket, íme pár formabontó újítás, ami motiválhatja a gyermeket a reggeli rágásra.

Bár szivarra hasonlít, ajánlottabb gyerekek esetében távcsőhöz hasonlítani a tortillalapból tekert reggelit. A kisfiamnál bevált.

Teljes kiőrlésű pitába is “pakolhatjuk” a reggelit. Én konyhai ollóval vágtam körbe a pitát, aztán tojáskrémmel töltöttem. Hamar elfogyott.

Aki pedig már úgyis elkésett, mert a reggeli kávé mellett a netet böngészi és NoSalty-t olvas, az már úgyis mindegy alapon pár emlékidéző nyári képet is varázsolhat némi zöldségből a tányérra.

Ez is érdekelhet!

Síró - pityogó, óvodába nem való?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!