Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reggelizés egyenlő késés?

A leggyorsabb reggeli az lenne, ha az egész család átállna a fotoszintetizálásra. Pár perc a balkonon és kész. Mivel a fényevés nem megoldható, más működő napindító kell.  

Nálunk minden nap  villás reggelivel kezdődik.  A kisfiam ugyanis képes a felszeletelt májkrémes (na persze házi) kiflit is villával elfogyasztani. Hiába, az anyatejet is Zsolnay csészéből szürcsölte, a Bogyó és Babócát pedig ógörögül olvastuk fel neki. Jól hangzik, hogy reggel adjuk meg a módját, reggelizünk akár a királyok, és tény, hogy egy kellemes, ráérős beszélgetés családi körben jó napindítás. Megtehetném, hogy beállítom az ébresztő órát hajnali ötre, akkor lenne másfél óránk a kényelmes reggelihez. Ehelyett ebből áll a reggel: kapkodás, rohanás és minden körülmények között egy nagy adag kávé. Nem túl gyerekbarát napkezdés. Próbálom vigasztalni magam azzal, hogy én egy bagolytípus vagyok, így működik a biológiai órám. Reggel bóbiskolnom kellene, igazi kiszúrás, hogy a modern munkarend a pacsirtáknak kedvez. Ők azok, akik a kelő nappal kelnek  ki az ágyból, cserébe a Barátok közt után, vagy már alatta bevágják a szundit.

Belső óra ide vagy oda, a gyereknek még kell valami reggelit adni. Ehhez ragaszkodom. Fontos, hogy ne üres gyomorral induljon el otthonról. Az óvodát nem az evéssel köti össze elsősorban. A “ barátok” és a “nem otthoni, izgis játékok” villognak belső kijelzőjén az óvodával kapcsolatban. Így esélyes, hogy a szabad reggeliztetést éltető csoportjában inkább a játszószőnyegnél indít, nem pedig a terített kis asztalnál és a margarinos zsemléknél. Nyugodtabb vagyok tehát, ha láttam őt enni reggel, a saját két szememmel, és tudom, hogy mit evett. Mert én készítettem el neki.

A reggeli fontosságáról olvashatsz még itt:

A reggeliből ne csináljunk viccet!

Ha tartalmas reggelit szeretnénk, és időhatár is van, a legjobb ha leredukáljuk a bevont konyhai eszközök számát. Vagyis ami kell: kenőkés, kenhető felület és amit kenünk.

Kencereceptek alább:

Lemértem, úgy hogy az ebédlőben még a tükörbe is belenéztem, hogy csekkoljam a reggeli arcszínemet, 3 és fél perc alatt landoltak a megkent zsemlék a körtés gyerektányéron. Nem rossz! Persze ehhez kell egy kis “edzés” előző este, amíg elkészítjük a másnapi krémet.  Egy zárható tetejű dobozban több napig  is eláll, reggeli közben megtérül a befektetett energia.

Ha pedig túl kommersznek és uncsinak érezzük a megkent kenyérszeleteket, zsemléket, íme pár formabontó újítás, ami motiválhatja  a gyermeket a reggeli rágásra.

Bár szivarra hasonlít, ajánlottabb gyerekek esetében  távcsőhöz hasonlítani a tortillalapból tekert reggelit. A kisfiamnál bevált.

Teljes kiőrlésű pitába is “pakolhatjuk” a reggelit. Én konyhai ollóval vágtam körbe a pitát, aztán tojáskrémmel töltöttem. Hamar elfogyott.

Aki pedig már úgyis elkésett, mert a reggeli kávé mellett a netet böngészi és NoSalty-t olvas, az már úgyis mindegy alapon pár emlékidéző nyári képet is varázsolhat némi zöldségből a tányérra.

Ez is érdekelhet!

Síró – pityogó, óvodába nem való?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!