Szívküldi: ez a red velvet csiga lesz a tökéletes Valentin-ajándék

Valentin-napra illik kedveskedni valamivel a kedvesünknek, erre pedig bármikor kiváló opció a házi édesség. A red velvet csiga mind színében, mind ízében méltó ajándék lesz a nagy napra.

Amikor közeleg a február 14-e, sokaknak bizony elkezd izzadni a tenyere, leginkább attól, hogy ugyan milyen ajándékkal lepjék meg szívük választottját. Nem könnyű olyan gesztussal előrukkolni, ami természetesen hat, egyszerű, megfizethető, mégis érezhető benne a kedveskedő szeretet jelenléte – a házilag készített, ehető finomságok mégis képesek mindezeket az igényeket kipipálni. Az alább prezentált red velvet csiga például tökéletes választásnak bizonyul majd az idei Valentin-napra: nézzük, hogy készül!

Red velvet csigák: piros kelt tésztából sütött csigák krémsajtos töltelékkel, olvasztott fehér csokoládéval tálalva
A red velvet csigák receptjéért kattints a képre!

Torta helyett egyszerű kelt tészta

A vörösbársony eredetileg torta formájában született meg, ebben az amerikai süteményben vajas krém vonta be a kakaós, piros ételfestékkel beszínezett piskótalapokat. Persze az idő előrehaladtával más sütemények is felpróbálták a bársonyt – szépen, lassan vörössé vált a muffin, a pohárkrém, a palacsinta és a piskótatekercs is.

És ugyan ezek sem túl bonyolult receptek, mégsem tudnak vetekedni a házias, komfortos kelt tészta praktikusságával.

Az egyszerű hozzávalókból gyúrt tésztát ugyanúgy vörösre színezhetjük, sőt (ha odafigyelünk a sütésre), sokkal intenzívebb végeredményt érhetünk el a torták, muffinok néha rozsdásbarnára váltó árnyalatánál.

Red velvet csigák: piros kelt tésztából sütött csigák krémsajtos töltelékkel, olvasztott fehér csokoládéval tálalva
A red velvet csigák receptjéért kattints a képre!

TIPP: Ha a csigákat alacsonyabb hőfokon, alufóliával lefedve kezdjük sütni, megőrizhetjük magentás-vöröses színüket.

Az ételfesték helyes használata

A csigák beszínezésére többféle terméket is használhatunk: a nagyobb boltokban viszonylag egyszerű piros ételfestékhez jutni. Azonban nem mindegy, hogyan használjuk a festéket – az erőteljes és egységes szín érdekében figyeljünk oda a keverésnél.

A folyékony halmazállapotú festékeket mindig keverjük el egy nedves hozzávalóval: a legjobban a tejjel járunk, mivel az egységes állagú, könnyen felveszi, és konzisztensen eloszlatja a színt a tésztában.

Red velvet csigák: piros kelt tésztából sütött csigák krémsajtos töltelékkel, olvasztott fehér csokoládéval tálalva
A red velvet csigák receptjéért kattints a képre!

Ezzel szemben a poralapú festékeket a száraz hozzávalókkal vegyítsük: érdemes a lisztben elkeverni, majd úgy hozzáadni a többi alapanyaghoz.

Mivel ebben a receptben kelt tésztát készítünk, vigyáznunk kell az élesztőnk épségére. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az ételfesték ártana az élesztőnek, mégis jobb, ha nem keverjük őket közvetlenül. A felfutott élesztőt és az ételfestékes tejet lehetőleg külön adjuk a száraz hozzávalókhoz.

Édes töltelékkel egészül ki

A red velvet csigák tölteléke alapvetően a torta krémjéből merít némi inspirációt, azonban el is tér tőle. Pirított, darált mandulával egészül ki a karakteres krémsajt – ez leginkább a töltelék állagához járul hozzá, de emellett kiváló aromát is ad neki.

Red velvet csigák: piros kelt tésztából sütött csigák krémsajtos töltelékkel, olvasztott fehér csokoládéval tálalva
A red velvet csigák receptjéért kattints a képre!

Rusztikus formázás

Ahhoz, hogy kedves, Valentin-napi külsőt adjunk a csigáknak, próbáljuk meg őket kissé szívalakúra formázni. Ugyan a kelt tészta kissé önkényesen viselkedik a sütőben, nem tartja olyan stabilan a neki adott alakot, mint egy keksz vagy linzer, mégis megpróbálkozhatunk a formázással.

A két oldalról feltekert csigák alját kissé húzzuk meg, nyomjuk össze, hogy a tészta elkeskenyedve megadja a süteménynek a romantikus szívalakot. Tényleg nem lehet majd neki ellenállni!

Red velvet csigák: piros kelt tésztából sütött csigák krémsajtos töltelékkel, olvasztott fehér csokoládéval tálalva
A red velvet csigák receptjéért kattints a képre!

Itt a red velvet csigák teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek