Amikor közeleg a február 14-e, sokaknak bizony elkezd izzadni a tenyere, leginkább attól, hogy ugyan milyen ajándékkal lepjék meg szívük választottját. Nem könnyű olyan gesztussal előrukkolni, ami természetesen hat, egyszerű, megfizethető, mégis érezhető benne a kedveskedő szeretet jelenléte – a házilag készített, ehető finomságok mégis képesek mindezeket az igényeket kipipálni. Az alább prezentált red velvet csiga például tökéletes választásnak bizonyul majd az idei Valentin-napra: nézzük, hogy készül!

Torta helyett egyszerű kelt tészta
A vörösbársony eredetileg torta formájában született meg, ebben az amerikai süteményben vajas krém vonta be a kakaós, piros ételfestékkel beszínezett piskótalapokat. Persze az idő előrehaladtával más sütemények is felpróbálták a bársonyt – szépen, lassan vörössé vált a muffin, a pohárkrém, a palacsinta és a piskótatekercs is.
És ugyan ezek sem túl bonyolult receptek, mégsem tudnak vetekedni a házias, komfortos kelt tészta praktikusságával.
Az egyszerű hozzávalókból gyúrt tésztát ugyanúgy vörösre színezhetjük, sőt (ha odafigyelünk a sütésre), sokkal intenzívebb végeredményt érhetünk el a torták, muffinok néha rozsdásbarnára váltó árnyalatánál.

TIPP: Ha a csigákat alacsonyabb hőfokon, alufóliával lefedve kezdjük sütni, megőrizhetjük magentás-vöröses színüket.
Az ételfesték helyes használata
A csigák beszínezésére többféle terméket is használhatunk: a nagyobb boltokban viszonylag egyszerű piros ételfestékhez jutni. Azonban nem mindegy, hogyan használjuk a festéket – az erőteljes és egységes szín érdekében figyeljünk oda a keverésnél.
A folyékony halmazállapotú festékeket mindig keverjük el egy nedves hozzávalóval: a legjobban a tejjel járunk, mivel az egységes állagú, könnyen felveszi, és konzisztensen eloszlatja a színt a tésztában.

Ezzel szemben a poralapú festékeket a száraz hozzávalókkal vegyítsük: érdemes a lisztben elkeverni, majd úgy hozzáadni a többi alapanyaghoz.
Mivel ebben a receptben kelt tésztát készítünk, vigyáznunk kell az élesztőnk épségére. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az ételfesték ártana az élesztőnek, mégis jobb, ha nem keverjük őket közvetlenül. A felfutott élesztőt és az ételfestékes tejet lehetőleg külön adjuk a száraz hozzávalókhoz.
Édes töltelékkel egészül ki
A red velvet csigák tölteléke alapvetően a torta krémjéből merít némi inspirációt, azonban el is tér tőle. Pirított, darált mandulával egészül ki a karakteres krémsajt – ez leginkább a töltelék állagához járul hozzá, de emellett kiváló aromát is ad neki.

Rusztikus formázás
Ahhoz, hogy kedves, Valentin-napi külsőt adjunk a csigáknak, próbáljuk meg őket kissé szívalakúra formázni. Ugyan a kelt tészta kissé önkényesen viselkedik a sütőben, nem tartja olyan stabilan a neki adott alakot, mint egy keksz vagy linzer, mégis megpróbálkozhatunk a formázással.
A két oldalról feltekert csigák alját kissé húzzuk meg, nyomjuk össze, hogy a tészta elkeskenyedve megadja a süteménynek a romantikus szívalakot. Tényleg nem lehet majd neki ellenállni!

Itt a red velvet csigák teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár: