Kijevi, tonkatsu, cordon bleu, mert nem csak a magyar rántja a húst

Kár lenne elmagyarázni, hogy miért rajongunk a rántott húsért. Aki mindenevő, általában különleges érzelmi szálak fűzik a bundázott husihoz. Most viszont mesélünk egy kicsit a nagymama-féle hazai változaton kívül is létező univerzumról.

Alapvetés, hogy mi magyarok mindent kirántunk, még az asztalfiókot is, ahogy mondani szokás, mivel szeretjük a műfajt, a vasárnapi pihenést, az otthoni családi ebédeket, akár az ünnepeket vagy a vakációt hozza el a rántotthús-íze, eszménye. Viszont kisajátítani nem lehet és nem is fogjuk, a világ megannyi szegletében kultusza van a különböző húsokból, húsrészekből készített, kabátos fogásnak. Bundára fel, mutatjuk a világ különös tiszteletnek örvendő panírozott finomságait, rántott hús formában!

TONKATSU - Japán

Minden esetben sertésből készül, eleve a „ton” disznót jelent japánul, tehát aki úgy határoz, hogy csirkéből csinálja meg a tonkatsut, az egy átverés és nem az eredeti étel. A „katsu” maga a szelet megfelelője, vagyis az egzotikus hangzás egy egyszerű megfejtés: sertésszelet japán módra.

Minden esetben sertésből készül

Zömében karajból, tarjából vagy szűzből készítik, mindenképp kiváló minőségű hús szükségeltetik hozzá, a legfinomabb, ha egy kicsit márványos is és a zsíros részekkel találkozunk, a ropogós pankómorzsa alatt. Apropó, pankó: a durva és nagyszemű paníranyag eredetileg a portugálok érdeme, hiszen ők vitték Japánba a kenyeret.

A tonkatsu kis csésze miso levessel, vágott káposztával és rizzsel a legszuperebb.

CORDON BLEU - Franciaország

A sajttal-sonkával göngyölt csodálatosság, amit mi a vendéglőkből a legcifrább írásmódokon ismertünk meg: gordon blu, gondön blö, cordon blu, cordon blü… vagy egyszerűen csak sajttal-sonkával töltött rántott hús. Rengeteg legenda kering keletkezéséről, eleve sok a kérdőjel, hogy tényleg francia-e vagy esetleg Svájcból érkezett? Mi a legnépszerűbb sztorit szeretjük a legjobban, miszerint Madame DuBarry, XV. Lajos francia király szeretője egyszer ágyasát lakomára hívta.

Sajttal-sonkával göngyölt csoda

Az uralkodó nyíltan és sokat beszélt arról, hogy főzni igazán csak a férfiak tudnak, ám ezen alkalommal szeretője egy szakácsnővel főzette le a menüt. XV. Lajos szava is elállt, rögvest ki is tüntette a hölgyet, a híres kék szalaggal (ezt jelenti a cordon bleu), ami eredetileg a csaták hőseinek, illetve a Szentlélek Lovagrend tagjainak járt. Azt is mondják, hogy a töltött-göngyölt rántott hús gőzhajók megmérettetésekor került elő, mint a nyertesnek járó díj: ki szeli át a leggyorsabban az Atlanti-óceánt?

Akik a Titanic tragédiájának históriáiban élnek, még azt is állítják, a híres húsétel a tragikus sorsú hajón készült el először.

WIENER SCHNITZEL - Ausztria

Bécs élénk művészeti és kulturális életének fontos szereplői a lokális specialitások is. Valójában ismerünk híresebb osztrák ételt, mint a bécsi szelet? A fogás hithű rajongói és persze az osztrákok szerint ez a rántott húsok alfája és ómegája, eredetibb és finomabb nem létezhet a wiener schnitzelnél, ami valójában nem is olyan régi receptúra, mint elsőre gondolnánk. Hogy bizánci eredete van-e, esetleg az olaszoktól vették át az osztrákok, vagy egyszerűen a már 1719-ben is létező rántott csirkét maguk fejlesztették tovább és készítették el borjúhúsból, az balladai homályba vész, mindenesetre a „vínersniclinek” komoly standardjai, szabályai vannak.

A legfontosabb, hogy fiatal borjúból készüljön

A legfontosabb, hogy valóban fiatal borjúhúsból készüljön, mert a sertés és a pulyka csak „bécsi módra” néven futhat, ami a panírra és a kisütésre vonatkozik. Legjobb, ha gömbölyű felsál részből készül, amit borjú diónak is hívnak a szaknyelvben. A kellő klopfolás esszenciális, a vékonyság és az aranyló bunda is. Valamint a méret, ami be is teríthet egy egész tányért! Úgy, hogy a köretet már egy másik tálba tudják felszolgálni.

Legszuperebb, ha osztrák burgonyasalátával érkezik a snicli és egy fél citromot is kínálnak hozzá!

KIJEVI CSIRKE - Ukrajna

Most éppen annyira nem divatos fogás, pedig dicső a múltja. Természetesen sokan magukénak tudják, az ukránokon kívül a franciák és az oroszok is kiegyeznének vele, hiszen szuper kis fogás. Az egyik gasztrotörténeti história arról mesél, hogy a 18. században egy francia séf készítette el először a fűszeres vajjal töltött csirkemellet Erzsébet orosz cárnő részére. Viszont írásos említést először 1937-ben találtak róla és ez nem vezet a francia udvarokba, de Kijevbe sem.

A legfinomabb fűszervaj folyik belsejéből

Egy chicagói éttermet említ, aminek tulajdonosa a cári hadsereg tisztje volt és az étlapon szerepel a fűszervajas, omlós, bundázott kijevi. 1979 is fontos dátum a húsétel életében, ugyanis a brit Marks and Spencer üzletlánc azóta híres és imádott fagyasztott készételeinek sorában a kijevi volt az úttörő, az első! Nem csoda, mivel a ‘70-es ‘80-as években volt a legtrendibb ez a fogás.

Azért még ma is el lehet csípni egy-két vendéglőben és tudvalévő, hogy akkor a legjobb, ha már első vágásra kifolyik a tányérra a forrongó vaj, amibe aztán tunkolhatjuk a csirkefalatkákat.

Szerző: Pákozdi Nóri

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nemzetközi recept vár rá, hogy megismerd:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek