Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Ropogós és omlós, egyszerű leveles tésztaalapra épül Flóra nem mindennapi sós tortája, mely leginkább egy francia quiche-hez hasonlít, és amit kedvenc tavaszi zöldségünkkel, az elegáns spárgával kombinált. A hozzávalók kreatívan variálhatók: a spárga helyett brokkoli is mehet bele, de a sajtok és a kiegészítők is cserélgethetők. Lehetetlen küldetésnek tűnik megsütni ezt a spárgatortát, pedig nem az!

Spárgatorta, teljes recept a képre kattintva elérhető! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Na de mi is az a quiche?

Egy nagyon egyszerű francia sós pitéről van szó, melyet gazdag feltéttel (sonka, szalonna, zöldségek) megpakolva, tejszínnel és tojással összesütött sült lepényként fogyasztanak.

Az eredeti, házilag készített quiche-tészta titka az, hogy nem bonyolítjuk túl: omlós tésztát gyúrunk kifejezetten gyorsan, ez fontos. 20 deka liszthez adunk 12 deka vajat, sót és hat evőkanál jéghideg vizet. A hozzávalókat késes robotgéppel összekeverjük, majd kb. egy órára hűtőbe tesszük. A hűtés után nyújtjuk, majd a piteformába nyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, és szánunk időt arra, hogy újra le tudjon hűlni. Tegyük a mélyhűtőbe, és míg a tölteléket elkészítjük, hagyjuk is ott.

Flóra viszont ezúttal bolti leveles tésztát használt, ami klasszisokkal könnyebbé és gyorsabbá tette a folyamatot, és nem, ez nem szégyen: a jó minőségű csomagolt leveles tészták nagyon is finomak!

Spárgatorta, teljes recept a képre kattintva elérhető! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

A spárgatorta összeállítása

A leveles tésztát egy tortakarikába téve babbal lesúlyozzuk, elősütjük, a spárgákat hámozzuk, majd blansírozzuk. Ezután turmixgépbe kerülnek a tojások, a tejszín, a tejföl, a kecskesajt, a reszelt parmezán, a mustár, só és bors, valamint frissen reszelt szerecsendió is. Teljesen simára turmixoljuk a masszát, ráöntjük a félkész leveles tésztára, majd tovább sütjük a piténket. Ha megszilárdult a töltelék, az előfőzött spárgasípokat szürreális stlusban beleszúrkáljuk a tortánkba, és picit rájuk pörkölünk a sütőben. Kecskesajtot morzsoljunk rá!

Ha nem volt elég a spárgából:

spárgatorta teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess Flóra további receptjei közül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek