Pudingos, kókuszos és portugál

Sokan akár Lisszabonig elzarándokolnak a híres portugál sütemény, a pastéis de Belém (vagy nata) miatt - én még ennél is távolabb kaptam belőle kóstolót.

Hol máshol, mint a kanadai Hamilton piacán kínálták a gőzölgő, illatos kávéhoz a roppanós tésztakosárkákba töltött pudingos édességet. Természetesen egy portugál házaspár készíti nap mint nap, még sok más, főleg pudingos, kókuszos sütemény társaságában. És persze ennek is titkos a receptje, akárcsak az eredetié, amit a Szent Jeromos rendben sütöttek először. A puding amúgy sokféle süteményhez elengedhetetlen. Ott a piacon az egyik sláger a Pastéis de Belémhez hasonlít: a finom tészta fahéjas almakarikát és pudingot rejt, tetején karamellizált cukor. Azt hiszem, ez lesz a téli nyalánkságunk, a sült almának még az illata is csodás.Már alig várom a szünidőt, hogy az unokáimmal megpróbáljuk elkészíteni. A receptet ugyan nem osztották meg velem, de muffinformában vajas tésztával, pudinggal kikísérletezhető – a hazai almára pedig nem lehet panaszunk, így hát megelőlegezem a sikert.

Olvastad már?

Havonta hatszáz töltött káposzta

A kókuszos koszorú karácsonyi süteménynek is kiváló, érdemes ezzel is próbálkozni. Annyit sikerült megtudnom, hogy a tésztájába is kerül kókusz, a töltelék pedig mi más lenne, mint puding kókusszal. A kinyújtott tésztát meg kell kenni a töltelékkel, majd feltekerni, mint a bejglit, csavarintani rajta egyet-kettőt, koszorút formálni belőle, és biztos, ami biztos, még egy kis kókuszreszelékkel kell megszórni. Az íze leginkább a Raffaello szeletre emlékeztet – nem véletlenül.

Nos, igen, nem mondható, hogy precíz recepteket sorakoztattam fel, de aki vállalkozó szellemű, bátran lásson hozzá az elkészítésükhöz, én is azt teszem!

Mari nagyi

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek