Pudingos, kókuszos és portugál

Sokan akár Lisszabonig elzarándokolnak a híres portugál sütemény, a pastéis de Belém (vagy nata) miatt - én még ennél is távolabb kaptam belőle kóstolót.

Hol máshol, mint a kanadai Hamilton piacán kínálták a gőzölgő, illatos kávéhoz a roppanós tésztakosárkákba töltött pudingos édességet. Természetesen egy portugál házaspár készíti nap mint nap, még sok más, főleg pudingos, kókuszos sütemény társaságában. És persze ennek is titkos a receptje, akárcsak az eredetié, amit a Szent Jeromos rendben sütöttek először. A puding amúgy sokféle süteményhez elengedhetetlen. Ott a piacon az egyik sláger a Pastéis de Belémhez hasonlít: a finom tészta fahéjas almakarikát és pudingot rejt, tetején karamellizált cukor. Azt hiszem, ez lesz a téli nyalánkságunk, a sült almának még az illata is csodás.Már alig várom a szünidőt, hogy az unokáimmal megpróbáljuk elkészíteni. A receptet ugyan nem osztották meg velem, de muffinformában vajas tésztával, pudinggal kikísérletezhető – a hazai almára pedig nem lehet panaszunk, így hát megelőlegezem a sikert.

Olvastad már?

Havonta hatszáz töltött káposzta

A kókuszos koszorú karácsonyi süteménynek is kiváló, érdemes ezzel is próbálkozni. Annyit sikerült megtudnom, hogy a tésztájába is kerül kókusz, a töltelék pedig mi más lenne, mint puding kókusszal. A kinyújtott tésztát meg kell kenni a töltelékkel, majd feltekerni, mint a bejglit, csavarintani rajta egyet-kettőt, koszorút formálni belőle, és biztos, ami biztos, még egy kis kókuszreszelékkel kell megszórni. Az íze leginkább a Raffaello szeletre emlékeztet – nem véletlenül.

Nos, igen, nem mondható, hogy precíz recepteket sorakoztattam fel, de aki vállalkozó szellemű, bátran lásson hozzá az elkészítésükhöz, én is azt teszem!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek