5 pofonegyszerű tipp, amitől minden piskótád sokkal egységesebb lesz

A különböző sütemények alapját adó piskóták ugyan nem a világ legbonyolultabb édességei, mégis előfordulhat, hogy néha nem úgy sikerülnek, ahogy szeretnénk. Küszöböljük ki ezt az alábbi tippek segítségével.

Az, hogy a piskóták egyszerű süteménynek számítanak még nem jelenti azt, hogy ne tudnánk őket így vagy úgy elbaltázni. A tökéletes végeredményhez egyszerre fontos, hogy az íz és az állag is úgy sikerüljön, ahogy az a nagy (recept)könyvben meg van írva. A leggyakrabban ezek a problémák mind egy gyökérből szökkennek szárba: a piskóta masszájának egyenetlenségéből. Ahhoz, hogy a tészta szép, egységes legyen minden egyes alkalommal, vegyük végig az alábbi tippes listát.

Kisült piskóta sütőformában
5 pofonegyszerű tipp, amitől minden piskótád sokkal egységesebb lesz

Használj puha vajat

A legtöbb piskóta szerkezetének biztos alapját ha épp nem tojás, akkor zsiradék és cukor adja. Ugyan kívülről nem tűnhet fontosnak, mégis elengedhetetlen, hogy ezt a két alapanyagot rendesen kihabosítsuk: a masszánk nemcsak homogénebb, de stabilabb is lesz, magasabbra nő majd a sütőben és nem ereszt le a hűlés során.

Az alapos kihabosítás biztos kulcsa a szobahőmérsékletű vaj: csak ezzel lesz maceramentes, hatásos és alapos a cukros-vajas keverék megalkotása.

Egyenként add hozzá a tojásokat

A vajas-cukros alapot tojásokkal lehet tovább építeni: ez az utolsó lépés, mielőtt a lisztet és más száraz hozzávalókat a masszához kevernénk, azonban egy annál fontosabb fázisa a süteménytészta összeállításának.

Ha az összes tojást egyszerre zúdítanánk a vajhoz, a zsiradék nem tudná felvenni, ugyanis a tojás nagyrészt vizes alapanyag, ami a zsírral csak nehezen áll össze. Egy ilyen hanyagul összekevert massza egyrészt kicsapódik és darabos lesz, másrészt nem biztosít kellően légies állagot a piskótának.

A tojásokat mindig türelmesen, egyesével adjuk a cukros vajhoz, megvárva, hogy a zsiradék és a tojás krémes-selymes emulzióvá váljanak. Amíg kásás-ikrás a keverék, ne álljunk meg a robotgéppel, dolgozzunk, tovább serényen.

Szitáld át a lisztet

A folyamat leggyengébb pontja, ahol a legnagyobb galiba történhet, a száraz és nedves hozzávalók vegyítése. Nem is kérdés, hogy ezek az alapanyagok nem akarnak egymással barátságosan egyesülni, ezért nekünk kell megtenni annak érdekében mindent, hogy a kész tészta mégis a lehető legsimább legyen.

A lisztcsomókat (amelyek sajnos a kisült piskótában is megmaradnak) úgy előzhetjük meg a legegyszerűbben, ha a lisztet és vele együtt minden más száraz hozzávalót átszitálunk. Így a masszánk is légiesebb, könnyedebb lesz, illetve az olyan hozzávalók, amelyek a tészta emelkedéséért és légies állagáért felelnek (pl. sütőpor, szódabikarbóna) is sokkal egységesebben oszlanak majd el a süteményben.

Habzsákból nyomd a sütőformába

Az egységesség nemcsak belső, de külső kvalitást is jelent a piskótáknál: magyarul, nem ér semmit, ha egy sütemény belül tökéletes állagú, amikor a kisült végeredmény ferde, egyenetlen alakú.

Ezt a legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha a piskótamasszát egy habzsákba töltjük, majd csigavonalban nyomjuk a felhasznált és előkészített sütőformánkba. A habzsák egyenletes magasságot biztosít a nyers tésztának, így a megsült sütemény is szép, lapos lesz.

Hagyd teljesen kihűlni

Amikor kiveszünk egy piskótát a sütőből, úgy érezhetjük, hogy dolgunk legvégéhez értünk...azonban ez nem teljesen igaz. Pontosabban: nekünk már nem kell dolgoznunk, csak türelmesen várnunk, azonban a piskóta tovább munkálkodik saját magán.

Amikor egy sütemény hűl, a belső szerkezete még nem végleges: a visszamaradó hő tovább alakítja azt. Ezért, ha nem hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni a piskótánkat, azzal árthatunk neki és veszélybe sodorhatjuk a süteményünk sikerét (a meleg piskóta könnyebben szakad, nehezebb vágni, stb.).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...