Piknik - egy falat és a természet

Itt a jó idő, de nem mindenki jut le a Balatonra, még hétvégén sem. Nekik készült a következő piknikkisokos, mert őket várja természet egy kosárral és egy kockás  pokróccal.

Egy, a természetben közösen eltöltött, kellemes napot azok a finom falatok tesznek tökéletessé, amelyeket egy klasszul összekészített kosárba vagy hátizsákba pakolunk be. Ha megéheztünk az erdőjárásban, keresünk egy jó kis tisztást, ahol leteríthetjük a pokrócot, és indulhat is a piknikezés. Aki tart a bogarak közelségétől, keressen egy turista asztalt padokkal, és tálaljon ott. De pontosan mit is?

Ezeket olvastad már?

A nagyi sültje

A piknik szót hallva rögtön egy amerikai filmben érezhetjük magunkat, ahol egy hatalmas sült kerül elő a táskából. De nem könnyű egy nagy doboznyi zsír alatt tartott sült húst lehűtve magunkkal cipelni, ráadásul a nagy melegben fel is olvadhat, kifolyhat ez a finomság. Ezért így egyben inkább csak hűtőtáskás kirándulásra vigyük magunkkal. Szeletekben, két kenyér közé csomagolva alá natúr viszont bármilyen túrára megfelelő, vagy ha mégsem bízzuk a véletlenre, akkor maradjunk a jó öreg rántott husinál.

Ezeket olvastad már?

Fasírt

A bundás, fokhagymás fasírt aromája túlharsogja az erdő szolidabb illatát, de elég jól bírja az utat. Ha kicsi golyókat készítünk, akkor nem esik szét és könnyebben szállítható. Aki tart attól, hogy a hús gyorsan megromlik, készítsen zöldséges fasírtot.

Ezeket olvastad már?

Szendvics

Szendvicsügyben nehéz mindenkinek a kedvére tenni. A legjobb az, ha az alapanyagokat külön-külön csomagoljuk, és ott a helyszínen állítjuk össze a kenyér-kence-feltétek hármasát. Így mindenki azt kapja, amit szeret, és nem fonnyad, pállik össze minden. Az ázott szendvicset senki sem szereti. Érdemes megfogadni azt is, hogy hosszú kirándulás után tervezett piknikre ne vigyünk tojásos szendvicset, nehogy megromoljon.

Zöldségek

Retek, répa, kemény szemű koktélparadicsom, parikafélék egészben vagy szeletelten és grillezve is egészséges és finom szereplői a piknikeknek. A csomagolásuk a legfontosabb, ne használjunk hozzájuk alufóliát, inkább műanyag dobozban vigyük őket. Melléjük jó lesz egy házi készítésű mártogatós, ami elfér egy kisebb méretű, jól zárható befőttes üvegben.

Gyümölcsök

A zöldségekhez hasonlóan egészben és szeletben is csomagolhatunk gyümölcsöket. Előzőleg mossunk meg minden gyümölcsöt és zöldséget, mert ott a helyszínen nem biztos, hogy rendelkezésünkre áll majd egy csap, friss vízzel.

Ezeket olvastad már?

Kencék

A legjobban a zöldséges kencék viselik a megpróbáltatásokat. A tojásos, tejes alapú krémeket romlékonyak ebben a melegben, a sima vaj pedig gyorsan elolvad és összekenhet bármit. Az egyik biztos megoldás egy adag csicseriborsókrém, vagyis hummusz lehet.

Ezeket olvastad már?

Süti

Édesség nélkül nem igazi egy gyermekes kirándulás. A csokis és krémes sütikkel meggyűlhet a bajunk. Válasszunk egy házias kevert sütis receptet, ebbe kerülhet darált vagy tört magféle, gyümölcs és joghurt. Ha végképp nem bírjuk ki valamilyen krém nélkül, akkor vigyünk egy kis gyümölcskrémet vagy lekvárt egy jól zárható tartályban és csak ott kenjük meg vele a tésztát.

Ezekre figyelj még!

  • Csomagolás - amit lehet, csomagoljunk tárolódobozokba, ezeket hazavihetjük és tisztítás után újból használhatjuk, az alufólia és folpack egy használat után sajnos a szemétre kerül. Semmit ne hagyjunk a helyszínen, minden szemetet szedjünk össze magunk után!
  • Kés vagy bicska - amit lehet vágjunk kézben fogható és harapható darabokba, egy nagy séfkés kényelmetlen és nem túl biztonságos útitárs. Vágóeszközként maximum egy kisebb összecsukható bicskát tegyünk a táskánkba, és ügyeljünk arra, hogy gyermekek kezébe ne kerüljön.
  • Víz, víz és víz - a kisebbeknek vihetünk házi limonádét, vízzel kevert gyümölcslevet, de legyen elegendő sima víz is nálunk, a napon, mozgás közben nagyobb a folyadékigényünk. A kezünk öblítésére, pici karcolások lemosására sem árt a plusz porció.
  • Szalvéta - zsebkendő, szalvéta, kéztörlő, kézfertőtlenítő, ragtapasz és társai – csomagoljunk belőlük a saját és a család szükségletei alapján. Ezeket se dobjuk el a természetben, minden hulladékot vigyünk el a megfelelő gyűjtőig!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?