Édes-sós piknik falatkák

Eljött a piknikezés és a kirándulások ideje. Aki unja már a szendvicseket, készítsen édes és sós párnácskákat a családi túrára!

Nagyon örültem, amikor megtaláltam ezt a receptet az egyik kedvenc külföldi oldalamon, ugyanis nálunk a legtöbb rebarbarás sütibe epret tesznek, amitől már tényleg égnek áll az ember haja. Na nem azért, mert a rebarbara és az eper ízben ne harmonizálna egymással, csak már a fülünkön jön ki ez az összeállítás. Arról nem is beszélve, hogy az eper íze elnyomja a rebarbara savanykás ízvilágát. Valahogy az almára, mint “kísérő jelenségre” nem is gondoltam – pedig mennyire egyértelmű lett volna. A legegyszerűbben beszerezhető és legsemlegesebb, legkevésbé intenzív gyümölcs, nem hiába szolgál a legtöbb gyümölcslé alapanyagául.

Rebarbarás pikniksüti recept

Ezeket a kedves kis rebarbarás-almás minisütiket bátran vihetjük magunkkal most tavasszal, de akár nyáron is piknikezni, kirándulni. Egy-egy pihenőre meg-megállva, de akár menet közben is könnyedén elfogyaszthatjuk őket. Most talán a rebarbara töltelék a legautentikusabb, de bármilyen más gyümölcstölteléket tehetünk a ropogós tésztába. A megadott mennyiségből kb. 24 darab minipite készíthető, de ha az egyes lapokat félbehajtva töltjük, akkor dupla mennyiséget is készíthetünk. Ugyanakkor a tésztából vághatunk ki szögletes formákat, kisebb vagy nagyobb darabokat is, ahogy jólesik.

A süti egyszerű alaptésztája adta az ötletet ahhoz, hogy más töltelékkel is elkészítsem. Végre magamnak is kedvezek! – gondoltam. Sósat készítettem. A tésztakorongokat összehajtva párnácskaként sütöttem meg, és hogy mit tettem beléjük? Hát persze, hogy spenótot, ricottát és újhagymát. Itt biztosan sokan azt gondolják, hogy bolond voltam, amiért nem fokhagymával ízesítettem a spenótot, de ennyire azért nem lehetek önző. A családban vannak olyanok is, akik nem bírják az efféle dolgot. Nem a rossz lehelet okoz problémát nekik, hanem gyorsan bekövetkező hasgörcsök gyötrik őket. Sebaj, az évek során megszoktam a fokhagymamentes főzést. Ha étteremben eszünk, akkor viszont nem kell ezzel foglalkoznom, maximum a mellettem ülőt sajnálom, és nem súgok a fülébe.

Egy szó mint száz, a sütik elkészültek, és a „piknik“ is lezajlott. Az idő nem volt oly kegyes hozzánk, így végül is az erkélyünkön kiterített takaró lett a „terülj-terülj asztalkám.“ Előkerültek a társasjátékok, jöttek az izgalmak, sírás, nevetés. Amire én is megéheztem, a spenótos párnácskáknak lába kélt, így a rebarbarás pitével vigasztalódtam. Ez legyen a legnagyobb problémám a világon!

Spenótos-ricottás pikniksüti recept

Jövő héten indul az utolsó tanítási hét, a nyáron született gyerekek pedig gyorsan, még az utolsó pillanatban megrendezik a szülinapjukat. Az én fiam is júniusi. Azt hiszem, sütök neki egy tortát. Olyat, amilyet ő tervezhet majd meg. Addig is élvezzük a rebarbara savanykás, fanyar íze adta felüdülést minden harapásnyi pitében!

Gréti

Legújabb receptek

Diós-birsalmás linzerkarika

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat ...

Sós csigaropogós tejmentesen

Imádtam nagymamám sajtos csigaropogós receptjét régen, csak mivel nem fogyaszthatok már tejterméket, így próbáltam egy alternatívát találni erre a finomságra.

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...