Pho bo - a világhódító tésztaleves receptje

Nagy meló megfőzni, de nem lehetetlen. Ezzel a recepttel te is elkészítheted otthon a világ kedvenc ázsiai tésztalevesét!

A pho-leves az új macaron, már ami a körülötte lévő felhajtást illeti. Mondjuk az édes kis habcsókok finomak, dekoratívak, de nincs az az isten, hogy minden nap meg tudjam enni, nem úgy a vietnámiak nemzeti eledeléül szolgáló, gazdag ízű, tartalmas marhahúslevest. Ez gond nélkül bárhol, bármikor lecsúszik.

Phở bò recept

De mi lehet a népszerűségének a titka? Mert nem csak mi, magyarok imádjuk, hanem az egész világon végigsöpört az ázsiaileves-láz. Nekünk szerintem azért tetszik, mert a mi jól megszokott húslevesünk karaktere felfedezhető benne rengeteg friss és szárított fűszer társaságában. Kifejezett erénye még, hogy a rengeteg tészta és hús miatt szuper laktató.

Nálunk leginkább ebéd- vagy vacsoraidőben hangosak a büfék a szürcsöléstől, ezzel szemben Vietnamban ez állandó. A nap bármely szakában ezt eszik – még reggelire is – , a kifőzdék hosszú asztalainál pedig egymás mellé ül le levesezni az üzletember, a piaci munkás és az iskolás gyerek. Mert legtöbbször nem otthon rotyog a fazék, hanem valódi street food gyanánt az utcán kanalazzák. Ott persze nincsen nehéz dolguk, mert minden utcasarkon nem egy, hanem legalább három tábla hirdeti a levest, és nehéz bármelyikkel is melléfogni.

"Egy napot és egy éjszakát tölthetsz azzal, hogy egy kis tálkára való hanoi levest készíts. Egy teljes napon és éjszakán keresztül viszont távol vagy a világ forgatagától, és a fűszeres illat, melyet közben belélegzel, a természet titkáról mesél. Ezen a napon és éjszakán, a teljes csöndben átzeng a neked adatott idő teljessége." (Tien Huu)

Érthető is, mert egy tisztességes pho-leves elkészítése legalább egy fél napos meló – eredetileg egy napot és egy teljes éjszakát főzték – , emellett rengeteg hozzávaló szükségeltetik hozzá. Mindezek ellenére én azt mondom, hogy egyszer az életben mindenkinek főznie kell egy kondérral!

Az elkészítés mentetét alaposan leírtam a receptemben, de nagy vonalakban így néz ki: Lepirítjuk a hagymát és a gyömbért, majd a csonttal és a hússal együtt elkezdjük főzni az alaplevet. Később kerülnek hozzá a szárított fűszerek, és összesen 2,5-3 óra alatt főnek készre az ízek.

Phở bò recept

A tálalás része az egyik lelke a levesnek. A pho-t tűzforrón kell fogyasztani, így legyen a tészta meleg, a lé pedig szinte forrjon még, amikor merünk belőle! Egyfelől azért, mert a jobb helyeken a levesbetétnek szánt hajszálvékonyra szeletelt hús nyersen kerül a tányérba, és a rá szedett leves főzi meg. Ezen túlmenően pedig, ahogy hűl a leves, úgy tompulnak az ízek is - megőrzésük végett van az is, hogy nem szabad egyszerre beledobálni az összes friss fűszert a levesbe, csak mindig annyit, ami a következő két-három kanalazásra elég.

Pho névvel ellátva rengeteg tésztalevessel találkozhatunk, irdatlan sok változata van, amik eltérhetnek a lé fűszerezésében, a hozzá kínált tészta fajtájában, vagy abban is, hogy éppen milyen húsból készül.

„Egész Vietnam egy tálban” – ez a kifejezés egyrészt a hozzávalók sokszínűségére is utal, de ennél még fontosabb a történelmi vonatkozása. A francia gyarmatosítás előtt az ország lakói leginkább sertés- és csirkehúst fogyasztottak a halak és tenger gyümölcsei mellett. A franciáktól kezdetben a felsőbb körök, majd az egész nép átvette a „boeuf” szeretetét, így vált a marhahús a gasztrokultúrájuk részévé. Ennek a folyamatnak egyik eleme volt a pho bo megszületése is, amely Hanoi területén került elsőként asztalra, ezért is nevezik néhány helyen hanoi levesnek.

A történelem egyik fele tehát a franciáktól került a tányérba, a másik fele viszont az ellenkező irányból jött. A gyömbér és a rizstészta a kínai hatást feltételezi. Ehhez tették hozzá a vietnamiak a magukét: a friss zöldfűszereket és a nouc mam halszószt.

Nước chấm, vietnami mártogatós szósz recept

A halszószt ízesítőként és sózásra is használják a konyhában. Egyes költők ehető parfümnek aposztrofálták, nos, ezzel azért vitatkoznék, bár meglehetősen kellemetlen, markáns a szaga. Aki még nem találkozott vele, az ne ijedjen meg az üveg kinyitása után: szépen elvegyül, és belesimul majd az ételbe. A nouc mam különlegessége, hogy csak halból és sóból készül (3:1 arányban), más ízesítőanyag nem kerül bele. Az aromájához a fahordó íze járul még hozzá – akárcsak egy jó bornál – , amiben körülbelül nyolc hónapig érlelik, és az így keletkező folyadékot rendszerint összegyűjtik, majd visszajuttatják a hordóba. Az első préselés adja a legjobb minőségű szószt, amelynek fehérjetartalma 35-38% körüli, ez kerül ki az asztalokra. A második és harmadik préselés terméke már alacsonyabb minőségű, ezeket nem az elkészült étel utóízesítésére, hanem főzéshez használják.

A nuoc mam szolgál a közkedvelt vietnami mártogatós alapjául is, amit citromlével, rizsecettel, chilivel, fokhagymával és nádcukorral egészítenek ki. Ez az, ami minden büfében ott figyel az asztalon, ebbe tunkoljuk többek között a tavaszi tekercset is.

Vietnámi húsos tavaszi tekercs recept

Nálam például a levesezés rituáléja a nem (azaz tavaszi tekercs) nélkül nem teljes. Hiába laktam már jól a tál levessel, ez valahogy kell nekem lezárásnak. Ezt egyébként sokkal egyszerűbb otthon reprodukálni, legalábbis időben jóval gyorsabb, bár cserébe megkapjuk a terjengő és egy napig kiirthatatlan olajszagot a lakásba. Szerintem vállalható áldozat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!