Pépes vagy nem pépes?

Arról, hogy mikortól mit egyen a babánk, már több cikk is született itt a NoSaltyn, most járjuk körbe a konzisztencia témáját - azaz, pépes legyen vagy nem pépes?

Amikor második fiammal fogtunk neki a hozzátáplálásnak, felmerült a neten egy trend, amit Baby lead weaningnek, azaz a „gyermek által irányított elválasztásnak" hívnak, melynek egyik tétele szerint, nem kell pépes ételekkel kínálni a csecsemőnket, hanem kínáljuk bátran már egészen kicsi korában kézzel fogható falatokkal. Ahogy sok minden más a táplálkozástudományban, természetesen ez a téma sem fekete vagy fehér.

Azzal az alapelvvel személy szerint teljesen azonosulni tudok, hogy a hozzátáplálás, elválasztás során maximálisan érdemes figyelembe venni a gyermek igényeit, együttműködési hajlandóságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig csak azt egyen, amit ő akar, de semmiképpen sem tartom szerencsésnek az ételek erőltetését ebben a folyamatban.

Legyünk mindig határozottak, de rugalmasak, és főleg, próbáljunk valódi változatosságot biztosítani alapanyagban, ízben, színben, ételkészítési technológiában. Nem hiszem, hogy le kell tenni a voksot a pépes vagy a darabos ételek mellett, mindkettő típus része lehet a baba étrendjének, így a konzisztenciában is tudunk változatosságot nyújtani.

A hagyományos iskolák szerint itthon gyümölcs levével kezdünk, majd jönnek a pépes állagú ételek, és fokozatos az áttérés a darabos ételek világába. A jelenlegi ajánlás szerint a darabos ételekkel várjunk a gyermekek őrlőfogainak kibújásáig, amelyek közül az elsők 1,5-2 éves kor körül jelennek meg, a hátsók pedig a fogzási időszak végén, 2-3 éves korban (a fogzás tempója, a fogak kibújásának sorrendje azonban gyermekenként eltérő lehet).

Étrendtippek fogszuvasodás ellen >>

Mire figyeljünk mindenképpen, ha nem szeretnénk mindig pépesíteni a gyermek ételét?

  • Amíg a gyermekünk nem tud stabilan ülni – ez is gyermekfüggő, 8-10 hónapos kor körül alakul ki általában ez a képesség –, addig ne kínáljuk darabos étellel.
  • Ha darabos ételt adunk a kezébe, például egy hasáb sárgarépát, egy brokkolirózsát szárral, az mindig olyan állagú legyen, amit már kibújt fogaival, fogínyével el tud majszolni, ne kerüljenek nagyobb falatok a szájába, amelyekkel esetleg még nem tud mit kezdeni.
  • Sose hagyjuk a csecsemőnket, kisdedünket magára étkezés közben!
  • Asztalnál, ülve egyen, ne mászás, szaladgálás, játék közben.
  • Legyen az étkezés is a családi színtér egyik fontos eleme, együnk mi is a babával!

Babáknak való receptekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek