A magyar gasztroblogger elmondta, miért ennyire drágák a kézműves pékségek

Sokan úgy vélik, hogy felesleges rongyrázás, mások szerint pedig a minőséget igenis meg kell fizetni. Sorra nyílnak az országban, főleg a fővárosban a kézműves kovászos pékségek, melyek kenyeret és péksüteményt árulnak, kicsit sem olcsón. A témában Jókuti András gasztroblogger nyilatkozott az rtl reggeli műsorában.

Ironikus, de a Covid-járvány hozta divatba a minőségi kovászos kenyerek fogyasztását, sőt, házi készítését – ezzel együtt pedig a kovász otthoni nevelgetését, etetését. Ha azonban nem kaptunk kedvet a sütögetéshez, de minőségi kenyérre vágyunk, ellátogathatunk a gombamód szaporodó hazai kovászos pékségekbe. Ezek létjogosultságáról és nem utolsó sorban igen magas árairól Peller Mariann és Anna az rtl reggeli műsorában Jókuti András "Világevő" gasztrobloggert faggatta. A kiindulópont pedig Dragomán György cikke volt, miszerint már Párizsban is olcsóbb egy croissant, mint egy minőségi hazai pékségben.

A műsor itt megtekinthető:

Jókuti szerint első körben érdemes otthon a családban egy vakteszttel próbálkozni, és megkóstoltatni valakivel egy olcsó, zacskós műkenyeret meg egy igazi kovászosat, amiben csak a szükséges (liszt, só, víz, kovász) alapanyagok szerepelnek. A minőségi kenyér finomabb, tovább eláll, laktatóbb, egészségesebb, és még néhány gluténérzékeny is könnyebben megbírkózhat vele. Sőt, a fogyókúrázóknak is kedvezőbb választás, hiszen lassabban felszívódó szénhidrátról beszélünk.

Egyszer megérdemli a jó pékség, hogy kipróbáljuk, mert teljesen más világ

– vallja Jókuti András.

Na de miért ilyen drága?

András szerint egészen egyszerűen azért, mert a minőséget fizetjük meg:

a szaktudást (a kézműves pékségek pékei nem ritkán külföldön tanulják a szakmát), a szakmunka nehézségeit, azaz a hajnali kelést, a megterhelő fizikai munkát, ezen kívül a tökéletes minőségű és nem olcsó lisztet, valamint a helyiséget, a működtetést, és így tovább.

A péksütemények tekintetében viszont mindhárman egyetértenek abban, hogy ezekben a kovászos pékségekben inkább tekinthetők luxustermékeknek a 2000, néhol akár 3000 forint /darabáras pisztáciás croissant-ok.

A legkifizetődőbb és legegészségesebb pedig természetesen az, ha házi kovászt nevelünk, és saját péktermékeket sütünk.

Forrásunk volt.

Címlapfotó.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...