5 hiba, amit elkövetsz a gáztűzhely használata közben

A gázláng feletti főzés kiváló megoldás az ételek egyenletes átmelegítésére, de a gáztűzhely használata közben sajnos hibákat is könnyen elkövethetünk. Kerüljük el ezeket!

Mint minden fűtőberendezés, a gáztűzhely is potenciális veszélyforrást jelenthet, abban az esetben, ha nem tartjuk be a vele kapcsolatos szabályokat. A gáztűzhelyek földgázhoz vagy propánhoz csatlakoztatva működnek, és ha nem tartjuk be a biztonsági előírásokat, bármi előfordulhat a tűz keletkezésétől a veszélyes vegyi anyagok belélegzéséig.

Rossz hír azoknak, akik gáztűzhelyet használnak

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a földgázhasználat – és ebből következően a gázkazánok, gáztűzhelyek használata – is kockán forog, hiszen a fosszilis energiahordozók nemcsak a bolygóra károsak, de komoly biztonsági problémákat is jelenthetnek otthonainkban.

Nosalty

Tipikus hibák, amelyeket elkövetünk a gáztűzhely használatakor

Nem kapcsoljuk be a szagelszívót!

A gáztűzhelyek működésük során káros anyagokat, szén-monoxidot és nitrogén-dioxidot juttatnak a levegőbe. A szagelszívó bekapcsolása segít eltávolítani ezeket a szennyeződéseket, csökkentve ezzel az egészségügyi kockázatokat.​

Nem tartjuk tisztán!

A főzés során az ételmaradékok felhalmozódhatnak a tűzhelyen, ami eltömítheti az égőket, és befolyásolhatja a láng minőségét. Tisztítsuk folyamatosan!

Nem a megfelelő lángot használjuk!

A tűzhely égői különböző méretűek, fontos a megfelelő nagyságút választani az edény méretéhez és a főzés típusához illően, a megfelelő hőelosztás érdekében.

Rosszul helyezzük el az edényt!

A gázláng köralakban melegít, ezért az edényt mindig a láng közepére kell helyezni az egyenletes főzés érdekében.

Ventilátor mellett főzünk!

A nyitott ablakon bekúszó vagy a ventilátor által generált huzat elolthatja a lángot, ami gázszivárgáshoz vezethet.

Forrásunk volt.


Olvass még konyhai eszközökről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek