Gyermekkori asztmát okoznak a gáztűzhelyek?

Súlyos veszélyeket hordozhat magában az az egyszerű tény, hogy gáztűzhellyel rendelkező lakásban nő fel egy gyermek.

Asztmát okozhat a gáztűzhelyek által okozott légszennyezés - állítja a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa.

A gáztűzhely használata során keletkező nitrogén-dioxid jelentős mértékben hozzájárulhat a gyermekkori asztma kialakulásához

- magyarázza Dr. Somogyi Éva.

Futótűzként terjedt tavaly a nemzetközi médiában egy nyilvánosságra került kutatás híre, mely szerint a gáztűzhelyek otthoni használata akár minden nyolcadik gyerek esetében asztmát válthat ki.

Gyermekkori asztmát okoznak a gáztűzhelyek?

Amerikában már előrehaladottabb az ügy, olyannyira, hogy a gáztűzhelyek hamarosan betiltásra kerülnek: becslések szerint 2019-ben világszerte 1,85 millió új gyermekkori asztmás eset volt az nitrogén-dioxidnak tulajdonítható, ennek kétharmada városi környezetben.

A Purdue Egyetem kutatói kísérleteket is végeztek a témában, és azt tapasztalták, hogy a gáztűzhelyek által kibocsájtott apró részecskék simán eljutottak a konyhán túlra is, sőt, a légutakban és a tüdő egy régiójában nagy mennyiségben le is tudtak rakódni, növelve az asztma kialakulásának kockázatát.

A mérésekből az derült ki, hogy a gáztűzhelyen való beltéri főzés során akár 10-100-szor több káros aeroszol juthat a szervezetünkbe, mint az autó-kipufogógáz belélegzésekor.

A nitrogén-dioxid keletkezése és hatása 

A gáztűzhelyek problematikája főleg a karanténidőszak alatt került középpontba, hiszen az emberek otthon maradtak, főztek és sütőttek: igaz, több tanulmány már régebben is megpendítette, hogy az asztma és a gáztűzhelyek használata összefügghet, és főleg a kisgyermekek, az idősek és a(szív- és légzőszervi) betegek érintettek.

Sütés nélküli sütik - ajánló:

A gáz égése során keletkező szennyező gáz, a nitrogén-dioxid gyakorlatilag minden élőlényt veszélyeztetheti: a nyálkahártyára jutva irritáló, gyulladáskeltő hatású, súlyos köhögést és zihálást okoz, és a tüdőt is roncsolhatja.

Hogy mi a megoldás?

  • a hatékonyabb szellőzés megoldása, főleg kis lakásokban
  • rendszeres szellőztetés (!)
  • a szabadba szellőztető páraelszívók telepítése
  • asztmás betegek esetében az indukciós, illetve minden elektromos árammal működtetett tűzhely használata

Forrásunk volt.


Még több egészség itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek