Hogy miért tesz jót a lelkünknek a tavaszi nagytakarítás?

A tavaszi – vagy épp nyári, esetleg őszi – nagytakarítás macerás, sok időt vesz igénybe, de egy új felmérés szerint megéri: a válaszadók 78 százaléka jobban érzi magát utána az otthonában. Te már letudtad a nagytakarítást idén?

Ha rendszeresen takarítasz, miért van szükséged nagytakarításra, tavaszira vagy őszire? Azért, mert bármennyire is alapos vagy, azért a heti rutin részeként valószínűleg nem mozgatsz el minden bútort, nem mész el a legeldugottabb sarkokba a porszívóval, és nem pakolod ki a hűtő teljes tartalmát. És bizony néha szükség van a – szó szerint – tiszta lapra az otthonodban is. Hidd el, megéri. Ezt bizonyítja az a felmérés is, amit a OnePoll nevű cég készített a TrueGreen kertészeti vállalkozás számára, amiben a válaszadók 78 százaléka mondta azt, hogy jobban érzi magát a tavaszi nagytakarítás után.

Új kutatás – Megéri a munkát a tavaszi nagytakarítás?

A vizsgálatban 2000 amerikai háztulajdonost kérdeztek meg, és ahogy írtuk, 78 százalékuk vett észre kapcsolatot az otthonuk tisztasága, valamint a közérzetük és az egészségük között. Ráadásul a válaszadók 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy otthona rendetlensége miatt érzett már olyat, hogy nőtt a stressz az életében, míg 70 százalékuk a rendezetlen kültéri területek miatt is felfigyelt a stresszre. Ezenkívül az is kiderült, hogy 53 százalék produktívabbnak érzi magát ettől, , 47 százalék pedig azt mondta, hogy lehetővé teszi számukra a szezonális tevékenységekre való felkészülést ez a gyakorlat.

A kitöltőknek átlagosan több mint két hétbe telik minden évben a tavaszi nagytakarítás befejezése (pontosabban a válaszadók 50 százaléka 16 napot adott meg). Egyes önkénteseknek pedig még több időre van szükségük: 6 százalék írt 29 napot.

Ez főleg azért ilyen sok, mert háztulajdonosok voltak a kitöltők, így ott bejön a garázs, a padlás és a pince is, illetve kert rendbeszedése is a feladatok közé. Lakásban nyilván nincs ennyi feladat, de a fürdő, a hűtőszekrény, kamra, és a szobák, ablakok alapos kitakarítása így is igénybe vehet pár napot.

53 százalék produktívabbnak érzi magát ettől

De ha már házakról van szó, a pandémia hozadéka, hogy az emberek a kertre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, hiszen az elmúlt két évben sokkal több időt töltöttek otthon. Amellett, hogy egyfajta oázis volt a kert a járvány időszakában sokaknak, a kérdőívet kitöltők 69 százaléka büszkeséget is érzett a kertje rendezett állapota miatt.

Egyszóval, akár kertes házban, akár lakásban élsz, nem érdemes elsunnyogni a tavaszi nagytakarítást, mert magadnak teszel jót vele!

Forrásunk volt.


Még több otthoni praktika itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek