Hangulatfokozó teraszdekortippek, hogy kimaxold az őszt

Ezen a héten hivatalosan is beköszöntött az ősz, már ami az időjárást illeti – ne csak a belső tereket, hanem a teraszt is ennek megfelelően dekoráljuk.

Ha őszi dekorációkról beszélünk, akkor mindannyiunknak a töklámpás és a halloweeni dekorelemek jutnak eszébe, pedig ennél sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza. Inspirálódjunk az ember legfőbb tanítómesterétől, a természettől.

Az első lépés

Gondoljuk át, hogy mi a kedvenc időtöltésünk az erkélyen ebben a szezonban. Teát kortyolgatnunk és olvasunk, beszélgetnünk a barátainkkal, vagy a szabad ég alatt vacsorázunk? Ez már is megadja a támpontot ahhoz, hogy milyen igények szerint érdemes nekifutnunk az őszi dekorációnak.

Kis terasz

Ha kicsi az erkélyünk, akkor csupán ezen tevékenységek egyikére összpontosítsunk, ne akarjunk mindent egy apró helyre zsúfolni. Kialakíthatunk például egy hangulatos ülősarkot vagy egy kis étkezőt. Érdemes olyan sokoldalú bútorokba fektetnünk a pénzünket, mint a kerti szék, amit asztalként és ülőalkalmatosságként is használhatunk.

Nagyobb terek esetén nem muszáj redukálnunk az igényeinket, de azért válasszunk a térrel arányos bútorokat. A kompakt, de kényelmes székek, a kis és/vagy kerek kávézóasztalok minden bizonnyal jó választások lesznek. Ha rendszeresen látunk el egy egész vendégsereget, akkor érdemes összecsukható bútorokra is gondolnunk.

Bőség kosara

Töltsünk meg egy fonott kosarat mindenféle őszi földi jóval. Tehetünk bele sütőtököt, dísztököt, makkot, gesztenyét, szőlőt, leveleket - bármit, ami a szüretre emlékeztet. Helyezzük el a kosarat az étkezőasztalon, egy üres széken vagy az egyik olyan sarokban, amire mindig rálátunk.

Melengető hangulat

Az őszi dekoráció lényege, hogy a lelkünkbe melegség költözzön akkor is, amikor kint már hűvösre fordul az idő. A fedetlen teraszt egy csapásra hangulatossá és hívogatóvá tehetjük, ha puha párnákat és meleg takarókat helyezünk ki. Használjuk a természet színpalettáját és textúrák, minták terén is olyat válasszunk, ami tükrözi a szezon hangulatát, mint vastag pléd, a kötött anyagok vagy a műszőrme.

Az i-re a pontot lágyan pislákoló fényekkel tehetjük fel: helyezzünk ki szép gyertyákat, meleg fényt árasztó lámpásokat, égősorokat. Ha kedveljük az illatokat, akkor akár füstölővel is megspékelhetjük a hangulatot. A szantálfa, a sütőtök, a vanília, a fahéj és a szegfűszeg a legjobb választás.

Virágba borulva

Ne dobjuk ki a nyári virágokat, inkább szárítsuk ki őket. A fakó narancssárga és levendula árnyalatai tökéletesen mutatnak majd a szürke őszi fényekben.

Színre színt

Nem muszáj lecserélnünk a teljes dekorációt, elég, ha csak egy őszi színnel, például bordó, sárga vagy fémes színű festékkel felfrissítjük fel a kopott bútorokat. Nemcsak a székeken és az asztalokon, hanem akár az erkélyajtón is alkalmazhatjuk ezt a technikát: egy új vörös, sötétzöld vagy narancssárga színnel és egy felakasztott koszorúval olyan lesz a terasz, mint ha új otthonba költöztünk volna.

Egy-két dísztök és egy őszi koszorú is megadja a hangulatot (via)

Forrásaink voltak: via és via.


Még több lakberendezés itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek