A két 17. századi magyar szakácskönyv, Bornemisza Anna 1680-as és Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as kötete egyaránt a különféle húsok elkészítésére fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ugyanakkor nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaznak olyan ételeteket, ételsorokat is, amelyeket húshagyó napokon lehet fogyasztani. Annak idején böjti ételnek számított a hal, a rák, a teknősbéka is, de szép számmal akadnak olyan fogások is, amelyek a mai olvasó számára is húsmentesnek tűnhetnek. Ilyen az a recept is, amelyet most készítettem el.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/wN/hy/xmBLxwA59ihxCbJLMoV9DbKlFq2aB7FhdSbaBvhI.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0f361edda3ecb060503c5d2e468fac6d)
Paréval töltött szömörcsög, vagy laska. Én leginkább spenótos raviolinak nevezném. A recept így szerepel Bornemisza Anna könyvében:
„Fonnyaszd meg az parét, hűtsd meg, s nyomd ki az vizet belőle. Reszelj kenyeret és parmasán-sajtot belé. Turbulyát, tyúkmony-székit, gyömbért, szerecsendió-virágot vagdalj belé igen aprón, s felettébb meg ne sózd. Csináld vékonyon kinyújtott tésztába, csinálj töltött laskát belőle: jóízű. Borsólével főzd meg. Tégy szerecsendió-virágot s írósvajat belé, had forrjon fel. Rakd belé az laskákat egymás után, had főjön benne. Tégy zöld füveket belé: jóízűk lésznek; ha szárazon akarod adni, szedd ki az levébűl, hintsd bé reszelt kenyérrel s parmasán-sajttal. Tölts forró vajat reá: úgy porcogós lészen. Úgy szárazon adhatod – mindkétképpen jó.”
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/v8/9K/7hhAu5V61BA5ga9eSerBXfhko47lUC2Cbgl3BY8H.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=860d3574606853cb7448d20ea0f35674)
Mindig, újra és újra elképedek azon, hogy bő 300 évvel ezelőtt az alapanyagok milyen megdöbbentő változatossága jellemezte ezeket az úri konyhákat. Nyilván nem egy ünnepi ételről van szó, sőt. Valójában a Mindenféle étkek szaporításárúl, kit sokképpen készíthetni beszédes címet viselő fejezet 200. receptje ez. Igazság szerint ez az a része a kötetnek, amelyből a legkönnyebb elképzelni a főzést és a leírt ételt magát, hiszen a mennyiségek hiányát leszámítva már majdnem valódi receptektől van szó. A többi főfejezetben inkább ilyenekkel találkozhatunk, mint „79. A tengeri disznót sokképpen főzheted: feketén, sárgán avagy mustárral; pastetumban is, ha akarod – akar hidegen, akar melegen.”, vagy „17. Az tyúkfiakat fojtva, megmellysztve – fácánt kell belőle csinálni, s meg kell főzni avagy sütni.” Ezeket az utasításokat azért sokkal nehezebb követni, mint a fentebb idézett szöveget.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/aL/D3/qXmC1suhBl7tNQlCgmuc7y7RUThgTEYAMYrc6Lyb.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=932f087c488c5ba38062a14734501b39)
Bár magának a tésztának a készítését nem részletezi túl a recept: „csináld vékonyon kinyújtott tésztába”. Ezért próbáltam keresni még valami infót erről a laskáról, s a Misztótfalusi könyvben találtam egy majdnem ugyanannyira hasznosat a 8. oldalon: „Szép fejér lisztet szitálly-meg két vagy három tyukmonnyal, tsinály tésztát belöle (: ha tyukmony nints, vizzel :)”. Nagyon nehéz volt ezt a kettőspont-zárójel bezár kombinációt nem szmájliként olvasni egy ilyen mondat után. Mindenesetre az kiderült, hogy a tészta tojással, és anélkül is gyúrható, ami végül is majdnem elegendő információ. A „szép fejér liszt” is hasznos, bár szerintem eredetileg messze nem volt olyan fehér az a liszt, mint amit én használtam.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1K/dm/WL0jftis2y4madGBF2VEL1G5Zmr7UOvVE3xS1QyC.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e287a3e641afdba38291db8f6c73641d)
Megint egy, a mai gyomrunknak meglepően fűszerezett étellel állunk szemben. Spenót, amiben nincs fokhagyma, viszont van benne turbolya, gyömbér, szerecsendió virág és még parmezán is. Mondjuk ebben a korban ennél furcsábban is készítették a spenótot: ribizlivel és mézzel. Ahhoz képest ez a változat nem is olyan meglepő. Mivel mennyiségeket nem említ a recept, én a fűszerekből elég keveset használtam. Lehetett érezni így is az ízüket, pikáns volt az összhatás, finom, könnyű tavaszi vacsora kerekedett belőle, némi kis csavarral. Épp itt a spenótszezon, próbáljátok ki ti is!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/60/ms/1oAwKeAFfXAXFqE3vWNgKgojCZBIkfJUc8ywAV83.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e0ea515618ed8d0671f02e8d365e7ee7)