Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből

Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből
Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből
70 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Bornemisza Anna 1680-as szakácskönyvéből való. Az alapanyagok mennyiségét én tippeltem be hozzá, mert erre vonatkozóan nincsenek adatok.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

ajánlat

Valószínűleg valamilyen teljes kiőrlésű, esetleg rozsliszttel autentikusabb lenne, akinek van tapasztalata ilyen tészták gyúrásával, készítse úgy. 

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

spenóttal töltött laska, spenótos tortellini, labodával töltött laska
Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tészta alapanyagait egy tálban jó alaposan összegyúrjuk. A vizet kis adagokban öntsük hozzá, amennyit igényel a tészta.
  2. Tegyük félre pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez

  1. A spenótot kevés vízben pároljuk meg, ne főzzük szét.
  2. Öntsük le róla a vizet, majd ha langyosra hűlt, facsarjuk ki.
  3. Ezután a kifacsart csomókat vágjuk nagyobb darabok. Ezt a nyers spenóttal is megtehetjük, de így sokkal gyorsabb, és kifacsarni is egyszerűbb, amíg egyben vannak a levelek.
  4. Egy tálban keverjük össze a feldarabolt, párolt spenótot a zsemlemorzsával, reszelt parmezánnal, sóval, gyömbérrel, szerecsendió virággal és a tojássárgájával.

Továbbá

  1. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (nyújtógéppel 7-es fokozat). Egy-egy kinyújtott tésztadarabra sorakoztassunk a spenótos töltelékből kis kupacokat, majd fedjük be egy másik tésztával.
  2. A kupacok között nyomkodjuk össze a tésztalapokat, próbáljuk légmentesen lezárni őket, majd vágjuk föl négyzetekre. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogy a tészta és a töltelék.
  3. Eközben az alaplevet (az eredeti receptben borsólét) föltesszük forrni a fél szerecsendió virággal, melyet mozsárban megtörtünk, vagy jól felaprítottunk, valamint 1 ek vajjal.
  4. Amint forr, tegyünk bele egy adag tésztát, de egyszerre ne sokat. Keverjük meg óvatosan, hogy ne ragadjon össze. Kb. 5 perc alatt megfő, szűrőkanállal egy tálba szedjük, majd főhet a következő adag.
  5. A frissen kifőtt tésztát reszelt kenyérrel vagy zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal meghintjük, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 4 581
elküldve: 0
receptkönyvben: 103
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

demcsi
Demcsi / demcsi Mon, 2014-09-29 15:20

Szia, mielőtt nekiesnék elkészíteni, azért rákérdezek: csak tippeltél fejből és leírtad, vagy ezekkel az arányokkal már ki is próbáltad a receptet? Azt írod, autentikusabb lenne valamilyen teljes kiőrlésű liszttel. Az eredeti receptben az van? Én jobbára csak teljes liszteket használok, szívesen kipróbálnám abból.

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Mon, 2014-09-29 16:25

Kedves demcsi!
Természetesen kipróbáltam, ezért is van a recept és a kép itt. A mennyiségeket kénytelen voltam én kitalálni, mert ebben a több, mint 300 éves receptben ezek nem szerepeltek, de ahogy leírtam, úgy működik a recept. A lisztről azért írtam, hogy autentikusabb teljes kiőrlésűből, mert a finomított, mai értelemben vett fehérlisztet csak jóval később találták fel. Sajnos nekem nincs különösebb tapasztalatom a teljes kiőrlésű lisztekkel, de ha neked van, akkor próbáld ki úgy, biztosan rusztikusabb lesz a végeredmény:) Írtam egy cikket erről az ételről, ha érdekelnek a további részletek is, itt elolvashatod:
http://www.nosalty.hu/ajanlo/orokzold-tesztaetel-17-szazadbol

Üdv:
Kata

demcsi
Demcsi / demcsi Wed, 2014-10-01 17:30

Kedves Kata, köszönöm a választ! Majd beszámolok róla, hogy sikerült.
Üdv,
Demcsi

270
finomliszt 20 dkg
tojás 1 db
víz 0.5 dl
1 kávéskanál
spenót 25 dkg
parmezán sajt 1 dkg
2 kávéskanál
gyömbér 1 kk
szerecsendió virág 1 db
zsemlemorzsa 2 ek
tojássárgája 1 db
zöldség alaplé 2 l
szerecsendió virág 0.5 db
vaj 3 ek
parmezán sajt 2 dkg
zsemlemorzsa 2 dkg