Az olvadó sajtok titkai

Minden sajt egy külön egyéniség, és szarvas hiba felcserélni őket egymás között, bármilyen receptről legyen is szó. Halmozottan igaz ez, amikor olvasztani szeretnénk őket.

Egyetemi diákként rengeteg melegszendvicset fogyasztottam, ahogy az szerintem mindenkivel megtörténik élete valamelyik szakaszában. Ekkor szembesültem először a mostanra már banálisnak tűnő ténnyel, hogy bizony, sajt és sajt között óriási különbségek vannak. A fetával megpakolt szendvics melegítés után ugyanis egyáltalán nem olyanra sikerült, mint ahogy azt én elvártam. Ez a görög tejtermék egyáltalán nem olvad, nem válik puhábbá, krémesebbé és nyúlóssá, ahogy mondjuk, egy szelet gouda tenné.

A feta kiváló, ha bele szeretnénk morzsolni egy salátába, de teljesen alkalmatlan, amikor olvasztásról van szó. Márpedig az olvasztott sajt valamilyen formában végigkíséri az életünket. Nemcsak a reggeli melegszendvicsen, de annál komplexebb fogásokban is, a rántott sajttól, a pizzán keresztül egészen a fondüig. Mindezekhez az étkekhez azonban más és más állagú, ízű és textúrájú alapanyagra van szükségünk. Egy szelet mennyei pizza például nem lenne tökéletes a mozzarella felemelő ragacsossága nélkül. Ugyanez a sajt viszont kevésbé lenne alkalmas, ha grillezni szeretnénk vagy kirántani.

Az első szabály tehát annak figyelembe vétele, hogy nem minden sajt olvad egyformán. Ez a bennük található nedvesség mértékétől függ, ezért van az, hogy nem cserélhetjük a cheddar sajtot parmezánra a sajtburgerünk tetején. A szárazabb parmezán ugyanis reszelve elolvad, de sosem válik olyan összeálló krémes masszává, amilyenné a cheddar.

Szóval akkor melyik fajta sajt mihez passzol? Az alábbi lista segít!

(via Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

Gyere velünk a Konyhakiállításra, és főzz lencsés dahlt Pikács Árpival

Idén is megrendezésre kerül Magyarország legnagyobb konyhai trendeket bemutató eseménye, a Konyhakiállítás. Az informatív bemutatók és a konyhai újdonságokat felvonultató standok mellett a színpadokon történő programokra is érdemes lesz figyelni, például a Nosalty séfjére, Pikács Árpira, aki vasárnap élő főzőműsorral várja az érdeklődőket.

Nosalty

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.