Az olvadó sajtok titkai

Minden sajt egy külön egyéniség, és szarvas hiba felcserélni őket egymás között, bármilyen receptről legyen is szó. Halmozottan igaz ez, amikor olvasztani szeretnénk őket.

Egyetemi diákként rengeteg melegszendvicset fogyasztottam, ahogy az szerintem mindenkivel megtörténik élete valamelyik szakaszában. Ekkor szembesültem először a mostanra már banálisnak tűnő ténnyel, hogy bizony, sajt és sajt között óriási különbségek vannak. A fetával megpakolt szendvics melegítés után ugyanis egyáltalán nem olyanra sikerült, mint ahogy azt én elvártam. Ez a görög tejtermék egyáltalán nem olvad, nem válik puhábbá, krémesebbé és nyúlóssá, ahogy mondjuk, egy szelet gouda tenné.

A feta kiváló, ha bele szeretnénk morzsolni egy salátába, de teljesen alkalmatlan, amikor olvasztásról van szó. Márpedig az olvasztott sajt valamilyen formában végigkíséri az életünket. Nemcsak a reggeli melegszendvicsen, de annál komplexebb fogásokban is, a rántott sajttól, a pizzán keresztül egészen a fondüig. Mindezekhez az étkekhez azonban más és más állagú, ízű és textúrájú alapanyagra van szükségünk. Egy szelet mennyei pizza például nem lenne tökéletes a mozzarella felemelő ragacsossága nélkül. Ugyanez a sajt viszont kevésbé lenne alkalmas, ha grillezni szeretnénk vagy kirántani.

Az első szabály tehát annak figyelembe vétele, hogy nem minden sajt olvad egyformán. Ez a bennük található nedvesség mértékétől függ, ezért van az, hogy nem cserélhetjük a cheddar sajtot parmezánra a sajtburgerünk tetején. A szárazabb parmezán ugyanis reszelve elolvad, de sosem válik olyan összeálló krémes masszává, amilyenné a cheddar.

Szóval akkor melyik fajta sajt mihez passzol? Az alábbi lista segít!

(via Huffington Post)

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...