Veszélybe kerültek az olasz konyha alapélelmiszerei

70 éve nem látott aszály sújtja Észak-Olaszországot, ha pedig nem érkezik hamarosan eső, több alapélelmiszer is hiánycikké válhat.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Olaszország a hetven éve nem látott szárazság miatt 5 északi régióban. A The Independent azt írja, a legnagyobb helyi mezőgazdasági szakszervezet, a Coldiretti szerint Olaszország mezőgazdasági termelésének 30 százaléka került veszélybe, ha pedig hamarosan nem esik az eső, több alapélelmiszer is hiánycikk lehet.

Az olívaolaj, a paradicsom, a gabona – különösképpen a kukorica és a rizs – , de az őszibarack, a sárgabarack és a körte is veszélyben van a Pó-síkságon, ahol Olaszország terményeinek csaknem harmadát termesztik.

A paradicsom, az olívaolaj, de még a sajt is hiánycikk lehet

Ahogy az index.hu írja, a régió híres sonkáit és parmezánsajtját előállító tenyészetek is veszélyben vannak, Walter Zanre, a Filippo Berio olívaolaj-specialista brit ügyvezető igazgatója szerint eső nélkül az olívabogyótermés mennyisége drasztikusan csökkenni fog. Az élelmiszer-ellátási problémák várhatóan még tovább súlyosbítják a megélhetési válságot, szakértők szerint pedig súlyos áremelkedés várható.

Míg Dél-Olaszország a folyamatos, szárazabb időjárás miatt öntözőrendszerek használatával próbálja ellensúlyozni az aszályt, addig az ország északi részén nincs kiépítve hasonló megoldás a szokatlan időjárási tényezőre. Észak-Olaszországban egyre gyakoribb a kritikusan száraz idő, az egyik városban már a fodrászokat is kötelezni kezdték arra, hogy kevesebb vizet használjanak hajmosáskor.

Forrásaink voltak.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek