Az olasz parasztok ebben sem hibáztak!

Jönnek az igazi hideg napok, és jön a tél is – bőven van idő melengető leveseket tesztelni. Bableves másképp, ami gyors és laktató? Az olasz parasztok itt sem tévedtek!

Szóval bableves. Jó füstölt csülkös, ízletes sűrű tarkabab-leves zöldségekkel, galuskával...nincs is annál jobb. Igazi comfort food a javából, nekünk, magyaroknak egy örök klasszikus. Jókai bableves, csülkös bableves, babgulyás, nyári zöldséges bableves - már a mi kultúránkban is többféle változatot találunk, hát még ha körülnézünk a világban. Több nemzet büszkélkedhet bablevessel, ezek közül az én ízlelőbimbóimnak kiemelkedő a mexikóiak fekete bablevese, melynek meghatározó ízt ad a római kömény és a chili, valamint az utólag belecsavart lime leve.

Az Olasz babos-tésztás leves elkészítéséért kattints a fotóra!

De most mégis egy sokkal közelebbi ország levesét mutatom be nektek, mert ez nemcsak hogy közelebb áll a mi ízlésünkhöz, de az alapanyagai is könnyebben beszerezhetőek. Ez az olasz paste e fagioli (pásztá é fadzsóli), azaz tészta- és bableves, amelynek jellegzetes íze az olasz, füstöletlen szalonnán, a pancettán és a rozmaringon áll vagy bukik. Na jó, bukni nem bukik, de mindenesetre fontos. Megjegyzem, ahhoz, hogy még közelebb hozzuk a magyar ízvilághoz, az egyébként is nehezen beszerezhető pancettát lecserélhetjük baconre, és akkor még a füstös aroma sem marad el. A rozmaring elengedhetetlen kellék, csak úgy, mint a bab és a tészta, minden más ízlés kérdése.

A leves egyébként sok más ismert olasz ételhez hasonlóan – mint a polenta vagy akár a pizza – az olasz parasztoktól származik, és több változata van országrészről országrészre haladva. Az egyetlen közös a tészta és a bab, a leves állaga változhat egészen hígtól a szinte főzelékszerűen sűrű állagig. Van ahol pármai sonkát pirítanak alá vagy feltétként, van ahol kihagyják a paradicsomot belőle. Létezik vegetáriánus verzió, és olyan is, amelyben olasz kolbász van.

Az általam kedvelt recept kicsit vegyíti a különböző tájegységek jellegzetességeit. Én mindenkit arra bíztatok - mint mindig - , hogy kísérletezze ki a saját kedvére való levest. Jönnek az igazi hideg napok, és jön a tél is, bőven van idő melengető leveseket tesztelni!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek