Az olasz parasztok ebben sem hibáztak!

Jönnek az igazi hideg napok, és jön a tél is – bőven van idő melengető leveseket tesztelni. Bableves másképp, ami gyors és laktató? Az olasz parasztok itt sem tévedtek!

Szóval bableves. Jó füstölt csülkös, ízletes sűrű tarkabab-leves zöldségekkel, galuskával...nincs is annál jobb. Igazi comfort food a javából, nekünk, magyaroknak egy örök klasszikus. Jókai bableves, csülkös bableves, babgulyás, nyári zöldséges bableves - már a mi kultúránkban is többféle változatot találunk, hát még ha körülnézünk a világban. Több nemzet büszkélkedhet bablevessel, ezek közül az én ízlelőbimbóimnak kiemelkedő a mexikóiak fekete bablevese, melynek meghatározó ízt ad a római kömény és a chili, valamint az utólag belecsavart lime leve.

Az Olasz babos-tésztás leves elkészítéséért kattints a fotóra!

De most mégis egy sokkal közelebbi ország levesét mutatom be nektek, mert ez nemcsak hogy közelebb áll a mi ízlésünkhöz, de az alapanyagai is könnyebben beszerezhetőek. Ez az olasz paste e fagioli (pásztá é fadzsóli), azaz tészta- és bableves, amelynek jellegzetes íze az olasz, füstöletlen szalonnán, a pancettán és a rozmaringon áll vagy bukik. Na jó, bukni nem bukik, de mindenesetre fontos. Megjegyzem, ahhoz, hogy még közelebb hozzuk a magyar ízvilághoz, az egyébként is nehezen beszerezhető pancettát lecserélhetjük baconre, és akkor még a füstös aroma sem marad el. A rozmaring elengedhetetlen kellék, csak úgy, mint a bab és a tészta, minden más ízlés kérdése.

A leves egyébként sok más ismert olasz ételhez hasonlóan – mint a polenta vagy akár a pizza – az olasz parasztoktól származik, és több változata van országrészről országrészre haladva. Az egyetlen közös a tészta és a bab, a leves állaga változhat egészen hígtól a szinte főzelékszerűen sűrű állagig. Van ahol pármai sonkát pirítanak alá vagy feltétként, van ahol kihagyják a paradicsomot belőle. Létezik vegetáriánus verzió, és olyan is, amelyben olasz kolbász van.

Az általam kedvelt recept kicsit vegyíti a különböző tájegységek jellegzetességeit. Én mindenkit arra bíztatok - mint mindig - , hogy kísérletezze ki a saját kedvére való levest. Jönnek az igazi hideg napok, és jön a tél is, bőven van idő melengető leveseket tesztelni!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...