5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is él

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

1899 óta folyamatosan nyitva: Kéhli Vendéglő

A Kéhli tényleg a velünk élő óbudai történelem. 1899 óta foglalkoznak itt vendéglátással, működött itt borkimérés, kocsma és polgári vendéglő is, a szocializmus évtizedei alatt pedig Híd Vendéglőként üzemelt. Cecei-Horváth Tibor 1990-ben nyitotta meg újra Kéhliként azzal a törekvéssel, hogy felidézze az egykori Kéhli mama-féle vendéglátói hagyományokat. Ma az ő családja viszi tovább a vendéglőt, ahol számos államfő és művész mellett Latinovits Zoltán és Schütz Ila, Ralph Fiennes vagy Arnold Schwarzenegger is vendégeskedett. A Kéhli nosztalgikus, de egyáltalán nem avítt, se nem lepukkant. Hangulatos, ízléses, az ételek pedig egyszerre múltidézőek, de a kor követelményei szerint készülnek: a kis piros fazekas levesek, a velős csont, a Tafelspitz (tányérhús), Lévai Esztike töltött káposztája és Fidó apó magyarkúti medvetalpa az elmúlt dzsentrivilágot idézi, amiben olyan jó egy kicsit elmerülni a Kéhli falai között.

Kéhli / forrás

Kéhli Vendéglő
Budapest III. kerület, Mókus u. 22.

Csülökelőrendelés, velőnapok, hatalmas adagok: Zöld Kapu

Az árnyas kerthelyiség végén a stelázsi, a zöldre festett ablakkeretek és padok, a muskátlik és a többi cserepes virág, és maga a zöldre mázolt kapu… Aki járt már itt, most biztosan eszébe juttattuk a Budapestre egy kis vidéki hangulatot csenő vendéglő miliőjét. Az egykori Weinper Kert, a mai Zöld Kapu Vendéglő egy fogalom: nem száll versenybe a mai éttermek menő dizájnjával, viszont a rezsi- és élelmiszerárak robbanása nem fogott az adagokon. Az ételek emberesek, az étlap pedig önmagában is egy kis időutazás, olyan tételekkel, mint a Húsos fazék, a Bakter csülök vagy a Csülök apraja, ahogy a Banya szereti (ez egy májjal sült csülök). Ide azért jöjjünk, amire bizton számíthatunk: a régivágású vendéglői kedvenceket pedig jó ízléssel válogatott cseh sörökkel és a magyar Szent András Sörfőzde meggyesével, búzasörével, IPA-jával öblíthetjük le.

Zöld kapu / forrás

Zöld Kapu Vendéglő

Budapest III. kerület, Szőlő u. 42.

Velős-hagymás és füstölt csülkös rántotta: a Csalánosi Csárda már reggel sem hazudtolja meg önmagát

A Csalánosi Csárda úgyszintén fogalom. Az étterem nevében azért szerepel, hogy Óbuda, mert eredetileg 2003-ban Kecskeméten nyitott az első Csalánosi Csárda, és csak 12 évvel ezelőtt érkezett meg Budapestre. Óbuda főterén jelenleg sajnos – immár 2022 ősz óta – nincs nyitva az Új Sipos Halászkert, ezért is fontos a Krúdy-negyed vendéglői hagyományainak fenntartásához, hogy a modern bisztrók, éttermek mellett Óbuda vendéglátásának nosztalgikus arcéle is megmaradjon. A Csalánosi Csárdában a Zöld Kapuhoz hasonlóan bitang adagokra számíthatunk, és finoman szólva is csacsiság itt holmi zöldsalátát enni (e célra vannak jobb helyek), a Csalánosinak viszont nagy erőssége a már nem sok helyen kapható jó magyar ételek sora. A teljesség igénye nélkül: kakastaréj-, zúza-, herepörkölt, malaccsülök, pacalpörkölt, birkapörkölt vagy a piros lábasban érkező tanyasi kakaspörkölt. Igazi betyáros csárdahangulat, óriási vendégtérrel, Óbuda szívében.

Csalánosi Csárda / forrás

Csalánosi Csárda Óbuda

Budapest III. kerület, Hídfő utca 16.

A legendás Tiroli helyén ma az ÚJ-BUDAVÁR-LAK Vendéglőben serceg a borjúbécsi

A Lajos utca 33-as szám alatt működött a a múlt században a Tiroli Vendéglő, amely ÚJ-BUDAVÁR-LAK-ként folytatja évszázados történelmét. Bár hivatalosan ez már a II. kerület, valójában a Kolosy tér közelében, az óbudai hangulat teljében vagyunk még. A legendás Tiroli helyén működő vendéglő nem ad a nosztalgikus díszletekre, az enteriőrt nem a helyi vendéglős hagyományok szerint alakították. Egyértelműen az árban versenyeznek a környékbeli helyekkel, jutányos áron kínálnak hétköznapi menüt, amit preferálnak is a környékbeliek. Erdély ízei is megjelennek a magyar ételek mezőnyében – pacallevest vagy mézes-mákos palacsintametéltet nem sok helyen lehet kapni a városban!

Új-Budavár-Lak Vendéglő / forrás

ÚJ-BUDAVÁR-LAK Vendéglő

Budapest II. kerület, Lajos u. 33.

Az óbudai vendéglős hagyományokat 30 éve ápolja: Harapó Mókus

A Harapó Mókus neve még azokban is megragadhatott, aki még sosem járt az óbudai kockásabroszosban. A mókás név egy igazán kedves helyet takar, ahol a kockás abrosz kék-fehér színű, a kazettás fal jellegzetesen zöld színű, és a sötétbarna elemek, valamint a csillárok is egy kicsit a múltba repítenek a mai bisztrók és street foodosok világából. Bár a Harapó Mókus története csak kicsit több, mint három évtizede kezdődött meg, szellemiségében, küldetésében a klasszikus óbudai vendéglők stílusát viszi tovább. Barátságos, befizethető, ahol egy-két látogatás után már fel fog ismerni a felszolgáló. Bekacsintanak az étlapon az Őrség ízei, bécsi szeletet pedig borjúból, sertésből és pulykából is kérhetünk. Nem itt ásták meg a magyar gasztroforradalom árkait, és nem is ezért jár vissza a törzsvendégkör.

Harapó Mókus / forrás

Harapó Mókus

Budapest III. kerület, Zápor u. 69.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Harapó Mókus / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.