Fotókon, hogyan ünnepelték a magyarok a terasznyitás első napját

A kormány legfrissebb rendelete alapján április 24-e szombattól újra kinyithatnak az éttermek és a vendéglátóhelyek teraszai. A napos időnek köszönhetően a magyarok már a nyitás napján is kiélvezték, hogy egy szeletet újra visszakaphattak régi, megszokott életükből.

Emberektől forgalmas utcák, tányér és étkészlet csörömpölés, eltakart arcú, vidám hangú, kis társaságok, több mint öt hónap után szombattól újra vendégekkel teltek meg az éttermek, vendéglátóhelyek teraszai.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/ 24.hu

Szerdán elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, ennek értelmében pedig bár egyelőre csak korlátozott befogadóképességgel, de megnyithattak a hónapok óta vendégeket csak elvitelre fogadó vendéglátóhelyek. A 24.hu fotóriporterének szombat reggeli beszámolójából kiderül, Budapesten sokan már nyitásra odamentek kedvenc kávézójukhoz vagy reggelizőjükhöz, a kellemes tavaszi nap pedig még kedvez is a szabadtéri fogyasztásnak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/ 24.hu

Az éttermek és a vendéglátóhelyek 2020. november 11-én zártak be a kormány szigorításainak következtében. Az elmúlt több mint öt hónapban az éttermekből csak rendeléssel vagy személyes elvitellel lehetett ételt rendelni, sok vendéglátóhely pedig kénytelen volt végleg bezárni a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés miatt.

Fotó: Farkas Norbert/ 24.hu

A nyitásról szóló első hírek még január végén jelentek meg, ekkor többen is arról nyilatkoztak, hogy leghamarabb áprilisban, legkésőbb pünkösdkor lehetséges a vendéglátóipar újraindítása. Az éttermeknek és a kávézóknak jelenleg is szigorú szabályok betartása mellett kell működniük,

  • a teraszok reggel 5 és este 21.30 között lehetnek nyitva,
  • a vendégeknek nem kell maszkot viselniük (kivéve ha beltérbe mennek rendelni vagy a mosdót használni), az étterem dolgozóinak viszont kötelező a munka során az arcot eltakaró maszk viselése.
Fotó: Marjai János/ 24.hu

A gyors indításra a vendéglátóhelyeknek is gyorsan kellett reagálniuk, a novemberi zárást követően ugyanis sok étterem nem tudta megtartani teljes állományát, mostantól pedig ismét égető szükség van a pincérekre, a hostess-ekre és a konyhai dolgozókra. A vendéglátóhelyek folyamatosan keresik az újabb munkatársakat, a 24.hu korábbi beszámolója szerint vannak olyan helyek, melyek még a héten is nagy erőkkel adták fel az álláshirdetéseket. Hiába a sok szakmabeli, akiket ősszel elküldtek a munkahelyükről már máshol, akár teljesen más szektorban vállaltak állást, legtöbbjüknek pedig meg kell várniuk a felmondási idő lejártát ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a vendéglátáshoz.

Fotó: Marjai János/ 24.hu

Az éttermek ezen a hétvégén még csökkentett üzemmódban dolgoznak, könnyen meglehet viszont, hogy egy hét múlva már teljes kapacitással kell majd működniük, ha ugyanis a beoltottak száma eléri a 4 millió főt, az éttermek és a szállodák belső terei is megnyílnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

Bár az enyhítésekre már régóta szüksége volt a magyaroknak, fontos megjegyezni, hogy a vírusveszély még nem múlt el. Mielőtt elindulnánk kedvenc helyünkre, érdeklődjük meg telefonon vagy az interneten, van-e egyáltalán szabad asztal, hogy ne torlódjon fel nagy tömeg az éttermek, kávézók előtt. Csak az menjen közösségbe, aki teljesen bizonyos arról, hogy nem beteg, ilyenkor még a legkisebb megfázásnak vélt betegség is veszélybe sodorhat másokat. Éljünk a lehetőséggel, hogy újra visszakaptunk egy darabot a régi életünkből, de vigyázzunk egymásra, mert a vírus még közel sem múlt el teljesen!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlap: Farkas Norbert/ 24.hu

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...